Усилията на ЕС за решаване на проблема с бежанците са сред водещите теми на вестниците в сряда.

„Министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС одобриха плана за препразпределяне на 120 000 бежанци в рамките на съюза.
Следващите стъпки ще бъдат обсъдени на срещата на евролидерите утре - (ДНЕС - б.р.), заяви комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамополус на пресконференцията след срещата.
Румъния, Чехия, Словакия и Унгария гласуваха против плана, а премиерът на Словакия Роберт Фицо заяви, че няма да приеме новите квоти, предаде Би Би Си. Финландия се въздържа, а Полша, която участваше в общото изявление на Вишеградската четворка от вчера против плана, гласува „за".
На въпрос от журналисти дали гласувалите „против" държави няма да участват в преразпределението, вицепредседателят на ЕК Франс Тимерманс отвърна: „Комисията направи предложение. Знаехме, че някои държави не го одобряват, но те казаха: „Нека гласуваме и ще уважим резултата от гласуването". Това как всяка една държава е гласувала вече не е важно, защото има взето решение. И Комисията е длъжна да наложи спазването на това решение"..." - в. „Сега".

„Министрите на вътрешните работи на ЕС постигнаха споразумение "с голямо мнозинство" за разпределянето в Европа на 120 000 мигранти, преодолявайки противопоставянето на редица източноевропейски страни на предложените от Брюксел квоти, съобщи люксембургското председателство на ЕС, цитирано от Франс прес и БТА.
"Решението за пренастаняването на 120 000 души бе прието с голямо мнозинство от страните членки", съобщи люксембургското председателство в "Туитър".
Чешкият вътрешен министър Милан Хованец уточни в "Туитър", че против решението са гласували неговата страна, както и Унгария, Румъния и Словакия, а Финландия се е въздържала.
По-рано днес Прага предупреди, че ако дори и да бъде приет, планът за разпределяне на бежанците няма да проработи.
"Скоро ще осъзнаем, че царят е гол. Днес здравият разум загуби", отбеляза Хованец.
На свой ред премиерът на Словакия Роберт Фицо заяви, че докато той е министър-председател, страната му няма да прилага системата с квотите за мигрантите.
Вътрешният министър на Франция Бернар Казньов заяви, че планът е бил одобрен с голямо мнозинство. "Това решение е свидетелство за способността на Европа да поема отговорност и да върви напред"..." - в. „Дневник".

„Жан-Клод Юнкер: Историята ще ни търси сметка, ако не намерим хуманно решение за бежанците
Призовавам всички държави-членки да си дадат сметка за ситуацията и да проявят солидарност. Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на семинара "Бюджетът на ЕС - фокусиран върху постигането на резултати" в Брюксел.
„Както казах наскоро в изявлението си за състоянието на ЕС, ние с политически средства се обръщаме към големите предизвикателства на днешния ден. Да бъдеш политик означава да бъдеш лидер, да вземаш решения. Политиката в условията на демокрация е свързана с отговорността. Ние сме отговорни пред парламента, пред Съвета на държавите-членки, пред народите на ЕС, които очакват работни места, растеж и решение на бежанската криза. Това утвърждава водещата роля на бюджета в сърцевината на нашата дейност", заяви Юнкер. Той похвали заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева за това, че се грижи всички служби да спазват едни и същи финансови правила и непрекъснато набляга на това какво може да се направи с бюджета.
„Трябва да се възползваме от него за решение на бежанската криза. Бежанците спят под дъжда. Историята ще ни търси сметка, ако не успеем да намерим хуманно и цивилизовано решение на бежанската криза. Да затвориш границата си не е решение. Ако някой е оцелял от бомбите и войната, ако е пресякъл Средиземно море в гумена лодка, една ограда няма да го спре", подчерта Жан Клод Юнкер. Той призова всички държави-членки да си дадат сметка за ситуацията и да проявят солидарност. „Да проявят солидарност с онези, които са избягали от домовете си, за да търсят подкрепа", добави Юнкер.
„Държавите-членки най-сетне приеха да преместят 40 хил. души. По настоящем в съседство заседава Съветът на министрите, за да обсъди предложението ни за още 120 хил. души. Съветът обсъжда и други наши задължения. Ще се нуждаем от повече финансово обезпечаване за Фронтекс и др.", посочи председателят На ЕК. Той каза още, че ЕС тепърва ще влага инвестиционни средства в онези части, подложени на значителен натиск.
„25% от гражданите на Ливан са бежанци, 600 хил. бежанци има в Йордания, а ние говорим за 120 хил. Смешно е да се пазарим, имайки предвид колко мащабен е проблемът, допълни Юнкер." - в. „Сега".

Отбелязването на Деня на независимостта също е сред актуалните теми на всекидневниците.

„С шествия и молебени България отбеляза 107 години от независимостта си. Център на тържествата по традиция беше старопрестолната ни столица Велико Търново. Още в ранни зори кметът Даниел Панов, заедно с министъра на земеделието Десислава Танева, зам.-председателя на Народното събрание Димитър Главчев и председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се включиха в светата литургия в храма "Свети Четиридесет мъченици".
"Този ден изтрива и последните формални остатъци от българския васалитет, наложени от Берлинския конгрес", обяви градоначалникът. След прогласяването на манифеста на цар Фердинанд хората положиха венци и цветя пред Царевец. Празникът продължи с пъстро шествие от крепостта към центъра на Велико Търново.
Под звуците на тържествения химн на "Независимостта" започнаха тържествата в центъра на Бургас. Местният духов оркестър изпълни емблематичното произведение на композитора Георги Шагунов часове след провъзгласяване на Третото българско царство.
Празничният ден продължи с молебен за благоденствието на България и ритуал по издигане на националния флаг и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.
С военни маршове и прочитане на Манифеста за независимостта пък почетоха празника в Кърджали..." - в. „Стандарт".

„По традиция празникът се отбелязва с тържествена заря-проверка във Велико Търново, където на този ден през 1908 г. в черквата "Св. Четиридесет мъченици" България е обявена за царство, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.
Мястото съзнателно е избрано. Над 20 години на българския престол, иначе доста неопитен, непознаващ българите при пристигането си, княз Фердинанд вече е научил най-важните неща за предшествениците си - великите български царе, и знае, че тази църква е символна за държавността, а и за монархията в България и затова е избрал точно нея, разказва пред БНР историкът Петко Петков.
Денят на обявяването на независимостта на България се чества като официален празник на страната от 1990 г..." - в. „Дневник".

„Плевнелиев: Най-значимите си успехи постигаме със собствените си обединени усилия
Скъпи сънародници, през 1908 година в древния храм "Свети Четиридесет мъченици" в старопрестолния Велико Търново за първи път прозвуча Манифестът за българската Независимост. Цар Фердинанд произнесе паметните слова: „Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство"!.
Това се казва в обръщение на президента Росен Плевнелиев по повод 107 години от обявяването на Независимостта на България. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
"Делят ни вече 107 години от този исторически акт. Не избледняват обаче във времето онази решителност и дързост, с които васалната дотогава българска държава потърси и спечели своето заслужено и равнопоставено място сред суверенните европейски държави. Нека помним, че обявяването на българската Независимост не беше просто формално юридическо действие. Зад този политически акт стояха внимателна подготовка и единодействие, дипломатическа ловкост и народната воля на всяка цена да бъде защитено историческото право на българите. Затова 22 септември се нареди завинаги сред онези дати в националния ни календар, които показват, че най-значимите си успехи постигаме със собствените си обединени усилия, водени от разум, от единство и от отговорност.", се казва още в обръщението. "Показателни са думите, с които един чуждестранен вестник описа събитията, впечатлили цяла тогавашна Европа: „Българите като хора практични и трезви разбраха, че историческите събития не могат да се явят като резултат на един удар, но на една бавна, методична и енергична подготовка...". Само за 30 години след Освобождението България направи огромен скок и успя с постоянство и стратегическа мисъл да постигне исторически победи и да гарантира своето възходящо развитие. Съединението и Независимостта бяха необходима предпоставка за стопански и обществен напредък. Тези актове на българския народ респектираха със своята решителност и спечелиха уважение далеч отвъд границите на България. Всяко поколение трябва да води своите битки, да следва своите каузи, които времето и обстоятелствата налагат. При много по-трудни условия от днешните млада България изправи глава и уверено зае достойно място на международната политическа сцена. Затова вярвам, че ако успеем да се отърсим от черногледството и положим усилия, и днес можем да постигаме своите върхове. В дни на изпитания винаги трябва да помним решителността и волята на нашите предци. В тях ще открием сили и вдъхновение да отстояваме достойнството на България, националната ни независимост и благоденствието на нашите деца..." - в. „Труд".

„Над 30 хиляди жители и гости на Велико Търново изпълниха уличките и наблюдателните площадки на стария град към Янтра, за да видят уникалното шоу "Величието на Асеневци", с което в понеделник вечерта започнаха събитията за 107-мата годишнина от Независимостта на България. Спектакълът, съчетание от 3D анимация, лазерни ефекти, специална музика и фойерверки, който се излъчва на паметника "Асеневци" и художествената галерия, спря дъха на зрителите.
"Преди 107 години великотърновци чуват звъна на камбаните и разбират, че Търново за пореден път е станал важна част от величавата и драматична история на българската държавност. Столицата на Асеневци, която вече е създала българският парламентаризъм и е дала името си на първата българска конституция, прогласява Независимостта. Тя отеква не само в църковните камбани, не само в стените на крепостта Царевец, а и в сърцето на всеки търновец и на всеки българин", каза в словото си кметът Даниел Панов по време на ритуала по издигане на националното знаме на царския дворец.
Той припомни, че по идеологически причини празникът на Независимостта е умишлено неглижиран в продължение на десетилетия и благодари на хората, които преди 18 години връщат датата в празничния календар.
"Независимостта на България възвръща нашето българско чувство и усещане за достойнство и чест и ни прави равноправни и равностойни с другите народи и държави", допълни Панов. Той подчерта, че старопрестолния град пази знаците на българската държавност..." - в. „24 часа".

Вестниците отделят място и на съкровищата на историческото ни наследство.

„Проф. Овчаров: Разкрихме напълно Акропола на Перперикон
В рамките на тазгодишните разкопки, благодарение на метеорологичните условия и на помощта, която получихме от държавата и от община Кърджали, успяхме да завършим Акропола на Перперикон. Това каза в интервю за Агенция „Фокус" археологът проф. Николай Овчаров по повод края на тазгодишната археологическа кампания в свещения скален град Перперикон и резултатите от нея.
Той посочи, че това не е било лесна задача, а кампанията е продължила близо 4 месеца. „Пред нас вече действително стои нещо феноменално и уникално. Това е вторият след Шуменска крепост напълно проучен античен и средновековен град в България през историята на цялата българска археология", заяви проф. Овчаров.
По думите му, Перперикон е проучен по-един доста по-добър начин, тъй като днес археолозите разполагат с много по-съвършена методология. „В момента дори правим снимки с дронове, които ни показват цялата картина на улиците, площадите и храмовете, цялата инфраструктура на този град", допълни проф. Овчаров. „Не беше лесно. Това са 16 години работа, но за сметка на това сме наистина много доволни от постигнатото", каза още той." - в. „24 часа".

„Дейли мейл: Най-голямата праисторическа каменна сграда в Европа е открита в България
Праисторически култов комплекс на около 7 500 години е открит в България, пише "Дейли мейл".
Изследователите твърдят, че в новооткритото палеолитно селище се намира „най-вероятно най-голямата праисторическа каменна сграда в Европа".
Сградата някога е била с площ от 200 квадратни метра - по-голяма от игрище за тенис - въпреки че археолозите са на мнение, че сградата е била двуетажна, което предполага площ от 400 квадратни метра.
Останките на селището, което вероятно е било разрушено от земетресение, са открити на „големия остров" в езерото Дуранкулак, лагуна с площ 3,4 квадратни км в североизточната част на България.
Разкопките на обекта, известен като „добруджанската Троя", са започнали през 1970 година. Още тогава са открити артефакти, датирани до около 10 000 години пр. н. е., заедно с улики, че на мястото е имало неолитно селище." - в. „Труд".

„Триумфалният поход на съкровищата, открити по нашите земи, продължава по света. След фурора в Лувъра и бурно акламираният гастрол на Севт Трети в залите на "Пол Гети" в Лос Анджелис овации ще гръмнат и в Страната на изгряващото слънце. Вълчитрънското съкровище, няколко съда от Панагюрското, две диадеми и част от находките на Варненския халколитен некропол са включени в елитната международна експозиция "Златната легенда", която ще шества из Япония. Тя ще бъде показана от 16 октомври до 29 май в Токио, Сендай и Нагоя. В изложбата ще бъдат представени 280 експоната от България, Гърция, Италия, Ватикана, Франция, Холандия, Германия, Великобритания, Испания и Япония. Между тях са хитове от "Прадо" в Мадрид, "Орсе" в Париж, археологическите сбирки на Рим и Флоренция...
Подготовката за българското участие започна през 2014-а - след посещението в столицата ни на куратора Такаши Иизука и Масанори Фунахаши от вестник "Токио шимбун". Тогава те се срещнаха с директорите на археологическите музеи в София, Пловдив и Варна, за да обсъдят условията. "Разходите по гостуването на тракийските съкровища са поети от Япония", уточняват от Министерството на културата, чиито експерти се включиха активно в логистиката на събитието." - в. „Стандарт".