24 часа"

Българинът харчи повече за алкохол и цигари, отколкото за дрехи и обувки

Дефлацията от началото на годината променя и потребителската кошница на българина. Заради по-ниските цени на храните техният дял в общите разходи намалява с 0,5 процентни пункта до 35,1%, показват изчисления по данните на Националния статистически институт. В абсолютна стойност дори спадът стига до 5,8 на сто през второто тримесечие.

„Труд"

Одиторите в трезора на Цветан Василев бездействали

Одиторите на Корпоративна търговска банка не са работили в продължение на 20 дни - от 21 юли до 10 август 2014 г., обяви Комитетът за защита на финансовата и банковата стабилност, обединяващ над 500 клиенти на банката.

В отворено писмо до управителя на БНБ Иван Искров те питат защо е допуснато тези хора да бездействат и защо не е съобщено на обществото. Копие от писмото е изпратено и до главния прокурор Сотир Цацаров и омбудсмана Константин Пенчев.

„Стандарт"

Българско олио до Коледа

Вносно олио след Коледа може да замести родното заради пороите тази година. Дъждовете и градушките съсипаха половината слънчогледова реколта, оплакаха се производители. По данни на дирекция "Земеделие" в Русе общо 464 129 са декарите със засегната култура само в този регион. А средният добив е с 37 кг на декар по-малко от миналата година. На места градушката е унищожила цели масиви. "Първото следствие на потопа ще е неизбежно повишение на цените на олиото", предупредиха земеделците. Освен това те смятат, че запасите и новата реколта ще стигнат на производителите до Коледа. "След това ще се наложи внос", твърдят още те.

„Монитор"

Изтеглихме 453 млн. лв. от банкомати по морето

Изтеглихме 453 млн. лв. от банкомати по морето, рапортува в. „Монитор"

Близо 453 млн. лв. са изтеглени от банкомати и изхарчени на ПОС терминали по Българското Черноморие за трите летни месеца - юни, юли и август. Това е с около 48 млн. лв. повече от миналото лято и се дължи почти изцяло на българските туристи, които по всичко изглежда, че това лято са развързали кесията. Според данните на картовия оператор „Борика-Банксервиз" те не само са теглили по-често от банкоматите, но и са дърпали от тях по-големи суми.

От общата сума изтеглените от ATM устройствата пари са 391,1 млн. лв., а останалите 61,5 млн. лв. се падат на платените с карта стоки и услуги в хотелите, ресторантите и магазините.  Въпреки слабото лято, от което се оплакват от туристическия бранш, статистиката на „Борика-Банксервиз" показва, че и изтеглените от банкоматите пари, и платеното чрез ПОС терминали по морето нарастват в сравнение с юни, юли и август на 2013 г.

„Сега"

Турция пак държи 1/3 от българския вот в чужбина

136 от общо 428 избирателни секции зад граница за предстоящия парламентарен вот на 5 октомври ще бъдат на територията на Турция. Това става ясно от окончателното решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) за броя и разположението на местата за гласуване в чужбина. На предните избори за Народно събрание през 2013 г. в южната ни съседка отвориха врати 86 от общо 227 секции.

„Дума"

Шествие се противопостави на зверствата в Украйна

Гражданска инициатива "България подкрепя политиката на Русия" организира протестен митинг на пл. "Народно събрание" срещу убийствата в Украйна и въвличането на България в завоевателни войни на САЩ. Хората носеха голям плакат с надпис: "СТОП на колонизирането на Украйна от Европейски съюз и САЩ". Участниците в протеста поискаха запазване на мира и баланса на цялата планета, както и за "умерен превес на силите на Доброто над злото".

На друг протест отново в София, но пред сградата, където се помещава Централната избирателна комисия, Коалиция "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" обяви, че сезира ВАС заради решението на ЦИК да даде разрешение за рекордно голям брой секционни избирателни комисии в Турция - над 150.