„24 часа"

Жив съм! Който вярва, не вярва - да ме види в неделя

 

Жив съм, който вярва и който не вярва, да дойде в неделя в 9 часа, ще ме види да влизам в синодалния параклис "Св. цар Борис" в София.

Поканата е от името на патриарх Максим, след като от цялата държава зазвънели да питат как е заради слуха, че е тежко болен.

Викарият му, епископ Йоан, напомни, че всяка година на този ден след светата литургия се отслужва и панихида за ктиторите на Синодалната палата. Службата ще води ефимерий Антоний, но ще бъдат всички архиереи воглаве с негово светейшество. Дядо Максим ще пристигне с беемвето, дадено за нуждите му от НСО.

Епископът предаде и думите на дядо Максим: "Само "24 часа" написа истината, че слава Богу съм здрав и обядвахме с митрополитите Йосиф Американски и Русенския Неофит, а после хортувахме на чашка кафе до късно след обяд. Другото е лъжа", отбелязал патриархът вчера.

„24 часа"

Борисов: Завод за боклук в София ,когато отпуснат парите

Заводът за боклук в София ще стане, когато от ЕС отпуснат парите. Това каза пред депутатите премиерът Бойко Борисов на въпрос на Петър Курумбашев от Коалиция за България.

„Нашият завод е изцяло консултиран с Брюксел. Ще стане, когато отпуснат парите. И понеже това е най-скъпият завод, те казват - не може да си направите най-скъпия завод в Европа, защото сте най-бедни. Ние им обясняваме, че три години сме се консултирали с тях, с тяхната банка и те са съгласили, затова сега водим спор с тях. Вашите колеги прекрасно го знаят, прекрасно знаят какъв спор водим с Брюксел", каза Борисов пред депутатите.

„Труд"

Сайтът "Болканлийкс" разкрива масоните в съда

Българинът Атанас Чобанов, живеещ в Париж, създаде сайт "Болканлийкс" - по подобие на "Уикилийкс" на Джулиан Асанж.

"Болканлийкс" обещава да публикува тайни документи за "организираната престъпност и политическата корупция" у нас.

Според списък, публикуван на сайта, за "масони в съдебната власт" са нарочени 34-ма. Едни отрекоха, други не скриха участието си в тайни общества. "Запознах се с този списък, но там не пише, че това са масони. Освен това той не съответства на нито една от двете признати масонски ложи в България", заяви за "Труд" Володя Лозанов, Велик майстор на ложата на Старите, свободни и приети зидари.

„Труд"

Премиерът се разкая, че пуснал Вежди във Венеция

Премиерът Бойко Борисов се разкая от парламентарната трибуна за това, че е подписал командировката на министъра на културата Вежди Рашидов за 67-ия кинофестивал във Венеция. "Грешката е моя, ще бъда по-внимателен, като подписвам командировки", обеща министър-председателят.

В началото на септември културният министър замина с 40-членна българска делегация за кинофестивала във Венеция. По-късно стана ясно, че разноските по пътуването - 400 хиляди евро, са платени от частната фирма на българката Мишел Бонев. "Подписвам хиляди заповеди за командировъчни на пътуващи в чужбина, не съм обърнал внимание, грешка е от моя страна, съжалявам, че са отишли. Мисля, че пасивът, който поехме, е голям. Числеността на делегацията - това, което министър Рашидов ми е казвал, че са артисти, журналисти. Не съм знаел. Оттогава съм доста по-внимателен, когато подписвам заповед за командировка", каза още премиерът.

След него културният министър Вежди Рашидов, който също отговаря на парламентарния контрол по темата. "Не съм ходил на пазар, на плод-зеленчук или на панаир на трактора. Моята работа е да съм сред артистите, писателите, поетите. За първи път в историята двайсет български артисти са минали по червения килим на най-стария фестивал в света, където в близките 100 г. отново няма да стъпят българи", каза Рашидов. В кулоарите той бе категоричен, че премиерът не му се е карал за мероприятието в Италия.

„Стандарт"

Царят се връща в парламента

Царят се връща в парламента по терлици. Депутатът Камен Петков е напуснал "Атака", за да отиде в НДСВ. Това коментираха цял ден вчера народните избраници в кулоарите на парламента. Повечето от тях обаче не откриваха никаква логика в подобно действие. И без това царската партия вече не е парламентарно представена, чудеха се депутатите. Самият Петков не се появи на работа, а мобилните му телефони бяха изключени. Не знам за такова нещо. Тъкмо се прибирам от чужбина, коментира за "Стандарт" председателят на НДСВ Христина Христова. Тя беше категорична, че и да има такова схема, засега самата тя не е уведомена. Камен Петков обаче никога не е бил член на нашата партия, уточни още Христова.

Камен Петков обяви решението си да напусне парламентарната група на Волен Сидеров в официално съобщение, прочетено от парламентарната трибуна от зам.-шефа на Народното събрание Екатерина Михайлова. В позицията си Петков посочва, че причина за решението му е несъгласие с политиката на "Атака" и по-специално - в безпрекословната подкрепа, която от националистическата партия дават на управляващите от ГЕРБ. Паметливи депутати припомниха, че именно той беше единственият гласувал с "въздържал се" по време на приемането на бюджета за 2011 г. Изненадан съм от решението на Камен, но той е голям и сериозен човек и може да прецени какво прави, коментира колегата му Кирил Гумнеров. Зам.-шефът на "Атака" в парламента Светослав Станилов пък отсече, че не е запознат с мотивите на колегата си и че двамата били само на здравей-здрасти. От "Атака" поясниха още, че отлюспилият се Камен Петков не е член на партията им, а бил излъчен за кандидат от 25-и МИР в столицата като експерт-икономист. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров не отговаряше на телефона си през целия вчерашен ден, не беше и на работа в Народното събрание.

 

„Стандарт"

Арсен от чешмата

5 хиляди души са в шок и ужас, след като в питейната им вода бе открита отрова. Арсен тече от чешмите в град Меричлери и селата Великан и Татарево. Населението там е на водоноски от четвъртък, когато РИОКОЗ-Хасково забрани да се пие вода от чешмите. Така и не стана ясно откога хората пият отровна вода. Стойностите на арсен са 20 микрограма на литър, при допустима норма до 10 микрограма, обясни директорът на областната здравна инспекция д-р Делчо Янев. Той категорично отхвърли възможността отровата да е пусната умишлено във водоснабдителната система. Д-р Янев добави, че кладенците в трите селища са под постоянно наблюдение. За хората са осигурени две водоноски от Хасково, чакат се още 2 от Стара Загора. От ВиК пропуснали да уведомят община Димитровград за заповедта. От водното дружество отказаха да коментират защо не са съобщили веднага за отровата във водата.

 

„Монитор"

Розовите беемвета станаха черни

Двете розови беемвета на военното министерство вече са черни и возят лекари, научи „Монитор". Немските автомобили бяха заварени от бившия военен министър Николай Младенов при встъпването му в длъжност преди година. След като министерският пост бе поет от Аню Ангелов през януари, баварците са дадени за ползване на Военно-медицинска академия.

В момента едната кола от престижната пета серия на автомобилната марка вози спешни екипи във МБАЛ-ВМА, а другата във варненската военна болница. Шефът на ВМА генерал Стоян Тонев разказа, че Ангелов му се обадил и попитал дали не може да уреди пребоядисването на баварците в черно, какъвто е бил и оригиналният им цвят. От представителството на марката пък веднага откликнали и подарили боядисването. Това станало под формата на дарение. Черният цвят излязъл 4800 лева,  а сумата е оформена по законов начин като договор за дарение.

Колата, която е при нас в София, е по-мощна и с по-добри качества, разказа Тонев. По-малкото BMW е заминало за Варна и военните лекари там също били благодарни. Ген. Тонев останал много доволен от подаръка на министър Аню Ангелов и се шегувал с въпроса дали в министерството нямат още нещо розово, за да го дадат на ВМА.

„Монитор"

Искаме рамо от Брюксел за Шенген

Премиерът Бойко Борисов ще търси подкрепа за по-бързото присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство на Срещата на върха този месец в Брюксел. Това съобщи самият той по време на парламентарния контрол вчера в отговор на питане на депутатите Сергей Станишев и Михаил Миков. Двамата съобщиха, че някои държави са започнали да обвързват присъединяването на България към Шенген с механизма за наблюдение на съдебната система. Премиерът потвърди, че страни, от които зависи приемането ни, са започнали да въвеждат нови регламенти и условия, които не са посочени в предварителните критерии. Затова той ще постави тази тема както на срещата на върха, така и пред Европейската народна партия. Борисов съобщи, че ще има специален разговор с френския президент Никола Саркози. По думи му позицията на Франция за забавяне на приемането на България в Шенген е свързана с проблема с ромите тази година и с договорите за доставка на фрегати и хеликоптери, сключени от предходни управления, които нашата страна не може да си позволи във време на криза.

 

„Монитор"

Сух студ ни мъчи пет дни

Сух студ без снежна покривка ще ни мъчи през следващите 5  дни. На места ще прехвърчат снежинки, но никъде няма да се образува бяла покривка през уикенда, както се очакваше. Това прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН).

Съботната сутрин ще започне със студено и облачно време. Средните минимални температури ще са около -2 и -7 градуса. Постепенно облачността ще се разкъсва и вятърът ще стихва, което обаче няма да доведе до затопляне. След като се изясни през деня, температурите ще паднат до минус 10 градуса, предупредиха синоптиците. Следобед отново ще се заоблачи, а времето ще поомекне. Най-студено ще си остане в Източна България, където севернякът ще вее силно до края на съботния ден.

През уикенда в планините вятърът ще е леден. На 1200 метра надморска височина живакът ще падне до минус 8, а на 2000 метра ще скове до минус 14. Като се прибави ефектът на вятъра, температурата ще се усеща като минус 20. Това означава, че по планините има опасност от измръзване, ако човек се задържи по-дълго на открито, предупредиха метеоролозите. Сняг няма да има през почивните дни. На Черни връх снежната покривка достига 22 сантиметра, на връх Ботев и Рожен снегът е около 2 см.  В неделя времето няма да се различава съществено от събота. Между -2 до -7 градуса ще е минималната температура за страната. За София термометрите ще показват минус 7 сутринта и вечерта. През деня ще проблясва и слънце, ще се затопли леко до плюс 2-3 градуса, очакват синоптиците от БАН.

„Капитал"

Мишките в атака

Тя е модерна, динамична и популярността й расте. Това не е описание на поредната холивудска звезда, а основните черти на интернет търговията в България. Тя има и друго изключително качество - електронните сделки растат, въпреки че потреблението спада.

За налагането на уебсайтовете като място за пазаруване има поне няколко причини. Стандартните са ясни - криза е и се търсят евтини стоки и услуги, а онлайн магазините пестят разходи за предприемачите. Освен това, макар и бавно дигиталните решения набират скорост, защото са бързи и удобни. Но има и една изцяло нова причина, която дава ускорение - популярността на сайтовете за групово пазаруване. Те само за месеци успяха да накарат хиляди българи да открият покупките през интернет.

 

Новият бестселър

 

Ако масовият съвет към малките бизнеси в началото на 2010 г. беше да направят фенстраница във Facebook, където да публикуват своите оферти, то в края на годината препоръката към тях е да продават своите услуги и през такива сайтове за общо пазаруване.

Те все повече се утвърждават като начин за привличане на нови клиенти и безплатна реклама. От юли насам, когато заработи първият (zadrujno.bg), досега са се появили поне 13 сайта, а очакванията в сектора са общите им приходи да достигнат 600 - 700 хил. лв. за 2010 г., в която повечето от тях са работили едва няколко месеца. Те безспорно са явлението в българския уеб през 2010 г. Нещо повече - за пръв път тенденциите в местното интернет пространство изостават пренебрежимо малко и почти съвпадат със световните. Българските сайтове за групово пазаруване следват модела на американския лидер GroupOn, който само в Китай има над 100 клонинги.

„Сега"

Болниците принудени от 2011 г. да лекуват по-малко по спешност

Здравното министерство ще наложи лимити на спешния прием в болниците от догодина. Така достъпът на пациентите до медицинска помощ окончателно ще се ограничи, след като от години и здравната каса работи с лимити - и в доболничната, и в болничната помощ.

Става дума за лечението на спешни пациенти, които не се хоспитализират впоследствие. В момента министерството плаща по 20 лв. за един такъв преминал случай, без ограничение на лекуваните, и твърди, че болниците сериозно злоупотребяват. "През тази година в спешните портали на болниците са обслужени 897 101 души, като спешни са били едва 30%, а останалите е трябвало да се пренасочат към извънболничната помощ", твърдят от министерството. Затова догодина за тази спешна помощ лечебните заведения ще получават глобални годишни бюджети, които ще се определят на база броя обслужвани пациенти в областта. Те ще са подобни на фиксираните бюджети, спускани от здравната каса, които не могат да се надвишават.

Другата дисциплинираща мярка ще е сериозното намаление на парите. "С около 50% ще се намали общият бюджет за спешна помощ през 2011 г.", съобщи заместник-министърът на здравеопазването Михаил Зортев.

Тази година МЗ вече опита да спре преразходите за спешна помощ, като просто оряза наполовина парите за вече отчетена дейност. Спешните случаи т. г. скочиха рязко по няколко причини. Заради намалените и постоянно бавещи се пари от здравната каса болниците започнаха да отчитат повече случаи към МЗ, за да компенсират липсите. Отделно се увеличиха двойно и неосигурените, а те имат достъп и право на лечение в спешните портали и без вноски.

„Дума"

Режат парите за "Спешна помощ" наполовина

С около 50% ще се намали общият бюджет за спешна помощ през 2011 г., съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Михаил Зортев. Причината е, че през спешните кабинети на болниците са преминали около 900 000 души, като реалните спешни случаи са били едва 30%, твърди Зортев. От следващата година ведомството ще промени начина на финансиране на спешната помощ, като се въведат годишни бюджети за болниците по това перо. В момента лечебните заведения се финансират според количеството преминали пациенти.

МЗ предвижда да промени начина на финансиране и на отделенията по хемодиализа. От догодина болниците ще трябва сами да осигуряват медикаментите за лечение и транспорта на болните. Към момента пациентите се транспортират от екипите на "Спешна помощ". Д-р Зортев каза, че "от всички 62 диализни центрове в България до края на другата седмица ще получим информация по какъв начин ще бъде осигурен транспортът на болните, нуждаещи се от диализа, от 1 януари 2011 г. Ако някъде има проблеми, ще се водят разговори и ще има съдействие между институциите. Имаме готовност определен брой автомобили от спешните медицински центрове да бъдат предоставени на съответните диализни центрове, ако те имат нужда от това".