24 часа"

Радан Кънев: Възможно е правомощията на президента да бъдат променени

В политиката с ултиматуми успехи не се постигат. Ние казваме какво смятаме, че е добро за държавата, и очакваме реакция от партньорите. Ако отговорът не е единодушен, сядаме и разговаряме. Разбирам добре аргументите на г-н Борисов да не се освобождават бързо ръководните лица в сектор "Сигурност" - желанието да не се натяга напрежение в обществото и да не остава впечатление, че това правителство действа като предишните. Същевременно не съм сигурен дали сегашният ръководен екип на сектора може да има доверието на чуждестранните ни партньори и на българското общество. Но това е със сигурност въпрос на диалог.

„Труд"

Край на екооценките за дребния бизнес: Фризьори и монтьори няма да дават по 500 лева и да чакат 3 месеца

Дребният и средният бизнес няма да се подлагат на задължителна оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), съобщи вчера министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Промяната в Закона за опазване на околната среда е публикувана за обществено обсъждане и предстои да се внесе в Министерския съвет за разглеждане, както и да се гласува от парламента.

„Стандарт"

Горни Лом се пробужда от кошмара "Миджур"

"Конструкциите, чиито съставни части са под напрежение, понякога се оказват по-здрави от тези, в които няма такова". Така вицепремиерът Томислав Дончев описа по радио К2 ситуацията в коалицията. Според него, когато един двигател трябва да покаже оптимума на своите параметри, е необходимо да се разработи.

"Трябва да работи на високи обороти, а освен това умелият водач никога не вкарва двигателя в червената зона на оборотомера, защото той може да се счупи", коментира Дончев. Той не смята, че заплахите за коалицията идват отвън. Според него рисковете са изцяло вътре в самата коалиция.

„Монитор"

10% данък пенсия

В градовете регулярно се организират и акции по масово вдигане на чистачките на неправилно паркирали автомобили. При тази форма на протест няма материални щети, а шофьорите веднага забелязват отправената по този начин забележка.

Преди време пък будни варненци проведоха „Акция Общинар" и облепиха със стикери „Паркирал си като идиот" луксозните автомобили на общинските съветници. Идеята беше да се подскаже, че когато не достигат паркинги в града, общинарите трябва да се погрижат за тяхното изграждане, а не да спират по алеи и градинки. Снимки от акцията бяха качени от Милен Славов във Фейсбук групата „Варна може да защити морската си градина".

В Бургас пък гражданите кичат неправилно спрелите автомобили с надписи „Аз съм селяндур", „Аз искам да бъда инвалид", „Извинете ме, че съм простак", „Аз съм идиот". Отдолу с по-малки букви пише, че автомобилът е маркиран за нарушение по Закона за движение по пътищата от Първи частен КАТ.

„Сега"

Всички са срещу идеята само адвокати да контактуват с НАП, НОИ и други служби

Въвеждане на данък върху пенсиите от 10% предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Идеята на работодателската организация е представена пред социалния министър Ивайло Калфин, представители на партиите в НС и синдикати на вчерашната среща в МТСП за пенсионната реформа. Идеята е хората, които са се пенсионирали, но продължават да работят, да плащат данък върху общия размер на доходите си. Сега с налог се облагат само заплатите на все още трудещите се пенсионери. Според становището на НОИ освен България в ЕС има едва още три страни - Литва, Словения и Унгария, в които няма данък върху пенсиите.

„Дума"

Гласят 10% данък за доходите на работещите пенсионери

Работещите, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, да заплащат данък върху общия размер на всички свои доходи или да се получава по избор заплата или пенсия. За това умуваха вчера в Съвета по пенсионната реформа към вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

Мотивът е, че това е практиката в много страни - не се получава пълна пенсия и пълна заплата едновременно. Облагането с данък дори само на пенсията също е често срещано.

Предложението идва от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ). Съветникът на министъра Николай Николов не можа да коментира дали при следващо обсъждане предложението ще се приеме. Позицията на социалното министерство по въпроса засега не се оповестява.

„Капитал дейли"

КФН готви забрана за онлайн продажба на "Гражданска отговорност"

Забрана за онлайн продажби на най-масовата застраховка "Гражданска отговорност" е подготвила Комисията за финансов надзор (КФН). Това става ясно от проект на Кодекса за застраховането (КЗ), публикуван за обществена консултация в сайта на надзора. Мотивите на регулатора са възможността да се направят грешки при попълването на данните, заради което застрахователите да отказват плащане. От разговори с представители на сектора стана ясно, че идеята за забрана на онлайн продажбите на "Гражданска отговорност" е на КФН, като повечето застрахователни компании и част от брокерите са твърдо против. Те виждат лобизъм на посредници, които нямат системи за дистанционни продажби и не искат да инвестират в такива, но се страхуват да изгубят бизнеса си заради новите технологии.

„Преса"

Смартфонът ще предупреждава за наводнения

На първо място е природата. Такива интензивни валежи не е имало от доста време, и то концентрирани на определени места. В Кърджали например за един ден се изляха над 214 л/кв. м. Това е огромно количество вода. Природата създава ситуациите, но от друга страна, е човешката дейност. Има недобре поддържани язовирни стени, непочистени речни корита, които са предимно извън населените места. Друга предпоставка е незаконното строителство и законното, което е в заливаеми зони - близо до реки, непосредствено зад диги, които, ако се скъсат, унищожават имуществото. Напоследък в експертните среди се коментира и това дали масовата сеч е сред причините. При изсичането на гората се нарушава функцията Ӝ да задържа падналите валежи - това са т.нар. скатни води. Знаете, че правителството е много активно по този въпрос, обсъжда се идеята да се наложи временен мораториум за износ на необработена дървесина.