Терористичната заплаха в Европа и българските й измерения отново са сред водещите теми на всекидневниците.

„България е подложена на безпрецедентен дипломатически натиск да промени антитерористичното си законодателство, за да спре свободното преминаване на джихадисти на път за Близкия изток. Офанзивата се засили след масовите убийства в Париж миналата седмица. За спешни законодателни промени вчера настоя британският посланик Джонатан Алън, а в края на миналата седмица и координаторът на ЕС по въпросите на борбата с тероризма Жил де Керхов. Това става на фона на предстоящи високопоставени визити, в чийто център ще бъдат именно борбата с тероризма и засилването на сигурността по външните граници на Европейския съюз. Днес у нас пристига британският външен министър Филип Хамънд, в петък - американският държавен секретар Джон Кери и заместничката му Виктория Нюланд. В края на месеца се очаква да дойде и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Дни преди това шефът на ДАНС Владимир Писанчев се оплака, че няма закон, по който да спира радикални елементи, които от Западна Европа отиват в Сирия и Ирак да се бият на страната на "Ислямска държава". Паралелно Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 2178, която изисква по-строги санкции срещу екстремистките групировки. Тя предвижда страните да не допускат на своя територия или да попречат на транзитното преминаване на хора, за които има информация, че са се насочили към държава, където да се включат в организация, подготовка, планиране и изпълнение на терористични действия.
Според чужди дипломати българските закони не обхващат всички прояви на тероризъм, особено в хипотезите обучение, помагачество и финансиране. Те предлагат например да се въведат наказания за оказване на словесна подкрепа на екстремисти, както и за тези, които са тръгнали да се обучават за терористи. Липсата на такива текстове в НК позволявала на ислямски бойци, които са европейски граждани, да се движат свободно през България. От ДАНС се оплакват, че само могат да наблюдават предвижването им, ако няма международна заповед за ареста им или ако не са нарушили българските закони...
Засега правителството се е заело само с промяна на Наказателния кодекс (НК). Тя е възложена на междуведомствена група, в която влизат представители на ДАНС, разузнаването, министерствата на външните, на вътрешните работи и правосъдието и която трябваше да е готова в средата на декември. Работата обаче е зациклила, защото представители на правосъдното министерство са против промени в НК..." - в. „Сега".

„Близкият на братята Куаши остава в ареста в Хасково още седмица
Хасковският окръжен съд, който днес гледа мярката за неотклонение на близкия на братята Куаши Фриц Жоли Жоашен го остави в ареста, предаде БГНЕС.
Делото срещу задържания за тероризъм френски гражданин е на 20 януари. За Фриц Жоли Жоашен има Европейска заповед за арест (ЕЗА). Тя е издадена от прокуратурата във френския град Бобини по обвинение за отвличане на малолетния му син и извеждането му зад граница.
Вчера, 12 януари, в прокуратурата е постъпила втора Европейска заповед за арест, издадена срещу Жоашен, но от съд в Париж. Обвинението е за тероризъм - участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове. Образувано е производство по Закона за екстрадиция и европейска заповед за арест в Окръжен съд - Хасково.
Френският гражданин е контактувал с един от двамата братя Куаши, окървавили Париж миналата седмица.
Днес адвокатът на Жоашен - Ради Радев, заяви в Хасково, че притеснителното във втората европейска заповед за арест е, че става дума за участие в терористична мрежа..." - в. „Сега".

„Арестуваният у нас Жоашен бил приятел от дете с убийците от Париж
"Да, имам приятели. Приятели от детството. Мислех, че мога да тръгна във ваканция, това не е тероризъм. Ако има такива доказателства, моля да ми бъдат представени. Правосъдието не е само това с кого си приятел. Човек не може да сменя приятелите си, ако са с различни възгледи, ако някой от тях е извършил престъпление. Ако исках да участвам в терористичен акт, щях да остана там, където това се случи."
Това заяви пред Хасковския окръжен съд 29-годишният Фриц-Жоли Жоашен, издирван за тероризъм от Париж.
Така французинът от хаитянски произход косвено потвърди познанството си с авторите на кървавия атентат срещу седмичника "Шарли ебдо".
В. "24 часа" вече писа за подозренията, че той е участник в радикалната групировка на братята Шериф и Саид Куаши.
"В материалите на френските ни колеги има данни, че непосредствено преди отпътуването си за Истанбул Жоашен е имал няколко контакта с Шериф. Няма обаче конкретика, не се сочи дали те са лични и по какъв повод", заяви прокурорката по делото Дарина Славова...
В автобуса за Истанбул Жоашен е с приятелката си от турски произход и с тригодишния си син. Той е свален от возилото в 3 часа сутринта на 1 януари на ГКПП Капитан Андреево. Спътницата му продължава за турския мегаполис, а детето е настанено в социален дом за 3 дни, докато майка му го прибере, придружавана от служители на френското посолство...
Европейската заповед за арест от френския град Бобини става факт, когато пътниците пресичат западната ни граница през ГКПП Калотина. Ако служителите там бяха по-бдителни, сега делата щяха да текат в Софийския градски съд...
"Очевидно френското правосъдие е бързало да не го изтърве, а в същото време за съпричастието му към радикални формирования още не е имало сигурни доказателства. Затова и първото обвинение е било за извеждането на сина без разрешението на майката", предполагат наши магистрати.
От друга страна, ако Жоашен бъде екстрадиран само по първото обвинение, той по закон нямало право да бъде разследван по второто по-тежко. Това налага двете дела да вървят паралелно.
Несъответствия между нашето и френското семейно законодателство също биха направили възможно бламиране на екстрадицията, изтъкнаха още юристи. Времето пък било просрочено с два дни, за да могат двете заповеди да бъдат обединени в един процес.
Втората заповед за арест пристигна в Хасково в понеделник следобед...
По сигурни данни на наши източници по време на престоя си в ареста беглецът бил доста нервен. На няколко пъти той попитал: "Наистина ли съм издирван за отвличането на сина си?" С явния, но неизречен подтекст: "А не за нещо друго?".
По време на заседанието на съда стана ясно, че преди брака си с етническата тунизийка Жоашен бил на поклонение в Мека..." - в. „24 часа".

Предстоящото посещение на американския държавен секретар Джон Кери също е сред темите на вестниците в сряда.

„Кери с мисия "съюзническо рамо"
Крепко приятелство, непоколебими отношения между съюзници, силна отдаденост към сигурността и солидарност пред заплахата за тероризъм, както и целия арсенал на дипломацията за решаването на кризата с ядрената програма на Иран. Това са етапите от обиколката на държавния секретар на САЩ Джон Кери, чиято последна спирка от това планирано пътуване приключва в четвъртък в София. Стопанинът на Държавния департамент започна пътуването си на 10 януари, когато бе и първата му визита - в Мюнхен, Германия. Там той се срещна със султана на Оман, Кабус, пред когото засвидетелства благодарността си за дългогодишните и силни отношения между САЩ и султаната. Следващата спирка на Кери бе Индия, където участва във важен инвеститорски форум на върха, на който подчерта критично важната роля на САЩ за подкрепата на устойчивия икономически растеж в един от най-старите съюзници на Вашингтон, както и в целия Индо-Тихоокеански регион.
В понеделник Кери кацна в Пакистан, където говори дълго за терористичната заплаха от талибаните, както местните, така и от Афганистан и за жертвите и страданията, които понася от тях пакистанският народ. Но подчерта, че САЩ са солидарни с тази страна и споделят интересите Пакистан да стане стабилен, сигурен и проспериращ, а двустранните отношения да са фактор за регионалната и международната сигурност...
В четвъртък шефът на американската дипломация пристига в София и темите, по които ще разговаря с политическото ръководство у нас, ще са сътрудничеството в сферата на сигурността, енергийната диверсификация, двустранната търговия и отношенията в областта на инвестициите. "Той ще подчертае също важността от върховенството на закона , така че това да помогне на България да реализира пълния си потенциал като жизнена европейска демокрация", посочиха от Държавния департамент..." - в. „Стандарт".

„Заместник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Виктория Нюланд ще придружава Джон Кери при посещението му в България в четвъртък. Това става ясно от съобщение на сайта на Държавния департамент...
Виктория Нюланд стана обект на противоречиви коментари заради изтекъл в медиите запис от телефонен разговор, в който тя се изказва нецензурно за Европейския съюз и ролята му на играч на световната сцена в контекста на украинската криза.
В София Джон Кери ще обсъди сътрудничеството в областта на сигурността между България и САЩ, енергийната диверсификация и двустранните отношения в областта на търговията и инвестициите..." - в. „Дневник".

„Заради посещението на американския държавен секретар Джон Кери на 14 и 15 януари ще бъде забранено паркирането около сградата на Народното събрание, съобщиха от Столична община. Същата мярка се налага и за пл. "Княз Александър I". Няма да се паркира още на ул. „Леге" между ул. „Съборна" и бул. „Цар Освободител" и на алея "Проф. д-р Желязко Христов", която се намира в района американското посолство. По същата алея коли ще влизат само при разрешение на полицията. Същият режим се налага и за ул. "Леге" в споменатия участък. Няма да се паркира и в района хотел "Хилтън" по алеята, която свързва бул. "България" с музея "Земята и хората". Ограниченията влизат в сила в 8 ч. утре ще действат до "приключване на мероприятията на 15.01.2015 г.", пишат от общината." - в. „Сега".

Вестниците проследяват и случая с убийството на  общинарката от Пазарджик Татяна Стоянова.

„Убиецът е знаел навиците на Татяна Стоянова. Камерите не са го хванали, ДНК анализ може да го засече
34-годишната Татяна Стоянова, началник на кабинета на кмета на Пазарджик Тодор Попов, е била застреляна с 6 куршума пред дома си на ул. "Димитър Греков".
Към 18,30 ч в понеделник неизвестен килър причакал младата жена, която паркирала джипа си "Нисан Кашкай" в гаража под луксозната кооперация, където живее. Убиецът стрелял, когато Татяна излизала от гаража с букет в ръка. Тя се прибирала вкъщи да се преоблече, за да отиде да празнува имения си ден в ресторант.
Килърът е стрелял в тъмнината с пистолет - вероятно „Макаров" със заглушител, защото никой не е чул шум. Съсед видял падналата жена и се обадил на тел. 112. Веднага пристигнали полицаи и районът би отцепен.
Родителите на Татяна, които също живеят в Пазарджик, научили от телевизията за смъртта на дъщеря им. "Не, не е истина, не може да е мъртва", ридаели в понеделник вечерта майката и бащата, когато пристигнали на мястото на екзекузията на детето им.
„Шокиран съм. Никой не заслужава такава съдба - да умре като куче, застрелян на улицата. Надявам се да разкрият убийците, да има възмездие", обяви на емоционална пресконференция вчера Тодор Попов. Стоянова била негова пиарка и дясна ръка. Двамата работели заедно от 15 г. - първо в Общинския съвет, а след това и в двата му мандата като кмет на Пазарджик от 2007 г. досега.
"Убийството е брутално, трябва да се разберат мотивите", заяви вътрешният министър Веселин Вучков. Хората в града са шокирани и сравняват екзекуцията с тази на сестрите Белнейски...
Стоянова не се е оплаквала, че се страхува за живота си или че е заплашвана. В понеделник отишла в добро настроение в общината, черпила за празника.
"Работи се по различни версии", заяви говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов. Основните са три: засегнати от Татяна икономически интереси, намеса в политическа интрига и любовна драма..." - в. „Труд".

„Най-вероятно килърът е стрелял по Татяна Стоянова, когато е бил лице в лице с нея. Това обявиха криминалисти след повторния оглед на мястото, където бе убита шефката на кабинета на пазарджишкия кмет Тодор Попов.
Все още не може да се определи точната височина на убиеца, нито дали е левичар, или е стрелял с дясната ръка. Това ще стане ясно след направените балистични експертизи. Според криминалистите килърът е бил изключително добре подготвен. Най-вероятно той е ползвал заглушител. С нищо поведението му не е предизвикало вниманието на минувачите по улицата и около блока. Никой от съседите не е чул изстрелите, нито пък е видял убийството. Точно зад гърба на сградата е ателието на художника Васил Петров и колегата му Петър Бажлеков. Никой от тях обаче не е чул нищо, въпреки че по това време вероятно са били в сградата. Разследващите преглеждат записите от три видеокамери близо до местопрестъплението. Предстои да се направят и ДНК експертизи, които могат да уличат извършителя, ако той се е докосвал до жертвата или автомобила.
Над двадесет души са били разпитани вчера от криминалистите. Става дума за хора от най-тесния роднински и приятелски кръг на Татяна. Още толкова са дали показания, но те са предимно съседи и живеещи в сградата. Поне засега няма основания да се смята, че тя е имала открити и отявлени врагове. Не е споделяла открито за заплахи за живота си. Според направената аутопсия Татяна е простреляна с 6 куршума. Две от огнестрелните рани са в главата, а останалите в областта на гърдите.
Дело за предумишлено убийство срещу неизвестен извършител е образувано по случая от Окръжна прокуратура в Пазарджик. Най-общо три са версиите за преждевременната смърт на Татяна Стоянова - работата, личният живот или предстоящите избори. За никого не беше тайна, че младата дама бе сред най-доверените хора на кмета Тодор Попов. Тя бе в течение на работата на всеки човек в администрацията.
Лична драма, свързана с любовния живот на пиарката, е най-обсъжданата версия в града. Запознати споделиха, че Татяна имала връзка със семеен мъж. Трето предположение гласи, че кметът Попов бил канен да се кандидатира от партия, която тя не одобрявала за трети мандат..." - в. „Стандарт".

Изненадващото връщане в страната на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов също е сред актуалните теми.

„Тодор Сертов се върнал от Брюксел, за да прибере брат си от Гърция
Офицерът от резерва Тодор Сертов се е прибрал от Брюксел, където живее, за да пътува до Гърция заедно със съпругата на брат си с единствената цел да го прибере вкъщи. Това разказаха негови колеги от службите пред "24 часа".
В понеделник стана ясно, че бившият председател на ДАНС Петко Сертов се е върнал в България с автомобил през КПП Кулата след 36 дни в неизвестност, през които беше издирван. Минал е границата в 1,30 ч в неделя, а охранителна камера на улицата в София го е заснела как излиза от колата на брат си и влиза в блока на ул. "Княз Борис Първи" в София.
При проверката на границата в колата са били съпругата му Емилия и брат му Тодор, който е шофирал. Според зам. главния секретар на МВР возилото е собственост на Тодор Сертов, а сивият опел, с който брат му избяга на 5 декември, не е търсен.
Когато Петко Сертов изчезва, брат му Тодор е в Брюксел. Той е главен секретар на Междусъюз-ническата конфедерация на офицерите от резерва към НАТО. Организацията представлява интересите на 1,3 млн. бивши служители на службите за сигурност от страните членки на НАТО, и е в постоянно сътрудничество с европейските институции.
Тодор Сертов е две години по-голям от брат си Петко. И двамата са бивши офицери от сферата за сигурността. Тодор има 36 години стаж в Разузнавателното управление на Генералния щаб, или, както е известно сред бившите служители РУМНО..." - в. „24 часа".

„Не са направени твърде големи разходи по издирването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, обяви в ефира на държавното радио вътрешният министър Веселин Вучков, но отново избегна отговора на въпроса колко точно пари са похарчени за целта.
Той възрази срещу предположението, че става дума за около 500 хил. лв.
"Хеликоптерът не знам колко точно струва. Имало е едно облитане. Обаче половин милион!? Освен разхода за командировка на двама служители до Гърция за два дни аз не виждам някакви големи разходи да са направени, така че за половин милион просто е абсурдно да се говори. Но наистина най-добре би било, ако семейството на г-н Сертов реши да обясни накратко за какво е ставало дума и да приключим този случай, защото всички въпроси насочват към тях, не толкова към нас. За МВР случаят, общо взето, дори преди 1 месец беше приключил", обясни министърът..." - в. „Сега".

„Работодателят на ексшефа на ДАНС Ангел Божилов: Сертов ми дължи обяснение
Петко Сертов ми дължи обяснение за случилото се. Отдъхнах си, след като се разбра, че се е прибрал. Бях уверен, обнадежден и се надявах да има такава развръзка целият случаи. Олекна ми, че цялата тази история приключи. Това обяви бизнесменът Ангел Божилов, който е последният работодател на Петко Сертов пред БНТ.
„От цялата сага си изпатих от странни теории на ваши колеги, но такъв е животът. Очаквам цялата работа около Петко Сертов да е от лично естество и това негово поведение да се разясни. Ако прецени той, ще го сподели. Договорът му при мен не е изтекъл. Дължи ми обяснение за това какво стана. Доколкото и аз съм част от това общество, дължи отговори и на обществото", обясни бизнесменът.
Ангел Божилов каза още, че не иска да коментира личните думи на журналисти, които търсят обществено внимание. „С какво привлякох вниманието на този гениален журналист. Не се сещам да се познавам с госпожата. Мога да кажа само едно. Тя се дефинира като разследващ журналист, но в момента е безработна. Ако има нужда консултации с водещи психиатри, мога да и помогна като дарение. С това приключвам темата", завърши бизнесменът." - в. „Труд".