24 часа"

Потресаващи гледки посрещнали комисията, която проверява ексшефа на фонд "Земеделие" и гаджето му

На потресаващи гледки се е натъкнала комисията, която проверява управлението на Мирослав Николов и Виолета Александрова във фонд "Земеделие". Диваните в кабинетите на "земеделското семейство", както са известни те сред фермерите, са затрупани догоре с папки на близо 2500 проекта, които са забавени, вероятно умишлено.

„Труд"

Нова мода: Продават ви парфюми, душат за обир

Шпиони на крадци обикалят жилища и под предлог, че продават парфюми, оглеждат за ценности, които да бъдат плячкосани.

Това е нова мода сред домовите обирджии, разкриха полицаи. Те предупредиха, че докато хората са в лятна отпуска, апашите по кварталите не спират да се трудят.

Крадците атакуват най-често жилищата между 9 ч и 12 ч през деня и между 23 и 3,00 ч през нощта.

„Стандарт"

10% и вадим парите от КТБ

Драмата с Корпоративна търговска банка даде хляб за нови измами. "Дай 10% и ще ти измъкнем парите от банката". С тази оферта тарикати звънят на вложители в затворения трезор. Те  обясняват, че имат свои хора и схема, по която могат да спасят блокираните авоари. Трикът е известен като "кипърско ужилване", защото вече е прилаган при банковата криза на Острова на Афродита. Там при големите влогове "комисионата" удари дори 20%.

В паниката си хората се хващат на лъжливите оферти като удавници за сламка, коментираха криминалисти. Вече има подадени жалби в МВР от измамени. В Русе 88-годишна жена изгоряла с 920 лева, които броила, за да може нейният внук, който е на гурбет в Испания, да си прибере депозита от 14 бона в КТБ.

„Монитор"

Приморско и Бяла във воден капан

Потоп заля Приморско и Бяла, наводни хотели, къщи и заведения. Улиците се превърнаха за няколко часа в реки, десетки хора бяха изведени от опасните места. Над метър вода заля най-ниските части на Приморско около 3 часа посред нощ. "Първо удари лека градушка за съвсем кратко време, а после се изсипа проливен дъжд. Водата шуртеше близо час като из ведро. Такова нещо не съм виждал, имаше и силен вятър, направо буря", разказа 43-годишният пловдивчанин Петър Владимиров, който почива със семейството си в Приморско. За броени минути дъждът е потопил целия град. Десетки къщи са с наводнени приземни етажи.

„Сега"

БСП изненадващо бламира кабинета за актуализацията на бюджета

Мандатоносителят БСП бламира правителството за едно от малкото консенсусни решения между политическите партии - за актуализация на държавния бюджет. На извънредно заседание на три парламентарни комисии вчера социалистите изненадващо обявиха, че са готови да подкрепят актуализация на бюджета на НЗОК, но не и другите промени, продиктувани главно от кризата с КТБ. От ГЕРБ също не са съгласни с предложената актуализация на бюджета и заявиха, че изобщо няма да влязат в пленарна зала, ако цифрите не бъдат променени. При това положение парламентът едва ли ще събере кворум и актуализацията ще се отложи за неопределено време.

„Дума"

Искров излъга за изчезнали кредитни досиета от КТБ

Обявените за липсващи кредитни досиета от Корпоративна търговска банка (КТБ) не са изчезнали, те се намират в банката, съобщи БНР, като се позовава на източници от прокуратурата. ДУМА припомня, че управителят на БНБ Иван Искров обяви, че досиетата на отпуснати кредити за 3,5 млрд. лева са изчезнали.

От държавното обвинение уточняват, че кредитните досиета се намират в банката, но не са били попълнени по надлежния ред - липсвали някои задължителни данни за обезпечението на заемите.

Междувременно Софийският градски съд е дал разрешение за разкриване на банкова тайна за сметки в КТБ. В съобщение без детайли от съда се посочва единствено, че има решение, като не се упоменава в каква насока е. Говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Елка Ваклинова потвърди пред БТА, че разрешението е дадено, като не уточни за чии банкови сметки става дума. По неофициална информация става дума за искане за разкриване на банковата тайна на сметки на кредитополучатели в КТБ.

„Капитал дейли"

И ДПС е в тежък конфликт на интереси за КТБ

Вчера и днес ДПС продължи натиска за извънреден закон за преструктуриране на КТБ. Лидерът на ДПС Лютви Местан призова да продължат политическите консултации за постигане на общо съгласие по темата. Така партията, която досега официално не заемаше страна в дебата, а беше оставила на БНБ водещата роля за пробутването на закона, отново излезе на преден план. Изведнъж обаче, ДПС публично застана на най-твърдата позиция за това да бъдат изплатени изцяло всички депозити, а не само гарантираните до 100 хил. евро. Има причина за това.

 

По информация от два независими източника, почетният председател и дългогодишен лидер на ДПС Ахмед Доган има вложени в КТБ над 880 хил. лв., както и кредитна карта с лимит 40 хил. евро. Малко повече от него - около 1.1 млн. лв., е депозирал депутатът от партията Веселин Пенев, което означава, че рискува да загуби около 900 хил. лв., ако бъдат изплатени само гарантираните 196 хил. лв. Депозити имат също Нигяр Джафер и Янко Янков, но те са в размер, напълно покрит от държавната гаранция.

„Преса"

Атентаторите от Сарафово теглили пари на „Хизбула" в Несебър

Родните служби засекли паричен трансфер от „Хизбула", изтеглен от банкомати в Несебър. Парите били взети от 34-годишния австралиец с ливански произход Мелиад Фара, който осигурил бомбата и логистичната подкрепа за атентата на бургаското летище от 18 юли 2012 г. Именно Фара свързва терористите с военното крило на „Хизбула".

Сумите, които Фара е теглил от банкомати у нас, пред които е бил заснет и от видеокамери, са били по сметки, използвани от ливанската групировка. Това е основната косвена улика, която насочва към връзката с „Хизбула", казват полицаи.

Макар още през февруари 2013 г. тогавашният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов да обвини военното крило на „Хизбула" за терористичния акт, а пет месеца по-късно същото потвърди и сегашният вътрешен министър Цветлин Йовчев, властите продължават да се въздържат от предоставяне на нови детайли и информация за откритата връзка между съучастниците в престъплението и терористичната организация.

„Новинар"

До 5 години затвор за всяване на банкова паника

До пет години затвор грози всеки, който разпространява невярна информация за стабилността на банките.

Това решиха депутатите с приемане на промени в Наказателния кодекс. Изменението беше гласувано на първо четене с подкрепата на 90 депутати от ГЕРБ и ДПС. Петима се обявиха против, а 48 от БСП се въздържаха.

Мярката за по-строги санкции срещу всяването на банков смут бе внесена от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев по настояване на БНБ. Криминализирането на неправомерната информация за банковата система идва като следствие от направения през последните дни опит за дестабилизация на държавата чрез атака срещу българската банкова система.