Стабилността на банковата система остава сред най-актуалните теми на всекидневниците.

„Наказателният кодекс да предвижда затвор от 5 до 10 г. и глоба от 10 000 до 30 000 лв. за банкери, които не предоставят информация за дейността и състоянието на финансовата институция.
Тази поправка в НК предлагат Янаки Стоилов и останалите четирима депутати на Коалиция за България в правната комисия на парламента. Текстът, с който "24 часа" разполага, е внесен в деловодството на Народното събрание късно в петък.
Поправката е залегнала в две нови алинеи на чл. 252 а от глава VI, раздел IV "Престъпления против паричната и кредитна система" на НК. "Наказанието касае всички длъжностни лица на БНБ и на търговските банки, които укриват или изопачават информация, която са длъжни да предоставят всеки ден до Банков надзор. Който пък от своя страна докладва по системата", обясни пред "24 часа" Янаки Стоилов.
"За длъжностно лице, което не предостави информация, дължаща се по силата на нормативен акт, за дейността или състоянието на банка или финансова институция, или предостави такава невярна информация и когато от деянието са настъпили значителни вредни последици или е получена значителна имотна облага, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 г. и глоба от 10 000 до 30 000 лв.", гласят двете нови алинеи.
Те са дописани в петък от всички депутати юристи на левицата като допълнение след новите текстове, предлагани от Цецка Цачева от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС. Те предвиждаха затвор - максимум до 5 г., и глоба до 10 000 лв. за разпространяващите неверни сведения за банките и минаха на първо четене.
Тази седмица Стоилов и колегите му от БСП ще опитат да вкарат предложението си за банкерите в програмата на НС. Но не е сигурно дали парламентът ще работи повече, след като депутатите от ГЕРБ заявиха, че ще влязат в залата единствено за гласуването на оставката на кабинета..." - в. „24 часа".

„Документът, с който е трябвало да се прикрие липсата на 206 млн. лв. от КТБ, като се оформят като дълг на фирмата на Цветан Василев "Бромак", е с фалшив подпис, научи "Труд".
Става дума за протокол-разписка, с който управителят на "Бромак" Иван Стойков заявява, че парите се дължат от дружеството и ще бъдат върнати на банката до 30 юни. На него има резолюция "да" на изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев.
Графологична експертиза обаче е доказала, че подписът под документа за дълга не е на шефа на "Бромак" Стойков.
Преди седмица на делото за ареста на четиримата задържани за присвояване от КТБ в Софийския градски съд прокурорите за първи път съобщиха, че има протокол-разписка, с който е направен опит да се прикрие липсата на милионите от главната каса. Документът е с дата 19 юни 2014 г., т.е. ден преди банката да затвори поради липса на ликвидност и да поиска специален надзор от БНБ.
Разследващите още не са установили кой е фалшифицирал подписа на управителя на "Бромак".
Експертиза на обвинението обаче е доказала дупката от близо 206 млн. лв. в главната каса на КТБ, съобщиха за "Труд" източници от прокуратурата. Две вещи лица, назначени от разследващите, са излезли със заключението, че парите ги няма. Те са потвърдили и тезата на прокуратурата, че парите не са изчезнали за един ден, както твърдеше БНБ, а липсата е натрупана от края на 2011 г. до затварянето на КТБ на 20 юни 2014 г..." - в. „Труд".

„Доверието на българите в банковата система остава много по-високо, отколкото нивото на доверие в държавните институции и политическите партии. Това показва изследване на агенция „АФИС" за обществените реакции и масови нагласи във връзка с кризата на КТБ. Данните от изследването разпространи агенция Фокус, позовавайки се на социолога Юрий Асланов, директор на „АФИС".
Това, което личи от данните, е, че банките и преди всичко българските банки остават най-предпочитаното място за съхранение на личните пари на гражданите. Паниката около кризата с КТБ е довела до известно повишение на дела на хората, проявяващи интерес към ценните книжа и трайните активи, но не и до по-висока икономическа активност. Очевидно е, че недоверието към инвестиционния климат в страната и нестабилността на законодателството и институциите въздържат гражданите от поемане на стопански риск. Банките остават най-надеждното поле за запазване на личните спестявания и гарантират, макар и минимална, но сигурна печалба чрез лихвите по депозитите. При общия спад на доверието към всички и към всичко доверието в банковата система, макар и разколебано, остава стабилно на фона на растящия негативизъм спрямо институциите.
Много показателни са получените данни по въпроса за оценката на предполагаемите причини и фактори за кризата с КТБ. Придобилата в началото на кризата популярност версия за кражба, за злоупотреба с авоарите на банката, за източване на капитала и изнасяне на пари в чували очевидно не среща общественото доверие. Доминиращо е мнението, че институциите се стараят да заобиколят истинските причини за кризата, което се потвърждава от високото обществено подозрение, че именно властта и партиите са забъркали кашата заради някакви свои интереси. Въпреки, че анкетираните са посочвали повече от една предполагаема причина за възникване на кризисната ситуация с КТБ, със сравнително най-слаба популярност се ползват първоначалните официални обяснения на прокуратурата, БНБ и политическите сили,че в основата е престъпление, кражба, както и това, че законът трябва да бъде променен, за да се осигури извънредна финансова подкрепа на закъсалата банка. Ако се обединят стойностите на първите четири групи отговори, ясно ще проличи, че мнозинството от гражданите подозират нечисти действия на политическото и корпоративното задкулисие.
На въпрос: „Как според вас трябва да се постъпи, ако КТБ бъде затворена?", 74.0% са отговорили „Да се изплатят само депозитите до 100 хил. евро", 11.4% - „Да се изплатят само депозитите с гарантиран произход", 11.9% - „Да се изплатят всички депозити в пълен размер", 2.7% са били без мнение..." - в. „Сега".

Вестниците в понеделник отделят място и на българската кандидатура за еврокомисар.

„Името на новия български еврокомисар ще стане ясно чак през септември или октомври, научи "Труд" от 2 различни източника. Причината за това забавяне са предстоящите вътрешни избори, след които ще стане ясно новото разпределение на политическите сили у нас, както и патовата ситуация на върха на ЕС.
По всичко личи, че кандидатурата на България за комисар ще е на външния ни министър Кристиан Вигенин.
В БСП очакват името му да бъде обявено до сряда от правителството. В левицата обаче смятат, че служебното правителство ще оттегли предложението.
Според външния министър вече е ясно, че Кристалина Георгиева няма шансове да стане за върховен представител по външните работи на ЕС. Вигенин потвърди, че името му е едно от тези, които се обсъждат в рамките на БСП за кандидатура за еврокомисар, но подчерта, че решението по този въпрос е на правителството и в голяма степен на премиера.
Следващото заседание на върха на ЕС, което е на 30 август, пак ще се фокусира върху избора на трите най-важни длъжности в съюза - шеф на Европейския съвет, на еврозоната и върховен представител. Селекцията за всички останали еврокомисари в Брюксел очевидно ще остане за есента." - в. „Труд".

„Кристалина Георгиева: Цяла Европа очакваше Орешарски да ме подкрепи
„Всички в Европа очакваха премиерът Пламен Орешарски да застане зад моята кандидатура за върховен представител на Европейския съюз за външна политика", заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева пред bTV. Премиерът подкрепи Георгиева на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, като даде да се разбере, че ако тя не успее да се пребори за поста еврокомисар по външната политика, най-вероятно България ще излъчи друг за еврокомисар. Външният министър Кристиан Вигенин призна, че е кандидат за еврокомисар и че решение върху кого ще падне изборът ще стане ясно в сряда. Кристалина Георгиева се ползва с подкрепата на бъдещия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.
„Политическата обстановка в България е много сложна и затова не е лесно елитът да се обедини. Това е жалко, защото би трябвало да можем да разделяме вътрешнополитическите боричкания от външното позициониране", коментира още Георгиева...
Георгиева сравни с „пъзел" разпределението на постовете в бъдещата Европейска комисия. „Трябва да има различни кандидатури, за да могат, при наместването на пъзела да стигнат до правилната конфигурация. Моето име е там, защото аз минавам критерия за компетентност. Което е необходимо, но е не е достатъчно условие", подчерта Кристалина Георгиева." - в. „Сега".

Вестниците продължават да следят и битката за лидерския пост в БСП.

„Аз чувствам дълг към няколко поколения социалисти, към много членове и симпатизанти на БСП, които искат социалистическата партия да е близка до техния разум и сърце. Това заяви Янаки Стоилов по време на конференция на социалистите във връзка с педстоящия избор на председател на партията.
Този избор (за председател на БСП- бел.ред.) без преувеличение е национален проблем, затова ще участвам в него докрай, за да отстоявам принципи и позиции, които споделят мнозинството от нас, каза той.
Той посочи в, че изборът не е само персонален. "За мен това не кастинг на политически претенденти, самоцелна демонстрация не демократизъм или гаранция за участие в следващото партийно ръководство", допълни той.
Според него предсрочните избори са важен момент, от който зависи дали БСП ще продължи да бъде първостепенна политическа сила.
Стоилов попита дали целта да се отстрани ГЕРБ от властта е загубила за тях своята актуалност. "Не по-малко сложен е въпросът по отношение на ДПС. Мнозина, включително хора от ръководството на БСП днес заявяват, че повече с ДПС не можем да бъдем партньори. Актуалният проблем е, че ДПС се превърна в символ на корпоративния политическия модел", каза той и подчерта, че докато това не се промени няма как обществото да одобри коалиция с тяхното участие.
"Коалиция за България изпълни своето предназначение. Бъдещият съюз начело с БСП, чрез наименованието и практическата си дейност да привлече разочаровани бивши членове и избиратели, както и други смятащи се за непредставени хора с леви убеждения. Партията не е затворена дори за хора, които неотдавна я напуснаха, но това е нещо различно от претенцията им да получат индулгенция, за да станат партньори с нас в този момент. Времето и обстоятелствата за български ПАСОК са отминали, сега необходими радикални леви действия", каза той.
Той посочи, че Столетницата е достигнала до етап, в който, подобно на ситуацията през 1989 г., трябва да премине през дълбока промяна, която да осигури на партията историческа перспектива..." - в. „Стандарт".

„Поне 7 ще са претендентите за лидер на БСП на конгреса в неделя. А номинациите от партийните организации не спират.
БСП наистина изглежда демократична, а не лидерска. Въпросът е какво стои зад големия брой претенденти.
Реално алтернативите не са седем, а две - станишевистка (Драгомир Стойнев) и пост(анти)станишевистка - останалите. Янаки Стоилов е вечният неуспял кандидат и сега ще му е още по-трудно тъкмо той да е голямата алтернатива насред цялата плеяда от загърбили лидера си негови съратници. А и делегатите на конгреса са онези отпреди 2 г., когато партията бе изцяло под контрола на Станишев.
Големият въпрос пред БСП е, че многото кандидати засега не предлагат истинско лидерство. А без него Столетницата трудно ще може отново да стъпи на крака."   - в. „Труд".

Скандалът в „България без цензура" също е сред темите на всекидневниците.

"Николай Бареков не е истинският лидер на "България без цензура". Той се оказа просто една марионетка, задействана и ръководена всекидневно от депутата от ДПС  Делян Пеевски". Това пише днес в блога си Ангел Славчев, зам.-председател на партията, оглавявана от бившия тв водещ.
С открито писмо до медиите днес той обявява, че напуска формацията, като обвинява досегашния си съратник, че е в тъмни връзки с ДПС и че се е опитал да му оказва натиск чрез заплахи. Славчев стана известен като едно от лицата на февруарските протести през 2013 г., довели до падане на кабинета "Борисов". Той е лидер на Сдружение "Граждански контрол" и един от учредителите на "България без цензура", където стана част от ръководството. Беше на 15-о място в листата на партията за евроизборите.
„С това писмо ви уведомявам, че свалям политическото си и морално доверие от председателя на партията - г-н Николай Бареков. С този акт си подавам и оставката като зам.-председател и член на ПП "България без цензура".
Дълго време вярвах в думите и обещанията на Николай Бареков. Надявах се, че всички заедно ще успеем да възродим държавата, че ще сложим край на политическата мафия. Очаквах, че ще дадем ново начало за нашата родина и шанс за реализация на всички българи и най-вече на младите. Горях от желание и не жалих сили в името на общото благо: обикалях страната, срещах се с хора, поемах ангажимента да бъдем новите стожери на българския дух и веднъж завинаги да изтръгнем властта от ръцете на статуквото, доминирано от партиите във властта и най-много от ДПС...
Пласират се и абсурдни идеи, а някои са направо идиотски. Примерите как Бареков ще е следващият министър-председател и как ще натика политици в затвора след 5 октомври са напълно достатъчни и красноречиви.
Това, което ме порази обаче, е, че всъщност Николай Бареков е само формалният лидер на тази партия, а истинският лидер се казва Делян Пеевски..." - в. „Дневник".

„В "България без цензура" започна грозен развод
"България без цензура" започна да се разпада. След като НФСБ отказа да се присъедини към коалицията и покани ВМРО да я напусне, днес от Николай Бареков се разграничи заместникът му Ангел Славчев...
От писмото се разбира, че повод за раздялата са действията на секретаря на ББЦ Стефан Кенов, който разполагал с голяма власт. Той бил син на кмет от ДПС, а освен това се познавал с Делян Пеевски от младежкото НДСВ.
В един от последните си разговори с Бареков Славчев поставил въпроса, че секретарят създава интриги и раздори, а в местните структури влизали все повече хора от обкръжението на ДПС, докато в същото време застъпници от евроизборите продължавали да си чакат парите.
Бившият ТВ водещ бил непреклонен: "Докато аз съм председател, Кенов ще бъде главен секретар и ще отговаря за структурите, а който иска неговата оставка, значи иска и моята. Партията ще бъде като ДПС - председателят си има главен секретар."
Славчев разказва, че Бареков и Пеевски всекидневно водели разговори, като лидерът на ББЦ имал за целта специален телефон с чужда карта. "Неслучайно след всеки разговор следват указания какво да се прави и каква нова теза да се защитава", разказва напускащият заместник на Бареков...
Той посочва, че вече е получавал заплахи чрез обаждания и съобщения, намеци и подмятания, че "имаме едни борци, които ако направиш грешна стъпка, ще те смачкат, пък имаш и деца".
Малко по-късно "България без цензура" разпространи своя позиция по скандала. "Г-н Ангел Славчев отдавна не членува нито в органите на "България без цензура", нито в нейното ръководство. През последните месеци неговото членство е чисто формално, след като той се оттегли от партийния живот и доброволно спря да взима участие в решенията на партията и работата със структурите. Това поведение вече се обяснява с факта, че г-н Славчев направи опит да дублира функциите на главния секретар на ББЦ и да изгражда структури от свое име. След като не получи подкрепа за действията си, Славчев взе решение да се оттегли сам, а днес формално ще бъде изключен от Изпълнителния съвет на ББЦ и като член на партията", пише в нея.
"Нелепите му твърдения за влияние от страна на Делян Пеевски, когото нито той, нито главният ни секретар Стефан Кенов познават лично, е нелепо и манипулативно обяснение от негова страна, защото не му се получи номерът. Структурите на партията не са "собственост" на отделни личности, а на каузата на ББЦ, още повече че г-н Славчев вече има нулева поддръжка сред над 30-те ни хиляди членове в централната организация и близо 20 хиляди в "Евромайки" и МББЦ..." - в. „Сега".

100-годишнината на дядо Добри, най-големия дарител на храма „Св. Александър Невски", също е сред темите на всекидневниците.

„В родното село на Елин Пелин вече живее столетник. Дядо Добри, най-големият дарител на храма "Свети Александър Невски", навъртя 100 лазарника далеч от суетата, без да отдава значение на иначе голямото събитие. Наричан "Светецът от Байлово", столетникът обаче е истинско доказателство, че никой не е пророк в собственото си село. Извън него обаче старецът е пример за човек, будещ възхищение и уважение.
Видях го три дни, преди да навърши 100 години, на входа на "Александър Невски". Възрастта не му пречеше да се покланя пред излизащите от храма, протягайки ръка за милостиня. Пуснах монета в чашата му. Погледна ме, целуна ми ръка и се поклони. Останах да го гледам. Стоеше прав до входа, подканвайки дошлите да почетат Господа да оставят монета за храма му. Не го подминаваха. Дали заради възрастта му, дали защото знаеха кой е? Вероятно Господ знае защо.
„От 16 г., откакто работя в църквата, почти всеки ден е тук. Събира пари и всичко дарява на храма", разкри жената, която продава свещи.
Много е добър. То и името му е такова
Заслужава си го", казва тя. "От него по-свят човек не съм виждал", добавя от своя страна клисарят. За отец Антоний пък дядо Добри е съвременен светец, макар че канонизацията се извършва след смъртта. "Това е съвременен безсребърник. Всичко, което има, е на гърба му", казва отецът.
В родното му село възприемат дядо Добри просто като човек от Байлово, макар че след Елин Пелин е най-известният му представител...
Дядо Добри живее в къщичка в двора на църквата на селото.
На вратата й виси табела: "Моля, не ме безпокойте!"
Не разговаря с всеки и не допуска непознати. "Затваря се в църквата и постоянно стои там. Загадка за много хора е тази му отдаденост", казва още кметът.
"Единствено децата не връща. Приема ги като нещо свято. Та те са неопетнени, нямат грехове", добавя уредничката в Дома паметник на Елин Пелин...
"Пазете се от Дявола". Това предупреждава хората дядо Добри..." - в. „Стандарт".

„Името му нашумя, след като се разбра, че през 2009 г. е дарил на патриаршеската катедрала над 35 хил. лв. - най-голямото дарение от частно лице в над 100-годишната история на храма.
Мъжът, който често е наричан и светецът от село Байлово, живее крайно аскетично в пристройка към църквата в родното си село и да отбягва всякакви публични изяви. Въпреки напредналата си възраст той продължава всеки ден да пътува или ходи до София и да събира пари пред вратите на храмовете, които дарява на църкви и манастири. Смята се, че през живота си е дарил общо около 80 хил. лв..." - в. „Дневник".