24 часа"

С хакната парола тотоизмамниците влезли в сървъра с фишовете

С хакната парола и потребителско име братовчедите Продан и Николай Маринови, които опитаха да измамят спортния тотализатор и да приберат джакпота от 5 млн. лв. в 51-ия тираж, проникнали в сървъра на тотализатора.

След като атакували компютърната система на тотото обаче, развили мания за преследване. Страхът ги споходил през юли, докато чакали да приберат милионите от деветия най-голям джакпот в историята на тотото. По-притеснен от двамата бил 19-годишният Продан.

„Труд"

Министерска проверка разкри: Лъжат, че са искали да упоят Алонсо

Ловешкият зоопарк не разполага с пушка с далечен обсег за упояване на животни, която е била необходима, за да се залови избягалия от клетката си ягуар Алонсо.

Това е показала проверката на Министерството на околната среда и екоинспекцията в Плевен. Двете ведомства провериха зоопарка, след като Алонсо беше убит там на 3 август. Хищникът беше застрелян от ловец, защото щял да излезе извън градината.

"Ягуарът е отстрелян, без да е потърсено съдействие за неговото залавяне чрез упояване", показват още резултатите от проверката. Миналата седмица от екоинспекцията в Плевен обясниха, че проверяват периодично зоопарка, включително дали има упойващи вещества. При инспекциите такива имало, но явно не и подходящо оръжие

„Стандарт"

Спасиха джакпот от хакери

Двама тийнейджъри се опитаха да измамят тотото и да приберат 5 милиона. Става въпрос за джакпота във II теглене на "6 от 49" в 51-ия тираж на 26 юни. Същата вечер от спортния тотализатор обявиха, че пуснат във Варна фиш за 70 ст. печели 5 026 320 лв. Вчера от централата на БСТ разкриха, че това е станало с измама.

Полицията е задържала двама 19-годишни варненци, които са се опитали да манипулират електронната система на тотото. Най-вероятно това е станало с хакерска атака в минутите между тегленето на числата и проверката на приетите фишове.

„Монитор"

ДКЕВР: Нова цена на тока от 1 октомври

От 1 октомври трябва да има нова цена на тока. Какъв ще е нейният размер и нейното евентуално увеличение, можем да разберем в средата на септември. Това обяви вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев.

Той посочи, че регулаторът още няма отговор от Европейската комисия относно писмото със съмнения за нерегламентирана държавна помощ по отношение на дългосрочните договори с ВЕИ производители и с двата американски ТЕЦ-а „AES Марица Изток 1" и „Контурглобал Марица Изток 3".

„Сега"

Спецполицаи втрещиха възрастни пенсионери с "ювелирна акция"

МВР продължава с "ювелирните" си акции, при които нахлува погрешка в ранни зори в домовете на абсолютно невинни хора. Истински шок изживяха вчера 90-годишен пенсионер и съпругата му, след като полицаи атакуваха къщата им в Оряхово. При акцията униформените връхлетели в дома на възрастните хора, като счупили вратите и прозорците на жилището на ул. "Левски" № 21. След като разбрали, че са сбъркали адреса, те се извинили и атакували апартамент в съседен блок на същата улица.

Сценката се разиграла минути преди 6 часа сутринта. Йорданка Торбова била събудена от съпруга си, след като пред къщата на семейството се стоварили полицейски сили и започнали специализираната акция по задържане на криминално проявен. Такива операции се правят обичайно, когато се приема, че лицето е опасно и може да последва отпор. Униформените, за които жената предполага, че са от жандармерията, нахлули в техния дом "заедно с дограмата".

„Дума"

Интерпол издирва Цветан Василев

Срещу Цветан Василев официално са повдигнати обвинения, обяви вчера прокуратурата. Началното му обвинение е за това, че от декември 2011 г. до 19.06.2014 г. банкерът умишлено е склонил главния касиер Маргарита Петрова и изпълнителния директор Орлин Русев да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева. Обвинението е от 28 юли, а заради неизвестното му местонахождение е издадена европейска заповед за арест, а издирването му се осъществява и от Интерпол.

При разследването са иззети документи, които длъжностни лица от КТБ са укривали от квестори и разследващи органи. В помощно помещение на банката в кашон са били скрити части от кредитни досиета и счетоводни документи на различни дружества със залепени на тях бележки с текст "да се махнат при проверка", "да не се дават на одиторите" и др.

„Капитал дейли"

Прокуратурата обвини задочно Цветан Василев, ще го издирва през Интерпол

Точно на рождения ден на банкера Цветан Василев, прокуратурата съобщи, че той е бил привлечен задочно като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери.

 

Обвинението срещу него е за това, че от декември 2011 г. до 19.06.2014 г. умишлено е склонил главния касиер Маргарита Петрова и изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева. "На 28.07.14 г., веднага след привличането като обвиняем, по отношение на Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система /ШИС/. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на "Интерпол", се казва още в съобщението на държавното обвинение.

Три дни по-рано, по обвинение за умишлена безстопанственост в особено големи размери са привлечени като обвиняеми изпълнителните директори на КТБ Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, както и Георги Зяпков, който ръководи управление "Кредитиране" в банката. Наложени са им парични гаранции, както и забрана да напускат България.

„Преса"

Генерали, професори и народна певица оглавиха листите на АБВ

Румен Петков оглави листата на партия АБВ  в Плевен, Ивайло Калфин ще води във Варна и в 25 МИР - София. Начело на листата в Ловеч е министъра на търговията в правителството на Любен Беров - Кирил Цочев, в Перник - кметът на общината Росица Янакиева, а в Пловдивска област - ген. Валентин Петров. Ген. Михо Михов, бивш началник на ГЩ на Българската армия, ще води кандидат-депутите на партията в Бургас, народната певица Николина Чакърдъкова - в Благоевград, проф. Борислав Борисов застава начело в Пловдив. Иван Иванов - във Видин, пластичният хирург доц. Стайко Спиридонов - в Пазарджик, финансистът Петър Стоянов - във Враца, Емил Костадинов - Монтана и др.

„Новинар"

Велоалеи ще свързват Бургас с Турция

Велоалеи ще свързват общините Бургас и турската Къркларели, съобщи зам.-кметът на морския град Красимир Стойчев. По думите му се работи по общ проект за 9 туристически веломаршрута, който се разработва заедно с турската страна.

Това означава, че любителите на екопридвижването ще могат да се включат в трасето от почти всяка точка по Южното Черноморие и да карат чак до турската граница.