Паспорти

 

"Дневник":

От понеделник - нова организация за паспортите

 

От понеделник паспортните служби ще отварят в 6 ч. сутринта и ще работят до 17.30 ч. Работното време се удължава с два часа и половина десет дни по-рано от предвиденото, за да се приемат заявления за нови документи за самоличност.

Причината е големият наплив от хора, които искат да преиздадат документите си. В сряда обаче МВР обяви криза с издаването на международните паспорти и призова гражданите да не бързат да подават заявления, освен ако не им се налага много спешно.

Поредният блокаж в кампанията е заради забавени доставки от страна на "Сименс" на страници и корици за биометричните документи. Зам.-вътрешният министър Павлин Димитров обяви, че близо 9 хил. души със сигурност няма да получат паспортите си в срок, а над 90 хил. заявления са на изчакване.

 

 

"Труд":

Борисов: Псуват ни по опашките, ще се оплача на Меркел

 

"Хората на опашките не псуват "Сименс", а псуват нас, без да имаме вина."

Така се ядосваше вчера премиерът Бойко Борисов пред медиите. И заплаши, че ще съобщи за проблемите с германската фирма на канцлерката Ангела Меркел. Тя щяла да дойде на посещение у нас през есента.

"Българският потребител ми е по-мил от чуждите инвеститори", бе категоричен още Бойко Борисов, след като бе атакуван за драмата с издаването на личните документи.

Премиерът обясни, че вътрешният министър Цветан Цветанов преговаря със "Сименс" и най-вероятно "няколко милиона лева ще им намалим от цената, която предишното правителство е договорило с тях".

 

 

 

Тайни ремонти

 


"Труд":

Тайно асфалтират шосета


Два участъка от третокласната републиканска мрежа в Разградско са били асфалтирани нелегално, тайно и без никой сега да е възлагал ремонтите. Това обяви областният управител д-р Валентин Василев. Участъците са Осенец-Балкански-Благоево и Побит камък-Завет-Веселец и са с дължина съответно 2417 и 2928 м.

"Още по-странно е, че ремонтът на тези отсечки би трябвало да е извършен още през 2005 г. За работата на фирмата изпълнител тогава са платени 736 593,81 лв. за първия проект и 1 603 182,25 лв. за втория", разказа д-р Василев.

 

 

 

МВР акция

 

"Новинар":

Железни решетки за „леярите" на злато и платина

 

Организирана банда, която претопявала и търгувала с крадени ценни метали, беше разбита по време на спецакция „Леярите", която се проведе на територията на Пловдив. Платина, паладиум и злато били маскирани със сребърно покритие и изнасяни зад граница, без да бъдат декларирани. Точно в такъв момент бил заловен Радослав Балджиев, който е сочен от разследващите за тартор на групата. Мъжът декларирал 369 килограма сребро за износ за Турция. Под повърхността на декларираното обаче имало платина.

Ченгетата открили и незаконната леярна в двор в гр. Раковски. Тя е собственост на Иван Говедаров, в дома на когото са открити 60 килограма злато без документи за произход, обясни вътрешният министър Цветан Цветанов.

 

 

 

Плажове стават частни 

 

 


"24 часа":

Разделят плажовете за бедни и богати

 

Нова категоризация на плажовете, която ще позволи затварянето на ивици само за избрани клиенти на хотелски комплекси, готви регионалното министерство. Тя ще е записана в промени на Закона за Черноморското крайбрежие, научи в. "24 часа".

Идеята е плажовете да бъдат разделени на плажот национално значение, които са в национален курорт, и на такива от затворен тип, коитоса пред големите и скъпи хотелски комплекси от типа ол инклузив. На тях няма да се допускат туристи, които не спят в хотела, или пък ще бъдат принудени да плащат такса за ползване на плажната ивица.

 

 

 

Офицери критикуват Първанов

 

 

"Стандарт":

Генерали срещу Първанов

Бивши генерали, дипломати и депутати дадоха рамо вчера на министъра на отбраната Аню Ангелов в спора му с президента Георги Първанов за новия шеф на военното разузнаване. Държавният глава отхвърли две поредни кандидатури за началник на военните разведки - на ген. Димчо Карамунчев и на командор Валентин Гагашев.
"Този спор е поредният опит на държавния глава едностранно и еднолично да предрешава процесите във въоръжените сили, да обезличава и да подменя министъра на отбраната, който носи пряката отговорност за състоянието на армията и на подчинените му служби", се посочва в декларация на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик". Според членовете му, които са бивши генерали, военни аташета, дипломати и народни представители, скандалът не допринася за сигурността на държавата и подронва достойнството на българския генералитет. "Конфликтът отново ни връща години назад и показва на съюзниците ни от НАТО, че още буксуваме в "калта на прехода", смятат от съюза.

 

 

Ин витро

 

 

"Монитор":

Бум на бебета ин витро

Бум на бебета, заченати ин витро, е регистриран това лято. Само за един ден, през юли, в Акушеро-гинекологичната болница „Света София" (бивша „Тина Киркова") в столицата са проплакали 19 новородени по метода на асистираната репродукция. Това съобщи вчера председателката на фондация "Искам бебе" Радина Велчева. До месец-два ще се родят поне 200 дечица, заченати по този метод, прогнозира тя.

5900 жени са финансирани от фонда за асистирана репродукция за започване на ин витро процедури, отчете неговият директор д-р Николай Лалев и добави, че от началото на създаването на фонда преди година и половина към момента над 9125 бездетни двойки са подали заявления за кандидатстване.

 

 

БДС

 

 


"Новинар":

Искат БДС и за бозата


Български държавен стандарт да бъде въведен и за бозата. Това предлагат от асоциация "Активни потребители". Според изпълнителния директор на организацията Богомил Николов този традиционен български продукт заслужава държавен стандарт. Той подчерта, че повече от 10 години бозата не се произвежда със захар, а само с изкуствени подсладители.

 

 

 

Режим на тока в Боровец?

 

"Стандарт":

Царски гори спират тока


Царски гори може да докарат режим на тока в Боровец. Зимният курорт спешно се нуждае от нова подстанция, защото капацитетът на елмрежата е на предела на възможностите си.
Eнергийното дружество ЧЕЗ вече е планирало да я построи. "Проектът е готов още от 2005 г. Проблемът обаче е, че няма терен за нея. Избраната площадка ще се окаже в горите на царя, я на някой друг", обясни директорът на "Експлоатация и поддържане" на ЧЕЗ Росен Йорданов. Липсата на новопостроени хотели обаче дава надежди, че мрежата в Боровец ще издържа пиковите натоварвания през зимата.