„24 часа"

До Коледа търсят кой е четвъртият атентатор от Сарафово

Разкриване на самоличността на двама от атентаторите и уверения, че процес за тероризъм ще има в български съд, характеризират втората година след атентата на бургаското летище, извършен на 18 юли 2012 г.

Но и сега краят на разследването изглeжда толкова далеч, колкото и преди година - до него остават поне още 5 месеца. Официално разследването за пореден път е удължено - този път до 22 декември.

Според запознати изключително важна информация се криела в самоличността на четвъртия участник. Официално обаче за него не е оповестено нищо - псевдоним или националност. Остава неразрешена още една голяма загадка - откъде е набавено взривното вещество за бомбата и къде е направена тя.

 

„Труд"

38 души делят 62 шефски поста в държавната енергетика

Тридесет и осем души заемат 62 ръководни места в държавната енергетика. Това показа проверка на "Труд" в 14-те най-големи дружества в сектора.

14 от всички ръководни позиции са на изпълнителни директори, а останалите на членове на съвети на директорите, надзорни органи и управителни съвети. За всяка от тях се взема отделно възнаграждение.

 

„Стандарт"

Неопитен помощник карал бясно влака

Превишена скорост е причина бързият влак София - Варна да дерайлира край гара Калояновец в събота. Това е основната версия на разследващите катастрофата, при която един човек загина, а 14 бяха ранени. Точно преди влакът да излети от релсите, композицията е била управлявана не от починалия машинист Венко Тодоров, а от неговия помощник Христо Теляшев, обяви пред БНР шефът на НКЖИ Милчо Ламбрев.

38-годишният Теляшев от Асеновград вероятно е допуснал грешка, защото е бил неопитен. Той имал разрешително да управлява самостоятелно едва от няколко седмици.

„Монитор"

Дясната ръка на Василев осветли схемите му

Бисер Лазов, който е сочен за дясна ръка на скандалния банкер Цветан Василев, е пропял срещу него. Това стана ясно на вчерашното заседание на Софийския градски съд.

На него беше гледано искането на прокуратурата да останат постоянно зад решетките четиримата ключови играчи в КТБ, които бяха арестувани в петък за неправомерното изнасяне от банката на близо 206 млн. лева и обвинени в длъжностно присвояване. Това са шефът на УС на КТБ и изпълнителен директор Орлин Русев, главният касиер Маргарита Петрова, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова. По време на пледоарията на държавното обвинение стана ясно, че прокурорите са привлекли като свидетели две възлови фигури от схемите на Василев. Основната е Лазов, който е ключов играч в обкръжението на скандалния банкер и фигурира в редица свързани с него фирми.

 

„Сега"

Въпросителните около Корпоративна банка растат

Очаква се днес Консултативният съвет при президента да начертае ясни стъпки за излизане от кризата с КТБ, в която са затворени милиарди левове на граждани, фирми, общини, ведомства. В петък, на заседание на бюджетната комисия в парламента, депутатите изслушаха управителя на БНБ Иван Искров, но не се стигна до обсъждане на законопроект, който да осигури провеждането на спасителната операция. БНБ пое ангажимент на 21 юли клиентите на поставената под специален надзор банка да могат да разполагат с парите си. Проектозаконът, за който се говори от миналата седмица, ще позволи малката дъщерна банка на КТБ "Креди агрикол България" да бъде одържавена, капитализирана от държавата и под ново име - Българска търговска банка - да поеме операциите с клиентите на КТБ, чийто лиценз ще бъде отнет. Според запознати със специалния закон ще бъдат изменени и други закони, за да се проведе цялата мащабна операция, без прецедент у нас.

 

„Дума"

Не са изнасяни милиони в чували от КТБ

Прокуратурата е променила обвинението си към задържаните за изнасяне на близо 206 милиона лева от Корпоративна търговска банка (КТБ). В последните 24 часа Софийската градска прокуратура е изменила обвинението, като го е  преквалифицирала. Тя е установила, че парите не са били изнесени на куп с чували в продължение на една нощ, а посредством преводи в период около 3 години. Това стана ясно от думите на адвокат Христо Ботев, защитник на един от четиримата задържани - заместник-главния счетоводител Борислава Тренева-Кючукова. Освен нея задържани са още главният счетоводител Мария Димова, главният касиер Маргарита Петрова и Орлин Русев, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ. Обвинението бе, че те са изнесли чували с близо 206 милиона от КТБ на 19 юни, ден преди банката да бъде поставена под специален надзор.

 

„Капитал дейли"

БНБ пише специален закон и променя няколко заради КТБ

Чрез специален закон, суспендиращ по същество съществуващите разпоредби и логиката на европейската директива за банково преструктуриране, БНБ иска да одържави обявената за здрава "Креди агрикол България", да прехвърли всички депозити на Корпоративна търговска банка в нея и така те да бъдат изплатени изцяло от данъкоплатеца, вместо държавата да покрие само гарантираните до 196 хил. лв.

Схемата предвижда Министерството на финансите да поеме част от задълженията на КТБ и да ги прехвърли в "Креди агрикол", като в замяна й даде специално емитирани ДЦК - така, ако има големи тегления от "Креди агрикол", тя ще може да ги заложи в БНБ, срещу което да получи ликвиднст от централната банка. Друга част от задълженията на КТБ се поемат от Фонда за гарантиране на влоговете, който също ги прехвърля към "Креди агрикол", срещу което й превежда неизвестна засега сума.

 

„Преса"

Новата тапа в София - на бул. "Черни връх"

Новата тапа в столицата ще е на бул. „Черни връх". Заради изграждането на метрото ще се наложи стесняване на движението по булеварда от 1 август до края на годината. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при откриването на участъка при "Семинарията". Столичният кмет обясни, че с отваряне на движението там очакванията са вредните емисии в района да спаднат с около 40%.

„Не се намериха 10 млн. лева в държавното съфинансиране за първа година за участъка, който започваме да строим. Става въпрос за участъка по бул. „Черни връх", метростанция „Джеймс Баучер", до улица „Сребърна", обясни Фандъкова.

По думите ѝ, от вторник се пускат и новите трамваи по реконструираното трасе по бул. „България". Там фирмата има закъснение за пускането и ще й бъдат наложени санкции. Мотрисите са климатизирани и с улеснен достъп.