Протест.

"Сега":

Хиляди фирми спират работа в знак на протест срещу скъпия ток

Новите цени на тока от 1 юли са на път да предизвикат сериозни трусове между бизнеса и управляващата коалиция. Вчера четирите работодателски организации - БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ, обявиха безпрецедентен протест. Хиляди фирми ще започнат да спират работа за по един час всеки ден от 26 юни. "Единодушно и категорично заявяваме, че не желаем повече да плащаме за кражбите, разхищенията и некадърността в българската енергетика!", заявяват от организациите. Според бизнеса въвеждането на новите цени ще погуби част от производствата, ще съсипе износа и ще остави без работа хиляди хора.
Парадоксално, но премиерът Бойко Борисов също подкрепи исканията на бизнеса и дори заяви, че ще се присъедини към протестите. През почивните дни той ще събере министри и експерти, за да обсъдят какво може да се направи срещу поскъпването. "Ще им поставя пряко задачи - да видим какво може да направим по държавните дружества, ВЕИ-тата и американските централи. Нямам право да се меся в работата на регулатора, обаче имам право да се меся в НЕК, БЕХ, в парламентарната група. Ако трябва, ще направим и още 2-3 драстични промени в закона. Чакам също и проверката на АДФИ до края на другата седмица, има вече резултати за нарушения. Затова най-малкото, което мога, е да помоля да отложат вдигането, което са решили от 1 юли", каза той вчера.

 

Цветанов.

"24 Часа":

Отмениха присъдата от 4 г. затвор на Цветанов

Върховният касационен съд (ВКС) отмени 4-годишната присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по обвинението, че е отказал да разреши подслушване на бившия шеф на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.
Нарушено е правото на Цветанов на безпристрастен съд, сочат висшите магистрати. Решението е подписано с особено мнение от Жанета Начева. Делото е върнато за ново разглеждане от Софийския апелативен съд.
Цветанов беше осъден на 2 инстанции. Прокуратурата твърдеше, че е осуетил наказателно преследване срещу Тодоров и двама криминално проявени, като написал 6 пъти "Не" на искането за подслушване.
ВКС обаче критикува решението, с което Цветанов е осъден заради съмнения за пристрастност на състава на САС и неправилна оценка на доказателствата. Според ВКС в мотивите си САС използва "спекулативни предположения и инсинуации, развива конспиративни теории, които нямат никаква доказателствена основа".

 

Избори.

"Монитор":

ДПС стяга либерален фронт за вота, кани НДСВ

ДПС протегна ръка към партиите в либералната ниша у нас за формиране на съюзи по места и общо явяване на изборите за кметове и общински съветници наесен. Това стана след ключово заседание на Централния съвет на партията вчера, на което бяха дискутирани тактиката за вота и процедурите за номиниране на кандидати.
Отворени сме за активен диалог, за да може в определени общини да разработим съвместни либерални стратегии и да намерим най-подходящата формула за явяване на изборите", обяви след заседанието лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

КТБ.

"Труд":

Решават за фалита на КТБ до 2 седмици

Дали КТБ е изпаднала в неплатежоспособност точно на 6 ноември м.г., когато БНБ отне лиценза й? Това ще реши Софийският апелативен съд до две седмици. Спорът за датата на настъпване на отрицателния капитал на трезора стигна до втора инстанция след жалби от всички страни в процеса. Заседанието протече при открити врата.
БНБ, Фондът за гарантиране на влоговете, синдиците и прокуратурата не възразяват срещу решението на Софийски градски съд (СГС), който на 22 април обяви КТБ в несъстоятелност, но оспорват датата на настъпването й. Общото им становище е, че банката е била с отрицателен капитал още на 30 септември м.г., когато излязъл одитният доклад за капиталовата й неадекватност. Въпросът кога точно е настъпила неплатежоспособността е от изключително значение, тъй като прихващанията на вземания срещу дългове след тази дата са невалидни.

 

Длъжници.

"Дума":

Имот на длъжници ще се продава над данъчната оценка

Началната цена при първата публична продан не може да бъде по-ниска от данъчната оценка на имота, когато такава е определена. Това реши парламентът при приемането на второ четене на промени в Гражданския процесуален кодекс. Депутатите от ГЕРБ се съгласиха това да е единственият подкрепен от тях текст. Предния ден те отхвърлиха всички предложения на опозицията за по-справедливо отношение към хората и ограничаване произвола на частните съдебни изпълнители.Мая Манолова заяви, че мутрите не са напуснали обществото, а под формата на частни съдебни изпълнители продават на безценица и много под пазарната оценка имоти на свои длъжници. Тя припомни, че неплатени сметки за парно могат да завършат с продажба на жилище на длъжника под номинала на цената, след което засегнатият изплаща кредити до живот. Манолова обяви, че в България е рекорден за ЕС броят на самоубилите се вследствие на невъзможност да изплатят дълговете си.