ЕРП-та.

„Стандарт":

ЧЕЗ готови да се договорят с НЕК

"ЧЕЗ Електро България" АД е готово да уреди финансовия спор с Националната електрическа компания. В НЕК е получено писмо от електроразпределителното дружество, в което то изразява желание за започване на преговори за уреждане на спора по задържаните и неизплатени суми, съобщиха от компанията вчера. След преговори НЕК и ЧЕЗ ще подпишат спогодба за доброволно уреждане на възникналите противоречия и възстановяването на близо 38 млн. лв. от дружеството на Националната електрическа компания, пише в съобщението. По време на преговорите ще бъдат изяснени всички спорни въпроси и ще бъдат спазени всички изисквания, предвидени от българското законодателство, заявяват от НЕК.
Спорът между на Националната електрическа компания с ЧЕЗ произтича от отмяната на Методиката за компенсиране на разходите на обществения доставчик и крайните снабдители. Задълженията са натрупани в периода от юли 2012 г. до юли 2013 г.


Лясковец.

„Труд":

МВР: Оказа се, че баретите не са подготвени за Петко от Лясковец

Баретите влезли през терасата и един от прозорците на жилището на Петков на първия енаж, но не успели да проникнат през входната врата.
Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) не е добре подготвен, е един от изводите след приключилата вътрешна проверка по случая в Лясковец. За провала на акцията ще бъдат наказани шефове на Областната дирекция на МВР във Велико Търново и редови местни полицаи, съобщиха вътрешният министър Цветлин Йовчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.
На 14 март барети атакуваха дома на Петко Петков, който откри огън по тях с незаконното си оръжие. На място бе убит 40-годишният командос Емил Шарков, а трима негови колеги бяха ранени.


Разходи.

„Монитор":

Плащаме 6 пъти повече за колата, отколкото за здраве

Плащаме шест пъти повече за ремонт и поддръжка на колата си годишно, отколкото изразходваме за личното си здраве. Българинът отделя от бюджета си в пъти повече средства за своя автомобил, отколкото за превенция и здравословен начин на живот.
По данни на Българския автомобилен съюз и Националния статистически институт нашенецът изразходва средно 1267 лева за бензинов 10-15-годишен автомобил с мощност 101 конски сили.
В тази сума са включени разходи като задължителните данъци винетки и застраховки - на стойност около 667 лв., неизбежната смяна на зимни и летни гуми, които излизат около 100 лв., смяната на масла и филтри, които струват на собственика още една стотачка.


Балове и евровот.

„Новинар":

Сутрешни балове заради евровота

Баловете на 24 май тази година ще бъдат сутрешни. Абитуриентите ще трябва да станат рано, ако искат да преброят до 12 в двора на училището си в деня на славянската писменост и култура.
Причина за това е, че достъпът до школата ще бъде свободен за зрелостниците само до 13 ч. на 24 май, съобщиха от образователното министерство.
В деня на изборите пък завършващите ще трябва да отидат в някой парк вместо в училищния двор преди бала. На 25 май школата няма да бъдат достъпни за абитуриентите.
Младежите ще се събират на алтернативни места, решиха от образователното ведомство, МВР, ЦИК и Националното сдружение на общините.