Подкрепа.

"Монитор":

Германия ни дава рамо за енергийните проекти

Германия подава ръка на България за енергийните проекти, като ще ни съдейства и за разрешаване на сложната ситуацията около „Южен поток”, чието преустановяване бе обявено от руския президент Владимир Путин в началото на декември. Това стана ясно след срещата между канцлера Ангела Меркел и премиера Бойко Борисов в Берлин. Меркел подчерта, че се ангажира с проблема и ще изпрати нейни енергийни експерти и юристи, които да проверят българските договори по „Южен поток”. Преди заседанието на Европейския съвет канцлерът пое и ангажимент заедно с Борисов и с президента на ЕК Жан-Клод Юнкер да обсъдят следващи съвместни стъпки на България и Брюксел за намирането на изход от ситуацията.

 

Бедност.

"Дума":

Една пета от българите са под прага на бедността

Милион и половина или 21% от българите са били под линията на бедност през миналата година, сочат данни на НСИ, публикувани вчера. През 2013 г. линията на бедност общо за страната e 285,92 лв. средно месечно на лице от домакинство. Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда. За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица - 47,6%, като рискът от бедност при мъжете, останали без препитание, е с 0,2 процентни пункта по-висок в сравнение с безработните жени.
Относителният дял на работещите с висше образование под линията на бедност е 1,5%, докато при лицата с основно и по-ниско образование делът достига до 30,2%. Рискът от бедност е над 20 пъти по-висок за лицата с основно и по-ниско образование в сравнение с висшистите, като делът на работещите бедни със средно образование е 5%.
Данните показват, че най-висок е рискът от сиромашия при домакинства с три и повече деца - 68,1%, като относителният им дял нараства спрямо 2012 г. със 7,1 процентни пункта. Относителният дял на бедните е най-нисък в семействата с трима или повече възрастни - 10,7%, и в тези с двама възрастни под 65 години - 13,8%.

 

КТБ.

"24 Часа":

Отложиха за догодина делото срещу отнемането на лиценза на КТБ

Върховният административен съд отложи за 9 февруари 2015 година делото, образувано срещу отнемането на лиценза на КТБ. Причина за отлагането на делото е, че днес като страна в процеса е встъпила и КТБ. Даден е 7-дневен срок на нея и на КТБ да изразят становището си по всички доказателствени искания и по искането на "Бромак" за спиране на производството заради предявен иск за нищожност на решението на управителния съвет на БНБ, заради което бе отнет лицензът.

 

 

Спор.

"Труд":

Митов отговаря на Медведев: По-добре да се притеснява за състоянието на руската икономика

"Ако бях на мястото на критиците ни в момента, бих бил много по-притеснен за състоянието на собствената им икономика". Това заяви пред журналисти външният министър Даниел Митов във връзка с изказването на руският премиер Дмитрий Медведев, че членството в Европейския съюз е донесло негативи на България, съобщи „Фокус".

„Стана неприятна тенденция да ни се отправят критики, оттам откъдето не е редно да бъдат отправяни. Данните са извадени от контекста на икономическото развитие на България и на света като цяло. До 2007-ма година, когато България стана член на ЕС световната икономика имаше сериозен растеж и това се отрази на България- както за нивото на безработицата, така и на чуждестранните инвестиции.В края на 2007-ма удари най-тежката световна икономическа криза, която навлезе в България през 2009-та и страната беше засегната много тежко. Безработицата нарасна глобално, не само у нас и това не е пряка функция от членството ни в ЕС", посочи Митов.