ОП "Транспорт":

"Труд":

Борисов: Близо 4 млрд. лева отиват в инфраструктурата на България

Тъй като сега с председателя на Европейската комисия говорих, и вече на сайта на Министерството на транспорта и информационните технологии и съобщенията би трябвало да е излязло, но това ни е ОП „Транспорт": 800 млн. евро за пътища. Това са „Струма", „Хемус", тунелът под Шипка, метрото - 400 млн. евро, и 1.6 млрд. лева за железниците. Сиреч само за тези няколко десетина дни работа от страна на кабинета можем да кажем, че близо 4 млрд. лева днес само отиват в инфраструктурата на България. Това каза пред българските журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, съобщи Фокус.

 

 

ГДБОП.

"Монитор":

Местят антимафиотите от ДАНС в МВР

ГДБОП ще бъде преместена от ДАНС в МВР. Това решиха вчера депутатите, които гласуваха промени в закона за силовото ведомство на първо четене след продължили над 4 часа спорове. Текстовете, касаещи рокадата, бяха лансирани от ГЕРБ още по време на предизборната кампания за вота на 5 октомври.С друго предложение се връщат правомощията на президента да назначава с указ главния секретар на МВР и председателя на ДАНС. Основната идея на управляващите била да се възстанови конкурсното начало за растеж в кариерата в системата. Вътрешният министър Веселин Вучков коментира, че предишните промени в закона за МВР били направени прибързано и необмислено.

 

Сертов.

"Новинар":

Разследващите проследиха пътя на Сертов до Гърция

Вече две седмици полицията няма нито една следа за това какво се е случило с изчезналия Петко Сертов.

Единственото, за което са сигурни разследващите е, че бившият шеф на ДАНС е напуснал страната и е влязъл в Гърция, заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Криминалистите са проследили пътя на Сертов в деня на изчезването му - 5 декември.

Проследяването е направено по записи на камери, пред които Сертов се е появявал. Лошата резолюция на някои от записвачките обаче е затруднила разпознаването и затова никой не може да е 100% сигурен, че именно бившият шеф на ДАНС е човекът, видян да излиза от България.

 

 

Паметник.

"Дума":

Столичната община реши да премахне паметника пред НДК

Столичният общински съвет взе решение паметникът "1300 години България" да бъде премахнат от мястото, където се намира сега - в градината на НДК, а на негово място там да бъдат върнати мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк. От общо 45 общински съветници "за" гласуваха 42-ма души, "против" бяха трима, въздържали се няма. 
Считаме, че решението за местенето на паметника "1300 години България" не трябва да се взема днес, защото се съобразяваме с мнението на Съюза на архитектите, художниците и експертния съвет на Министерството на културата. Изразяваме и своята лична позиция, че местенето на паметника и неговите структурни елементи и построяването на мемориалните плочи е решение, което е необмислено и нелогично, не е в интерес на софиянци. Това каза по време на заседанието на СОС Милка Христова, общински съветник от БСП.