24 часа"

Слух за радиация от Чернобил сее паника. Не е верен според специалисти

Паника обхвана Варна заради слух, че токсичен облак от Чернобил пълзи към Варна. След 18 часа улиците опустяха, хората затвориха плътно прозорците и седят в къщи, съобщиха читатели. Според тях облакът щял да подмине Варна след 21 часа.

Горски пожар е обхванал голяма част от зоната около унищожената атомна централа в Чернобил, съобщиха украинските власти в сряда. Пожарът е избухнал в понеделник вечерта и е овладян във вторник сутринта. Огънят е засегнал около 130 хектара, вследвие на което огромен облак се е разнесъл над Украйна. В момента там на много места вали дъжд. Не е ясно какви са количествата на разпръсканата радиация от облака. По дани на Виктория Рубан, представител на украинската държавна служба нива на радиация засега не са се променили.

„Труд"

Ахмед Муса и 13-те му "пророка" на съд за пропаганда на война и радикален ислям

Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе обвинителен акт в съда срещу имама от частната джамия "Абу Бекир" Ахмед Муса Ахмед и 13 негови съмишленици за проповядване на война и радикален ислям и идеите на терористичната организация "Ислямска държава".

Срещу 14-те подсъдими, повечето от които са от квартал "Изток" на Пазарджик, е образувано наказателно дело от общ характер под щ305/2015 г., което на случаен принцип е разпределено на съдия Ивета Парпулова.

„Стандарт"

Влизаме в е-кабинета с ПИК код

Един персонален идентификационен код (ПИК) да служи на гражданите не само за проверка в НАП, но и в останалите служби на държавната администрация. Това готви екипът на вицепремиера Румяна Бъчварова, заедно с Министерството на финансите. В момента 12-цифровият код се издава от Националната агенция по приходите. Той дава на хората достъп до няколко електронни услуги, без да си купуват електронен подпис. С него може да се направи справка за осигурителен доход, за пенсионен фонд, за трудов договор и за платени данъци и такси и др. Идеята е с универсалния ПИК да се получава информация от НОИ, от здравната каса и други служби.

„Монитор"

Бетонът изяде къмпингите

Бетонът изяде къмпингите по морето. С всяка година местата за летуване за любителите на природата стават все по-малко, а там където все още ги има, цените често са като в 4-звезден хотел.

Сега местата край Варна, на които може да разпънеш палатка или да спреш каравана, се броят на пръсти, а условията в повечето случаи, не са от най-добрите и затова са затворени или разрушени. Там, където това все още е възможно, цените са около 30 лева за кемпер на ден. За бус се плащат по 25 лв., за лека кола -6-10 лв., а за мотор - около 7 лева. Отделно от това на къмпигуващ се броят по 7-10 лева. Поставянето на голяма палатка се таксува от 8 до 20 лв. в зависимост от големината й и от  конкретното място.

Запалените любители на природата обаче предпочитат свободното къмпингуване, за което не се плаща.

„Сега"

Депутатите пуснаха пенсионната реформа с уговорки за промени

Депутатите одобриха предложението на кабинета мъжете и жените от трета категория да се пенсионират на 65 г. със съответно 40 г. и 37 г. стаж. Първите, които ще излязат по тези условия в пенсия, ще са мъжете, родени 1964 г., и жените - 1972 г. Въпреки протестите и с уговорката за промени и тук се въвежда възраст за полицаи, военни и др. от сектор "Сигурност" - 52 г. и 10 м. от 1 януари. Тя ще расте с по 2 месеца годишно до 55 г.

. „Дума"

Първо дело за пропаганда на война

За пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава" Пазарджишката окръжна прокуратура повдигна обвинения срещу 14 души. Те са обвинени и за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядващите салафитското течение на исляма. Най-младият обвиняем е 28-годишният пазарджиклия Веселин Стефанов-Вайдин, а най-възрастен - Йосиф Минчев-Юсню от Пловдив. С ново обвинение е и пазарджишкият имам Ахмед Муса. Основната част от задържаните е от пазарджишкия цигански квартал "Изток".

„Капитал дейли "

Потайно КФН назначи ново ръководство на фонда за инвеститорите

Без никаква публичност и обсъждане Комисията за финансов надзор назначи ново ръководство на Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа. На мястото на председателя Милети Младенов е сложена досегашната му заместничка и бивш депутат от НДСВ Теодора Дренска. Освободен е и членът на управителния съвет Атанас Бойчев, който беше представител на асоциацията на инвестиционните посредници (БАЛИП), а вместо тях влизат преподавателят от УНСС Дияна Митева-Бончева и Михаела Колева, изпълнителен директор на посредника "Интеркапитал маркетс".

 

Фондът за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа ръководи финансов ресурс от близо 12 млн. лв. по данни от сайта му. Той е създаден заради европейска директива да компенсира инвеститори, ако посредникът им изпадне в неплатежоспособност. Парите в него трябва да се инвестират консервативно - в държавен дълг, депозити в БНБ и влогове в търговски банки. Консервативната политика за инвестиции е определена от директивата. Новото ръководство обаче има възможност да увеличава вноските на инвестиционните посредници, а оттам и ресурса на фонда. Хипотетично те могат да се насочат към определени банки по желание на управителния съвет. Може да се купуват и ДЦК през определени инвестиционни посредници, които да получават комисиона.

„Преса"

Детските ваксини от Турция още се бавят

Обещаните преди половин месец от здравния министър 100 000 петвалентни ваксини за деца, които трябваше да бъдат внесени от Турция, все още не са в България. Това каза самият Петър Москов пред парламентарната Комисия по здравеопазване.

Миналият месец здравното министерство подписа споразумение с южната ни съседка за безвъзмездна доставка на ваксините. Те трябваше да дойдат на 20 юни.

Причината за забявянето Москов определи като „прозаична" и уточни, че неговите колеги са се надявали турските власти да осигурят транспорта на препаратите, предаде Дарик радио. След като това не се е случило, България е изпратила камион, който се очаква до утре да бъде натоварен с ваксините.

Без държавата да плаща за това в замяна ще предостави на Турция БЦЖ ваксини срещу туберкулоза.

„Новинар"

Създават зоополиция и у нас

След дълго чакане и множество отправени молби у нас най-накрая ще бъде създадена зоополиция. Тя ще противодейства на насилието над животни и ще разследва случаите на посегателства. Това обяви в парламента евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Предвижда се в зоополицията да има един разследващ и един униформен полицай. Планира се около 60 души да бдят върху животинките.

Тъй като това е съвсем ново специализирано звено, България ще почерпи от опита на Холандия. Там зоополицията действа от 2011 г. Полицаите са били обучени от природозащитници как да действат ефективно.