Засилените мерки за сигурност след атентатите в Париж са сред водещите  теми на вестниците в понеделник.

„Полицаи патрулират край Айфеловата кула. След атентатите в Париж на 13 ноември, в които загинаха 129 души и над 300 бяха ранени, президентът Франсоа Оланд въведе извънредно положение в страната. На границите се извършва проверка на документите на всички пътуващи. Музеите и галериите са затворени. Демонстрациите са забранени. По улиците на Париж заедно с полицията патрулират и 1500 войници. "Атентатите в Париж са нападение срещу целия Европейски съюз", заявиха европейските лидери в съвместно комюнике.
Няколко кървави атаки в Париж в петък вечерта отнеха живота на 129 души, раниха 352-ма и взривиха идеала за Европа на отворените граници. Ден след атентатите много страни по света обявиха извънредни мерки, а призивите за едностранно затваряне на границите в ЕС вече звучат още по-остро дори в Германия. Пълен контрол по външните граници със страните извън ЕС и извънредни мерки въведе и България. Дръзките терористични атаки в сърцето на Европа ще пренаредят дневния ред на съюза по въпросите за сигурността и бежанците.
След черния петък в Париж не само Франция, а целият ЕС осъмна в извънредно положение. Белгия въведе граничен контрол за пристигащите от Франция. Полицията в Германия е в повишена готовност, масови проверки се извършват по границата с Франция. Премиерът на германската провинция Бавария Хорст Зеехофер поиска освен на външните граници на ЕС да бъде обсъдено въвеждане на засилен контрол по цялата германска граница.
"Трябва да знаем кой се намира на наша територия и кой минава през нашата страна", категоричен е той. Италия също повиши мерките за сигурност. Премиерът на страната Матео Ренци заяви, че не трябва да се подценява опасността от нови атаки. И Великобритания предприе по-големи мерки за сигурност по границата и в градовете си. Финландия засили граничните проверки по летищата и пристанищата, полицията също е в повишена готовност. В повишена готовност са и норвежките спецслужби. Задействана е системата за антитерористична защита в Русия. Затегнати са мерките за сигурност в Ню Йорк, Бостън, Чикаго, Лос Анджелис и други градове в САЩ. Властите подчертаха, че това са превантивни действия, а не отговор на определена заплаха.
Изключително строг е контролът по френските летища, особено на международното летище "Шарл де Гол" в Париж...
По настояване на Франция вътрешните министри на ЕС се събират в петък в Брюксел, за да обсъждат допълнителни мерки в борбата срещу тероризма..." - в. „Сега".

„Соломон Паси: Реформа в разузнаването, не се подслушваме достатъчно
НАТО не е готов, за да води война с тероризма. Това каза пред Би Ти Ви бившият външен министър Соломон Паси.
„НАТО все още е организация, която е готова да се противопостави на класически тип война - държава срещу държава. Това не е непосредствената опасност", обясни той и добави, че много по-голяма е асиметричната опасност - терористи срещу държави.
„Първото нещо, което трябва да се направи, е реформа в разузнаването", препоръча бившият министър. Той припомни скандала в Германия, който избухна след като стана ясно, че американски служби са подслушвали канцлера Меркел. „Аз не смятам, че подслушването помежду ни е проблем. Аз мисля, че не се подслушваме достатъчно", заяви той.
Паси изтъкна, че в Париж са извършени няколко атаки едновременно, които изискват „страхотно планиране и огромен брой хора". „Тези хора защо са останали неподслушани, извън нашето полезрение", попита той.
„Само НАТО няма да се справи с тази задача. Трябва да обърнем поглед към Русия. Съветът НАТО-Русия трябва да възобнови своята работа", смята Паси. „Китай е наш съюзник в борбата срещу тероризма", добави той." - в. „24 часа".

„Полицаи дебнат по гари и молове
"Оглеждайте внимателно кошчетата за боклук. Чистачките да ги изпразват редовно, за да се вижда какво има в тях, ако е оставен по-обемист пакет. Оглеждайте се за съмнителен единичен багаж около пейките и ъглите на помещенията". Това е част от инструктажа по време на застъпването на дежурство сутринта в 8 часа вчера на служителите на пловдивската Транспортна полиция. Подобни инструктажи са проведени на униформените в цялата страна, научи "Стандарт".
Заедно с бдителността за оставен съмнителен багаж, служителите трябва внимателно да разглеждат и физиономиите на хората в пътническата зали на гарите и летищата. "Оглеждайте се за туристи с по-необичайни осанки или начин на поведение, които обикновено вървят сами", били указанията на полицейските шефове.
Засилени са и проверките по влаковете. Оглеждат се тайни места и ъгли по всички пристигащи и потеглящи композиции, съобщава "Марица". Заедно с началник гара и кондуктора униформените оглеждат ъгли и скрити места, където може евентуално да бъдат поставени взривове.
Засилени са мерките за сигурност на стратегически важните обекти във Варна.
Полицаи и жандармеристи патрулират в района на жп гарата, автогарата, летището, моловете, както и на други обекти, където има концентрация на хора. Решението за повишаване нивото сигурност на всички важни стратегически места в страната бе взето в събота на заседание на щаба по сигурност и миграция във връзка с атентатите в Париж." - в. „Стандарт".

„От понеделник започват проверка на фирмите, които охраняват детските градини, сградите, публичните места, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по Канал 3. Мярката е във връзка със заседанието на оперативния щаб под ръководството на премиера Бойко Борисов в събота след атентатите в Париж в петък през нощта.
Засилено полицейско присъствие ще има в зоните около Женския пазар и на всички мероприятия и места, където има съсредоточаване на повече хора, посочи още тя.
Важно е хората да усещат присъствието на полицията, смята кметът..." - в. „Дневник".

„Въвеждане на пропускателен режим за автомобили, ограничения за паркиране, засилена охрана, металдетекторни рамки и скенери са предвидени в "Арена Армеец" за двата големи концерта от детската Евровизия на 20 и 21 ноември, съобщиха организаторите. След терористичните атаки в Париж мерките за сигурност закономерно са засилени. Музикалният конкурс, участниците и делегациите ще бъдат пазени от екипи на Охранителна полиция - СДВР, Общинска полиция и охранителната фирма "Форс Делта", която е наета да отговаря за събитието. За сигурността по време на големите концерти ще се грижат и от НСО.
Празничният старт на конкурса бе отложен след терористичните нападения във френската столица, но в първия ден след пристигането си в България звездите на детска Евровизия 2015 се събраха в студио 1 на Българското национално радио. Там те записаха химна на тазгодишния конкурс - Discover..." - в. „Труд".

Всекидневниците цитират и интервю на президента Росен Плевнелиев за в. „Индипендънт", в което той предупреждава, че Путин може да дестабилизира Европа през Балканите.

"Русия тренира на Балканите започването на "хибридна война", целяща дестабилизиране на цяла Европа, предупреждава българският президент. Той настоява ЕС и НАТО да направят повече, за да контрират растящата заплаха от руска агресия."
Така Лори Холмс започва разказа си в неделния брой на британския в. "Индипендънт" за интервюто в София с Росен Плевнелиев. Българският държавен глава не е цитиран директно да казва, че Москва стои зад масираните кибератаки срещу български институции, но изданието го представя точно така.
"От 25 октомври насам интернет сайтовете на Министерския съвет, на парламента и ЦИК са атакувани масирано благодарение на безпрецедентни възможности. Малцина държави в света могат да организират подобни атаки", цитира думите му Холмс и обяснява, че така българският президент директно е посочил към руския си колега Владимир Путин.
"Най-ефективният и сигурен начин за Русия да дестабилизира Европа е през Балканите, така че Путин се е фокусирал върху това", казва Плевнелиев.
"Посланието ни към ЕС, към генералния секретар на НАТО, към нашите партньори и западни съюзници е, че Балканите трябва да са в сърцето на европейската политика за сигурност. Направете повече за нас, за да си помогнете на самите себе си."
Плевнелиев казва още, че "от кримската криза имаме 10 пъти повече нарушения от руски военни самолети" в зоната за сигурност над Черно море и те са част от хибридната война чрез директна и косвена агресия срещу западните държави.
Българският президент критикува партньорите от НАТО, че не отвръщат достатъчно решително на тази хибридна война. Критики има и срещу партньорите в ЕС заради това, че не са в час със събитията в Близкия изток и Северна Африка, докато сирийската криза заплашва да ескалира още повече. "А ЕС трябва си повярва, че е глобална сила - той е най-голямата икономика в света и би трябвало да е един от най-големите играчи в световната политика (...) Събуждаме се твърде късно. ЕС трябва днес да се справя с рекорден брой кризи, а само ги регистрира и не ги решава."..." - в. „Дневник".

„Плевнелиев пред "Индипендънт": Путин води хибридна война, удря ни с кибератаки
Pусия е насочила поглед към Балканите, за да започне хибридна война, целяща да дестабилизира цяла Европа...
Плевнелиев призовава и Турция да заеме по-активна политика за изпреварване на събитията в Сирия.
По повод имигрантите Плевнелиев посочва, че само България и Германия регистрират чужденците съгласно Дъблинските правила.
До края на годината у нас се очаквали 20 000 нови бежанци и според Плевнелиев те "избягват страната заради строгото прилагане на правилата, а не че границата е в трудно проходими планински райони, а страната е най-бедната в ЕС", пише "Индипендънт"..." - в. „24 часа".

Вестниците проследяват и полицейските акции срещу нелегални емигранти у нас.

„МВР провежда операция срещу незаконната миграция
315 незаконно пребиваващи чужденци са установени до момента при операция на ДАНС и МВР в цялата страна. Задържани са 10 души, обявени за национално издирване. Полицията е установила и 11 души, за които се смята, че са съпричастни към трафик на хора. Такава е последната актуална информация на БНР за течащата операция на МВР на територията на 9 града...
Полицията извършва действия за установяване и задържане на незаконно пребиваващи чужденци и на съпричастни към каналджийска дейност на територията на СДВР и ОД на МВР-Бургас, Ямбол, Хасково, Пазарджик, София, Враца, Монтана и Видин. До тази сутрин бяха проверени 248 обекта, 5173 лица и 2354 превозни средства..." - в. „Сега".

„315 чужденци, които пребивавали нелегално в България, бяха заловени само за часове при акция на МВР и ДАНС. Операцията стартира в събота вечерта в цялата страна. Тя бе разпоредена от оперативния щаб по въпросите на сигурността и миграцията след терористичните атаки в Париж.
До обед вчера бяха служителите на реда влезли в 620 хостели, квартири и други обекти, където могат да се укриват нелегални мигранти. Проверени били и 7114 души, както и 3231 превозните средства, за които е имало съмнение, че превозват чужденци. По време на акцията били заловени 11 каналджии. В различни арести за 24 часа били вкарани над 280 души и били образувани 8 наказателни производства.
Най-масово полицейско присъствие има в София, Бургас, Ямбол, Хасково, Пазарджик, Враца, Монтана и Видин, където най-често се залавят каналджии и мигранти." - в. „Труд".

„20 нелегални мигранти, скрити в необитаема къща в харманлийското село Остър камък бяха спипани при спецакцията през уикенда.
Към полицията сигнал подали местни хора, които забелязали, че в отдавна изоставената къща има непознати хора.
Нелегалните се спотайвали в необитаемата постройка в изчакване да продължат навътре в страната и после зад граница. Свръзката им обаче се забавила и те останали по-дълго от предвиденото в харманлийското село.
При залавянето им те са се представили за сирийци, по-късно обаче при разпитите ми се разбрало, че са афганистанци. Все още самоличността им се изяснява, изпратени са в емигрантски център от затворен тип.
При акцията има и двама арестувани български граждани за които има съмнение, че са част от канала, по който чужденците от къщата в Остър камък е трябвало да бъдат придвижени на наша територия." - в. „Стандарт".