Взривът на полигона в Анево, при който загина човек, е сред водеща тема за  неделните вестници.

„Граната, произведена през 1984 г., уби американец и рани тежко още четирима души - американски гражданин, канадец и двама българи. Инцидентът стана на полигона на ВМЗ-Сопот край Анево в родния град на Иван Вазов към 11,30 ч в събота.
Минути след взрива областният управител на Пловдив Розалин Петков пристигна на полигона, а малко по-късно дойдоха и вътрешният министър Румяна Бъчварова, окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, директорът на областна дирекция на МВР-Пловдив Пламен Узунов и разследващи.
"Инцидентът на полигона е станал при зареждане на гранатата в гранатомета. Извършвал го е човек с американски паспорт и той е загиналият. Бил е обучаван как се извършва процедурата. Гранатата не е производство на ВМЗ-Сопот. Все още е рано да се каже дали са спазени всички изисквания за безопасност на труда. Останалите пострадали са двама чужди граждани с американски паспорт и двама българи. Единият от тях е преводач, работещ във ВМЗ, а вторият е бил инструктор", съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Образувано е досъдебно производство по чл. 123 от НК - за убийство по непредпазливост..." - в. „Труд".

„Няма данни за умисъл, със сигурност взривът в Анево е инцидент, заяви окръжният прокурор на Пловдив - Румен Попов, цитиран от БГНЕС, за взрива на полигон на ВМЗ-Сопот, при който загина един човек, а четирима са ранени...
"Чуждият гражданин, който е загинал, е зареждал гранатата. Касае се за инцидент при експериментална стрелба с гранатомет. Вследствие на този инцидент, въз основа на който е образувано и досъдебно производство, е починал един чужд гражданин. Други двама чужди граждани също са в болница, единиятт от които е в тежко и критично състояние", заяви Попов.
Той обясни, че чуждите граждани са цивилни с американски паспорти и категорично не са търговци на оръжия: "Те са представители на друго дружество. Били са във ВМЗ-Сопот, защото с договор с предприятието са имали възможност да участват в изпитанията на тези гранати. Целта на изпитанията е била обучителна. Обучителите са били квалифицирани и са от ВМЗ. Единият българин е преводач, а другият е инструктор и е ранен".
Попов коментира, че по първоначални данни инцидентът е станал при зареждане на гранатата в гранатомета и е предизвикан взрив.
"Тепърва установяваме дали са спазени всички изисквания по съхранението и използването на тази граната и гранатомета. Собственикът на фирмата, наела полигона, се разпитва. Този полигон е точно за това - да се изпитват различни видове боеприпаси, каквато е и гранатата", добави Румен Попов.
Областният управител на Пловдив-Розалин Петков успокои, че за населението няма никаква опасност..." - в. „Дневник".

„Собственик на фирмата „АлГънс", която е наела мястото в Анево, е Александър Димитров. Същият притежава и фирма „Алма-Де", чието име беше замесено около взривовете в Челопечене, установи проверка на бТВ.
И двете фирми имат една и съща адресна регистрация в София и сходен предмет на дейност.
По-рано днес министърът на икономиката Божидар Лукарски обяви, че  полигона на ВМЗ в Анево е бил нает от българската фирма „АлГънс". Тя е работела с американски партньори, като един от служителите ѝ е загиналият..." - в. „Стандарт".

Вестниците в неделя цитират поместват и  коментари на премиера Борисов за  политическата ситуация в страната.

„Ние правим музей на розата в Казанлък, което си е жест към БСП, представете си Орешарски да беше направил музей на гербера някъде.
Това заяви премиерът Бойко Борисов пред агенция Фокус.
По повод отпускането на 500 хил. лв. за изграждането на музея в Казанлък Борисов уточни:" Розата я има в партийния знак, в логото на БСП. Разбира се, Розовата долина, розовият цвят, розовото масло не са символ на БСП, а символ на държавата. Но все пак представете си, че Орешарски да беше направил музей на гербера някъде".
Освен че изплатихме парите на вложителитев КТБ, вчера е избрана и фирма за разследване на фалита, каза още Борисов. По думите му тя е втората по големина в света, с огромен опит, с възможността всичко, което намери, разследва, разкрие, веднага да бъде дадено в прокуратурата като веществено доказателство. Най-голямата фирма не могла да бъде избрана, защото преди време една от канторите ѝ е участвала в приватизацията на "Виваком".
"Хората могат да бъдат спокойни едва когато, изобщо без да се месим на на съдебната система, бъде приета датата, която е фактическият фалит на банката", заяви премиерът. В противен случай цесиите, направени след това, щели да бъдат законни..." - в. „24 часа".

„Премиерът Бойко Борисов оправда забавянето в провеждането на реформите с приближаващите местни избори наесен и за президент догодина. Също така в интервю за "Фокус" посочи, че е имал колебания при съставянето на кабинета, но сега бил доволен, че се е сформирало.
"Ако бяха догодина местните и по-догодина президентски, щеше да е по-добре, защото малко или много, всички от партиите си искат своята идентичност, включително и ГЕРБ", заяви Борисов и добави: "Пречупват през това какво могат да говорят в предизборните кампании и трудно се набират мнозинства за по-кардинални решения. Но въпреки всичко се надявам с повече разговори - много, почти ежедневно си говоря с Радан Кънев... С другите от Реформаторския блок - Лукарски, Москов, Кунева, Ненчев - ежечасно си говорим. С Първанов се виждам един път в месеца, принципно с АБВ, а пък с Калфин - всеки ден." По думите му "с патриотите - вчера с Каракачанов, другата седмица ще се видим и заедно с Валери Симеонов".
Министър-председателят посочи, че от ГЕРБ се опитват да ги убеждават. "Те си имат своите програми, които искат да се случват. Всячески се стараем да се придържаме към тях и да ги правим факт. Тук много е важно, понеже въпросът ви е за конституционната реформа, да успеем да убедим депутатите с това, което предлагаме, че всъщност се прави, и всъщност, има смисъл да се направи всичко това", каза още премиерът..." - в. „Дневник".

Правилата за иницииране на референдуми  и предложението на президента Плевнелиев за референдум по изборните правила продължават да  са сред темите на всекидневниците.

„Между реформаторския блок и ГЕРБ отново прехвърчаха искри заради нелоялни коалиционни отношения. Този път причината е отхвърленият в последния момент проект на РБ за референдумите, с който се сваляше прагът за нужните подписи за иницииране на допитване от 200 000 на 150 000, а за задължително провеждане на референдум - от 500 000 на 300 000. Освен това от РБ искаха референдумът да се счита за валиден, ако в него са участвали повече от половината граждани с избирателни права, които имат право да гласуват за депутати. Сега законът предвижда, за да е валиден, „за" да са казали половината от гласувалите на последните парламентарни избори. Това означава, че наесен поне 1 750 293 трябва да са отговорили положително.
„Не ми е приятно това, което се случи. От ГЕРБ можеха да ни кажат, ако имат някакви резерви, и между първо и второ четене нещата щяха да се променят. Стана „малко по терлици", не се прави така. Ще ни е за урок. Лошото е, че много обществени организации разчитаха на тези промени, бяхме се опитали да отразим становищата в нашия законопроект", каза вчера пред „Преса" Петър Славов, член на правната комисия. Той бил заблуден от колегите си от ГЕРБ, които приели предложенията им в правната комисия. Затова и не поискали формално съгласие в коалиционния формат Съвет по развитие...
„Според мен референдумът е механизъм, който е инструмент в ръцете на развитата демокрация, но когато прагът слезе прекалено ниско, той се обезсмисля. Към него трябва да се отнасяме много отговорно. Представете си, ако прагът за иницииране на подписка падне на 100 000 или 200 000, как можем да изпаднем в ситуация всяко тримесечие да има референдум. Това са много средства от бюджета, които не мисля, че можем да си позволяваме за щяло и не щяло", мотивира се Красимир Велчев, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.
Валери Симеонов от ПФ също смята, че трябва да остане границата от 500 000 гласа, за да не се пилеят държавни пари." - в. „Преса".

„Моето очакване е референдумът да се случи. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, цитиран от Фокус.
"Ще бъде изключителна трагедия за българската демокрация, ако и този път Народното събрание се отнесе толкова национално безотговорно, колкото и предишното 42 Народно събрание. То е вече в историята, но отказа да чуе гласа на над 500 000 българи и голямото им желание да се одобрят устоите на демокрацията ни през ясен референдум по изборни права на българските граждани", заяви Плевнелиев.
Според него този път ще се види по-отговорно отношение..." - в. „24 часа".

"Възможно е не всички въпроси да бъдат одобрени, това зависи от НС. Ще играя по правилата. Така както решат те - така и ще бъде. Вярвам, че и трите въпроса са добри, много смислени и се желаят от хората. Очаквам референдум и след това-глас народен, глас Божи", каза още Росен Плевнелиев.
Ние сме народ, който е дал много на света, ние дадохме кирилицата. Важно е да не се взимаме излишно на сериозно, да не си вярваме толкова много. Властта не е цел, а инструмент да свършиш нещо смислено за народа, заяви Плевнелиев. .." - в. „Труд".

Европейските пари за България, както и изискванията на ЕС към страната ни продължават да са сред актуалните теми.

„Поне 66 млн.лв. са под риск от загуба по оперативна програма "Регионално развитие", стана ясно от изказване на регионалния министър Лиляна Павлова, цитирано от Дарик радио. По думите й от 32 рискови проекта по ОПРР най-застрашени са тези за градския транспорт, защото това са големи проекти на обща стойност над 50 млн. евро.
Изпълнението на проектите за градския транспорт е започнало по-късно, заради множеството обжалвания, а това са сред най-сложните проекти с много компоненти. Други рискови проекти, заради процедурите по обжалване, са в сектор „Здравеопазване", както и тези за туристическите атракции. Министърът Павлова уточни, че тези проекти не отпадат от финансиране по програмата, но ако не бъдат изпълнени до декември 2015 г., окончателното разплащане ще стане за сметка на бенефициентите. Общият рисков ресурс по проектите по думите й е 66 млн. лева.
По-рано днес министърът информира за решението за включването в програмата на резервни проекти за 120 млн. лева..." - в. „Сега".

„За престъпления, свързани със злоупотреби със средства на ЕС, през миналата година са осъдени или санкционирани с влязъл в сила съдебен акт 80 лица. Други 4-ма са оправдани. Това пише в доклад на МВР за работата на службата, която следи евроизмамите, АФКОС. За сравнение - през 2013 г. осъдените за злоупотреба с европари са били 96.
Докладът вече беше обсъден от подкомисията за контрол на европарите и предстои да се гледа в голямата комисия в НС, която да набележи мерки за затягане на контрола. В съда са внесени 120 прокурорски акта срещу 136 обвиняеми лица, но по останалите се работи още.
На депутатите са отказани детайли за осъдените, защото били следствена тайна. Всички лица или фирми с присъди губят право да кандидатстват и да усвояват европари. В мандата на тройната коалиция дори имаше идея да се направи публична „стена на позора", но се оказа, че това ще наруши други закони у нас и в ЕС.
През миналата година един от осъдените беше 77-годишен овчар, който получил неправомерно 12 637 лева земеделски субсидии с декларирани чужди имоти. Това е масовият случай на злоупотреби..." - в. „Преса".

 

„Фермите в България, които не произвеждат мляко по хигиенните стандарти на Европейския съюз, ще изгубят правото си да го продават. Това може да стане в началото на 2016 година, съобщи BlackSeaNews. Броят на застрашените ферми е 33 хиляди. Съгласно правилата на ЕС България вече няма право да удължава срока за модернизиране на този вид предприятия. Нашите млекопроизводители, които не успеят да покрият европейските изисквания, няма да бъдат закривани. Те ще могат да отглеждат животните си за месо и да ползват млякото, но само за лични нужди." - в. „Стандарт".

В. „Сега" съобщава за талантливи български деца, удостоени с награди за поезия на конкурс в Италия:
„12 български деца са взели престижни отличия на конкурса „Международна награда младежи и поезия", който се проведе в Италия, събщи БНР. В тазгодишното издание са се представили 548 млади автори от цял свят, сред които 115 български деца. По думите на Мария Ганева, която подпомага пътуването на децата и участието им в конкурса, българчетата са показали невероятен талант със стихове на български, преведени на италиански език.
„Децата от българското училище в Милано, помагайки на децата от България в преводите, се вдъхновиха и започнаха също да пишат. Те участваха в конкурса и направиха едно уникално общо стихотворение за България. Представете си, деца, които живеят в чужбина, написаха красиво стихотворение за България. Всъщност децата хвърлят телефоните и започват да пишат с писалките и творят чудеса", коментира Ганева." - в. „Сега".