24 часа"

Пресмятат пенсиите по 3 нови начина

Възрастта започва да расте с по 2 месеца на година от 1 януари. Увеличават пенсиите с 40% до 2029 г. Ограничават до 1 г. след пенсиониране възможността за преизчисляване, ако хората са недоволни от размера. 0,4% по-нисък размер до живот при ранно пенсиониране.

Националният осигурителен институт получи изненадващо правото да спира пенсиите на хора с увреждания, които работят. Единственото условие е работата им да е свързана с условия на труд, които са сред противопоказанията за заболяването им, дадени от ТЕЛК.

Такъв текст одобриха депутатите при второто четене на промените в Кодекса за социално осигуряване късно вечерта във вторник. Предложението бе направено от депутата от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров и не бе получило подкрепата на социалната комисия.

„Труд"

Бизнесът протестира срещу увеличението на тока

"Спираме работа днес, за да не затворим изцяло утре" и „Да на реформите, не на кражбите" - това бяха двата най-разпространени лозунга, които издигнаха вчера няколко хиляди представители на бизнеса и синдикатите в цялата страна.

Сред протестиращите около хиляда души в София имаше хора от София, Перник, Пловдив, Монтана и други градове. Те бяха докарани с автобуси, които паркираха до БНБ. Протестиращите носеха върху дрехите си лепенки с надпис "Ден на траур за българската икономика" и огласиха жълтите павета със скандирания, тъпани и вувузели.

Недоволните се събраха около 11 ч на площад „Независимост" и започнаха да развяват транспаранти и трибагреници, като освиркваха властта точно под прозорците на Министерския съвет, докато течеше редовното му заседание. След това, минавайки покрай сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), поискаха оставката на председателя й Иван Иванов, а когато стигнаха до парламента - и оставката на депутата от ДПС Рамадан Аталай.

„Стандарт"

Шейх искал да купи перничанка за $100 000

Маги Димитрова, известна красавица от Перник, пленила сърцето на арабски шейх, който започнал да я обсажда със седмици. За интересния флирт разказаха приятелки на въпросното момиче. Любопитно в случая е, че владетелят не го усуквал много-много, а направо й предложил пари, за да бъде негова жена. И то бил готов да се ръсне доста щедро - предлагал на девойката 100 хиляди долара. Брюнетката обаче не искала да бъде в златна клетка и решила да откаже.

„Монитор"

Морето остана без сервитьори и готвачи

Морските ни курорти останаха без персонал в пика на сезона. Във варненските курорти се търсят сервитьори, готвачи, камериерки, бармани. И този сезон възнагражденията на сервитьорите, барманите и камериерките остава без промяна и варират между 500 и 600 лв. За готвачите заплатите варират между 900 и 1500 лв.

Така, за да компенсират липсата на персонал, работодателите удължават работното време на вече наетите служители. Така сервитьори и бармани работят по 12 часа, за да компенсират „Неспазването на установеното работно време е най-честото нарушение на трудовото законодателство. На този етап няма оплаквания за работно време от 14-16 часа, каквито имаше преди години", обясни директорът на Инспекцията по труда във Варна инж. Иван Иванов.

„Сега"

Коалицията ГЕРБ - ДПС преназначи старите подуправители на БНБ

ГЕРБ напълно забрави, че само преди месеци яростно искаше оставките на всички членове на Управителния съвет на БНБ заради кризата с КТБ, и заедно с ДПС вчера гласува доверие и нов мандат на двамата ключови подуправители на бившия шеф на банката Иван Искров - Димитър Костов и Калин Христов. Третият подуправител е Нина Стоянова - досега главен юрист на БНБ.

Поредното тематично коалиране между водещата управляваща партия и уж опозиционната ДПС не е изненадващо, защото ГЕРБ редовно неглижира по ключов въпрос аргументите на партньорите си във властта - Реформаторския блок и Патриотичния фронт, които вчера гласуваха против. БДЦ и част от АБВ помогнаха за избора, но техните гласове не бяха решаващи.

. „Дума"

Бъчварова се гаври с полицаите

Като гавра с полицията, държавата и символите на държавността определя проектите за две нови наредби на МВР Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Според единия проект МВР ще купува униформено облекло само при наличие на финансов ресурс. От преходните и заключителни разпоредби пък става ясно, че полицаите не са получавали нови униформи от 2011 г., а това ще стане чак до 31 декември 2016 г.

Според втория проект на наредба пожарните екипи ще са минимум от трима служители. В заключителните разпоредби обаче е записано, че този текст от наредбата влиза в сила от 1 август 2017 г. До тази дата има вероятност на сигнал за пожар да се отзове екип от двама или дори само от един служител.

„Капитал дейли "

"Мобилтел" купува "Близу" в сделка за 140 млн. евро

Интригата около "Близу" приключи. След скоростна процедура кабелният оператор става собственост на "Мобилтел", стана ясно в сряда. Цената остава тайна, а очакванията са прехвърлянето да приключи през четвъртото тримесечие на годината.

Офертата обаче е от порядъка на 140 млн. евро, казаха два независими източника на "Капитал".

Най-близко до предложението на Telekom Austria (в наддаването участваше собственикът на "Мобилтел") е бил друг голям местен оператор - "Теленор", допълни източник.

Сделката ще свие леко конкуренцията на пазара на интернет и телевизионно разпространение. И ще изстреля "Мобилтел" в по-силна позиция. Ако влеят "Близу", това ще е новият най-голям телеком в страната с общи приходи от около 850 млн. лв. Сега това е БТК с годишни постъпления от 800 млн. лв.

„Преса"

Съдът остави в ареста руския бизнесмен Герман Костин

Софийският градски съд (СГС) остави в ареста руския бизнесмен Герман Костин. Той е обвинен за убийството на 5-годишния Никита Плотников, който беше намерен на 23-ти март в куфар в езерото край софийското село Пасарел.

Макар че според съда не съществуват преки доказателства за това Костин да е извършил убийството, има достатъчно косвени данни, които обуславят това предположение.

„Новинар"

Качват в Търговския регистър информация за фалирали банки

Списъкът с кредиторите и вложителите с приети или оспорени вземания ще се публикува в Търговския регистър.

Това предвиждат промените в Закона за банковата несъстоятелност, гласувани от парламента на второ четене. Вносители на новите текстове са депутатите от ГЕРБ.

Предложението да се качва информацията за кредиторите в Търговския регистър е свързано с възможността да се ускори работата на синдиците при фалити.

Сегашната процедура изискваше персонално уведомяване на кредиторите и вложителите. Предвиденият 14-дневен срок за това обаче е недостатъчен, което е сред причините да се въведе новата процедура.