24 часа"

ГЕРБ дава на финансовия министър правото да разваля сделки

Текстовете в Гражданскопроцесуалния кодекс, един от които дава право на главния прокурор да разваля сделки за 48 ч, ще се прецизират между първо и второ четене. Вариант е сделките да се блокират не от него, а от финансовия министър. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на партията Цветан Цветанов пред bTV.

„Труд"

Купиха резиденция на Тато на цена за мезонет

352 000 лева (без ДДС) е най-високата цена, дадена за резиденцията "Ючбунар" на Тодор Живков над кюстендилското село Богослов на таен търг, организиран вчера, обявиха от общината.

Това е колкото струва един мезонет в столицата, коментираха експерти.

Комплексът, строен през 1977 г., е с площ 4 342 кв. м, като застроената е 601 кв. м на два етажа. В подземията имало дори противоядрено укритие.

Бившият Първи никога не е отсядал в "Ючбунар", затова пък дъщеря му Людмила Живкова на три пъти пребивавала в луксозната база.

„Стандарт"

Поправят учебниците до четвърти клас

Поправки в учебниците до четвърти клас ще прави образователният министър Тодор Танев. Той обеща "най-големите безобразия" в тях да бъдат коригирани в рамките на сега съществуващия просветен закон, без да се чака влизането в сила на новия. Досега повечето министерски екипи искаха промени едва след като законът бъде променен и се изработят нови държавни образователни изисквания, на които учебниците трябва да съответстват. Според Танев обаче са се натрупали много критики и забележки, включително от Синдиката на българските учители, които не могат да чакат. Той обеща да се коригират и някои грешки в учебниците на петокласниците. МОН ще направи корекциите заедно с учители, които имат наблюдения върху това какво не са разбрали децата. Танев каза, че от корекция се нуждаят всички учебници, но до две седмици ще стане ясно кои първо ще бъдат подложени на обновление.

„Монитор"

Цацаров: Финансист №1 да спира сделките, жилещи държавата

Министърът на финансите да има право да спира или да обжалва частни сделки. Това предлага главният прокурор Сотир Цацаров, който вчера се срещна първо с министър-председателя Бойко Борисов, а след това и с представители на бизнеса у нас, за да обсъдят промените в ГПК и НПК.

Измененията в Граж­данско-процесуалния кодекс бяха приети миналата седмица от парламента и предвиждат главният прокурор да може да обжалва пред съда договорки, накърняващи интересите на държавата или обществото. Тези в НПК пък предвиждаха той да може да спира в изключителни случаи за 48 часа подобни сделки, но в крайна сметка беше решено изменението да се отложи и да влезе в друг закон.

„Сега"

ГЕРБ смени рязко курса за развалянето на частни сделки

Инициаторите на идеята прокуратурата да се меси в частни сделки - ГЕРБ, премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров, вчера направиха рязък завой и се отказаха от първоначалния си план. Новият гласи, че проектът за Граждански процесуален кодекс (ГПК), с който се развързват ръцете на прокуратурата, ще бъде оттеглен и преправен, като навсякъде главният прокурор ще бъде заместен механично с финансовия министър. Оттеглянето беше потвърдено от премиера Борисов пред "Сега" минути след като привечер Цацаров заяви в парламента, че "ГПК трябва да последва съдбата на НПК", тоест да бъде оттеглен. И до момента обаче не е ясно какви точно допълнителни правомощия ще бъдат дадени на министъра на финансите, който и в момента може да се намесва в сделки, когато е увреден държавен интерес, и дори да ги спира по закона за мерките срещу изпиране на пари.

„Дума"

Цацаров не иска повече правомощия

Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви против промените в ГКП, предлагани от ГЕРБ, ДПС, ПФ и БДЦ, които го упълномощаваха да спира финансови и имуществени сделки за 48 ч. От прокуратурата вчера пуснаха съобщение, че "рано сутринта" той се срещнал с Бойко Борисов, който бе първият, анонсирал промените. Цацаров убедил премиера, че внесеният законопроект е опасен и неприемлив.

„Капитал дейли "

Цветан Василев ще съди България в Страсбург за "съсипването на КТБ"

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев обяви в личния си блог, че ще заведе дело срещу българската държава пред Eвропейския съд по правата на човека в Страсбург "за умишленото съсипване на КТБ". Банкерът обвинява прокуратурата, че е станала съучастник на депутата от ДПС Делян Пеевски в опита му да овладее активите на Василев.

"Единствената ми опция в момента е да съдя българската държава за умишленото съсипване на КТБ АД в името на всички несправедливо пострадали от този зловещ сценарий, разработен и реализиран с подкрепа на множество държавни институции", пише той.

„Преса"

Перник иска безлихвен заем от 5 млн. лв.

Община Перник да поеме нов краткосрочен дълг от 5 млн. лв. под формата на временен безлихвен кредит от централния бюджет, реши на извънредно днес Общинският съвет, предаде БТА.

Според болшинството съветници заемът е жизненоспасяващ за по-нататъшното функциониране на общината.

Кредитният рейтинг на община Перник е под точката на замръзване, заяви кметът Иван Иванов. По думите му няма банкова институция, която да й даде и 1 лв. кредит. Единственото спасение, за да не се блокира работата на общината, е заем от републиканския бюджет, обясни кметът.

На 15,5 млн. лв. възлизат задълженията на община Перник, уточни председателят на Общинския съвет Милан Миланов. По думите му проблемите датират от 1999 г., когато данък общ доход на големите данъкоплатци е прехвърлен от общинските в републиканския бюджет. Оттогава е периодичното натрупване на дългове, обясни Миланов.

„Новинар"

Променят учебниците от 1-ви до 4-ти клас

Учебниците ще бъдат променени, тъй като много от тях са неактуални и съдържат грешки.

Това обяви министърът на образованието проф. Тодор Танев. Според него тази промяна е забавена с десетилетия. „Електронни или хартиени, учебниците трябва да бъдат променени. Ще започнем с учебниците от първи до четвърти клас, които не са толкова обемни", обясни той.

Министърът ще обяви кои учебници ще бъдат променени първи след две седмици. Танев подчерта, че все още не се обмисля пълното премахване на хартиените учебници, тъй като те имат своята функция. Въпреки това ще се върви към въвеждането на електронни учебници.