Проблемите в енергийния сектор са сред водещите теми на вестниците в понеделник.

„Заварихме енергетиката в състояние на технически фалит. Дори и настоящият спор между НЕК и ЕРП-тата относно дължими, но непроверени вземания и едностранно прихващане на същите тези вземания датира от 2012 година. Тогава  ударно бяха присъединени огромни мощности от соларни и вятърни централи, чийто ток има преференциално високи цени. Като прибавим и високите, дългосрочно фиксирани цени на произвежданата електроенергия от две от големите топлоцентрали, става ясно, че мобилността в енергийния сектор е силно стеснена. Държавата не се меси в нищо. НЕК оспорва действия на ЕРП-тата,  наподобяващи самоуправство, пред енергийния регулатор, каквато е законовата процедура."
Това заявява премиерът Пламен Орешарски..." - в. „24 часа".

„Не са виновни ЕРП-тата, виновна е държавата. Това каза бившият министър на икономиката Румен Овчаров в предаването "Нека говорят" по bTV.
Аз тази супа вече съм я сърбал. При аналогичната ситуация по времето на Жан Виденов заради задържането на цената на електроенергията се стигна до режим на тока. Отрасълът в момента е пред колапс. Ако проектът "Белене" не беше спрян от правителството на Бойко Борисов беше продължен вече щеше да работи и да имаме допълнителна мощност. Сега сме в ситуацията, в която НЕК е в технически фалит, ако на ЕРП-тата не им се плати те ще осъдят държавата. В момента наблюдаваме хляб и зрелище, добрата силна държава срещу лошите ЕРП-та. Толкова ли е трудно да се види, че има закон в държавата и той трябва да се спазва, изтъкна Румен Овчаров.
Според него това заиграване с цените на електроенергия е чист популизъм..." - в. „Труд".

"Срещата на президента Росен Плевнелиев с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц във Виена е била в сърцевината на посещението му в Австрия". Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков пред Нова телевизия. По думите му кабинетът "Борисов" е имал "специално отношение" към EVN, докато е бил на власт. И препоръча на водещия Кеворк Кеворкян да се вгледа внимателно в решенията на Министерски съвет от времето на Борисов..." - в. „Стандарт".

Отношенията на страната ни с  партньорите от НАТО и с Русия нъ фона на украинската криза също са сред водещите теми на всекидневния печат.

„Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще посети България дни, след като държавният глава Росен Плевнелиев отправи официална покана, съобщи БНР. Преди няколко дни у нас бе един от неговите заместници - Тери Стаматопулос, който се включи в честванията по случай 10-годишнината от влизането на страната ни в Алианса. Расмусен идва само седмица, след като външните министри на страните членки на НАТО взеха решение да замразят военните си отношения с Русия.
Това ще бъде последното посещение на Расмусен преди края на мандата му. Възможните теми, които президентът и генералният секретар ще обсъждат, са подготовката за обучение на либийски войници у нас. Очаква се той да се срещне още и с премиера Пламен Орешарски, външния министър Кристиан Вигенин и министъра на отбраната Ангел Найденов." - в. „Стандарт".

„Визитата е броени дни след като в България беше един от неговите заместници Тери Стаматопулос, който се включи в честванията по случай 10-годишнината от влизането на страната ни в алианса.
Заедно с него пристигнаха и генералните мениджъри на някои от най-ключовите агенции на НАТО. Така визитата на Стаматопулос беше възприета като задължителното протоколно присъствие за подобен тип чествания.
Именно заради това посещението на Андерс Фог Расмусен е изненадващо и очевидно ще мине под знака на кризата в Украйна и Крим, пише още изданието. Официално визитата е в отговор на поканата на президента Росен Плевнелиев, която той отправи на срещата си със Стаматопулос. По неофициална информация тя е предвидена много по-рано.
След разговорите си с помощник генералния секретар външният министър Кристиан Вигенин посочи, че предстоящата визита ще даде отлична възможност за обмяна на мнения и идеи за бъдещето на НАТО в контекста на предстоящата през есента среща на върха в Уелс.
Засега програмата на Расмусен включва срещи с президента, премиера и министрите на отбраната и на външните работи. В четвъртък той ще изнесе лекция във Военната академия. Това ще е последната визита на генералния секретар преди края на мандата му.
С визитата на Расмусен се обяснява и мълчанието на Тери Стаматопулос по темата за Украйна. По време на конференцията за бъдещето на НАТО, организирана от Атлантическия клуб миналата седмица, Стаматопулос предпочете дипломатично да избегне темата. Това веднага направи впечатление на присъстващите на форума, след като ден по-рано външните министрите на НАТО се събраха, за да обсъдят мерките срещу Русия." - в. „Дневник".

„Зачестилите полети на руски разузнавателни самолети на границата на България коментира пред "Нова телевизия" бившият военен министър Аню Ангелов. По думите му тези полети са се увеличили значително, но такива случаи е имало и през 2012 и 2013 година. Тогава те също са предизвикали вдигане във въздуха на българските дежурни изтребители.
През седмицата Ангелов заяви, че на България са необходими американски изтребители F16 в база "Граф Игнатиево", за да ни пазят заради зачестилите полети на руски разузнавателни самолети.
"През 2012 година една ескадрила F16 беше базирана тук, докато летището във Виано, Италия беше в ремонт, така че това е нещо, което е отработвано в България. От гледна точка на доверието на българите в НАТО, на която сме член вече 10 години, е добре при такива ситуации, каквито се създават, НАТО да показва своята решимост - че ще защитава територията на тези държави", заяви Ангелов. Според него това е един вид демонстрация за сигурност.
По думите на Ангелов руските разузнавателни изтребители могат да заснемат какво се извършва в континенталния шелф на страната или в териториалното море, може да разузнават радарните инсталации по брега, както и защитата на въздушното пространство на дадена държава. "Никой не можа да знае до каква граница се простират имперските амбиции на президента Путин. Всичко може да се очаква. На нас може да ни спрат запасните части за Миг-29, могат да ни спрат и газа", каза Аню Ангелов..." - в. „Дневник".

„От гледна точка на доверието на българите в НАТО, според Ангелов, е добре при такива ситуации организацията да показва своята решимост, че ще защитава територията на държавите.
"Никой не можа да знае до каква граница се простират имперските амбиции на президента Путин. Всичко може да се очаква. При нас може да ни спрат запасните части за МиГ-29, могат да ни спрат и газа", категоричен бе Аню Ангелов.
Според бившия военен министър, МиГ-29 ще останат да служат на страната, но "трябва да се мисли за бъдещето на военновъздушните сили". По думите на Ангелов е невъзможно страната ни да закупи нови самолети, но може да се прибегне към покупката на използвани машини.
"Имаме 9 оферти от различни държави за различни типове самолети. Има една комисия, която няма никакъв достъп, тъй като става въпрос за сделка между държави, а не за сделка между държава и компания, като например доставката на самолетите "Кугър". Там имаше комисиони и те си признаха тези посредници за колко милиони евра става въпроса като комисиона, и българската държава ги плати. Но когато става въпрос за междудържавен договор, не може да става и въпрос за комисиони. И това е най-доброто, което може да се направи. Пак има съревнование, но няма конкурс, тъй като самолетите втора ръка са държавна собственост",.. - в. „Сега".

Вестниците цитират и коментар на премиера Сергей  Станишев по случая с проекта за строителство в Карадере.

„Правителство допусна грешка, най-малко във времето, като даде сертификат за инвеститор клас А на „Мадара Юръп" за проекта „Карадере". Беше ясно преди изборите, че ще има една или друга реакция и ще се използва политически. Това е заложен конфликт. Всички разбираме, че темите, свързани със застрояване по Черноморието са изключително чувствителни, каза във Варна лидерът на БСП Сергей Станишев.
Ще кажа ясно и категорично както и за Странджа заявих, че ще бъде наш приоритет и ще наблюдаваме какво се случва там, беше категоричен той. Правителството е взело мерки да няма застрояване в парк „Странджа" -същото важи и за „Карадере".
Много категорично е решението да няма застрояване в защитени категории, каза още Станишев..." - в. „Стандарт".

„Правителството е сбъркало, вкарвайки казуса "Карадере" в дневния ред на обществото в предизборна обстановка, стана ясно от думи на Сергей Станишев във Варна. Според него при предоставянето на сертификат клас "А" на инвеститора са спазени изискванията, но въпреки това действието е "медийна грешка". "Всички разбираме, че темите, свързани със застрояването на Черноморието, природните паркове, са изключително чувствителни. Беше очевидно, че всяко действие абсолютно законово, на базата на процедури, които са задължителни за правителството, ще предизвика една или друга реакция и ще се използва политически", заяви лидерът на БСП. На уточняващ въпрос дали има предвид, че кабинетът не е трябвало да издава документа, Станишев отговори: "Грешката е най-малкото във времето. Бе ясно, че преди изборите това ще се използва политически." Около проекта обаче имаше редица съмнения заради неясните собственици, отказания вече веднъж сертификат за инвеститор клас "А" и редица сделки, забранени на инвеститора от Комисията за финансов надзор.
Станишев гарантира, че правителството ще следи стриктно да не се допусне застрояване в защитени площи на Карадере. "Информираха ме, че няма такива намерение, но ако има, няма да бъдат одобрени", заяви той. През юли се очаква екологичното министерство да предостави варианти за създаване на обещания предизборно от БСП парк "Българско Черноморие". След това ще стартира обсъждане. "Ако питате всяка една община, тя ще ви каже, че иска да се строи, да има нови туристически обекти и т.н. Ако питате еколозите, те са против каквото и да е било. Затова трябва да се намери разумният баланс в разговор с всички, това е нашият подход", заяви Станишев. Междувременно в Бяла се проведе демонстрация срещу проекта на Карадере. Местни жители и плажуващи през лятото заявиха, че искат опазване на природата, спокойствие и гарантиран свободен достъп в местността." - в. „Сега".

Темата за парламентарния кворум и зависимостта на управляващите от поведението на „Атака" също е сред темите на всекидневниците.

„Сидеров може да има много основания да сваля правителство, въпросът е кое ще е следващото правителство. Ние сме страна, която не подкрепя икономически санкции срещу Русия, така коментира председателят на парламента заплахата на Волен Сидеров да свали правителството, ако подкрепим санкции срещу Русия.... отбеляза Михаил Миков..." - в. „Труд".

В. „24 часа" цитира коментар на народния  представител от "Атака" Кристиян Димитров:
"Твърдението "Златен пръст" се изтърка, народното събрание работи с усилията на ГЕРБ, БСП и ДПС", каза Димитров.
"Кафето между Бойко Борисов и Лютви Местан е нещо нормално, защото между ГЕРБ и ДПС няма голяма разлика", заяви народният представител.
Димитров отрече партията му да участва в правителството: "Ние нямаме дори чистачка в министерство, категоричен бе депутатът. Димитров повтори тезата, че Европейската комисия не защитава българите и тя винаги няма да бъде съгласна със защитата на българите. Димитров обвини президента Росен Плевнелиев, че държи като член на ГЕРБ и е добре да стане домоуправител."