Гръцката криза и ефектите й върху България отново са сред водещите теми на всекидневниците.

„Хора от Северна Гърция окупираха Петрич и Сандански в последните дни. Много от тях носят български левове, с които наши туристи им плащат в хотелите и таверните. Други обръщат евро в левове и опоскват пограничните хипермаркети.
Цените у нас са двойно по-ниски. "Обменният курс" при нас е два лева за евро, а разликата в стотинките компенсираме с безплатен десерт или голямо узо от благодарност, че ни дават пари кеш", призна собственикът на таверна в Халкидики Ромео Сотириос.
Нашите търговци потриват ръце, доволни от увеличения оборот. Комшиите зареждат наведнъж огромни колички, правят сметки за по 1000 лева, похвалиха се от голям магазин за хранителни стоки в Петрич.
Той отвори сравнително наскоро и клиентите му са предимно гърци. Запасяват се с брашно, захар, ориз, спагети, салами и всякакви трайни продукти, през почивните дни едва смогваме да зареждаме, съобщи касиерка в хипермаркета. В големи количества се купува и алкохол. В България той е доста по-евтин. Гърци, които са собственици на заведения и кафенета по морето, идвали с бусове да зареждат мокрите барове.
Изкупуват джин, водка, уиски и ликьори за коктейли, така че българските туристи да не се учудват, когато в Гърция им сервират наши питиета. Нещо повече - заради огромния интерес български голям производител на алкохол отвори склад направо в южната ни съседка, за да не се налага на клиентите му да прекосяват границата и да чакат по опашки.
"От България не купуваме само узо, защото в таверната продаваме наше домашно", разказа Сотириос..." - в. „Труд".

„България е добре подготвена, каквото и да се случи в Гърция. Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев по време на работното си посещение в Босна и Херцеговина, където бе удостоен с голямата награда „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа", съобщиха от прессекретариата на президентството.
„Винаги, когато има криза при наши съседи, независимо кои са те, страдаме от това", коментира президентът Плевнелиев. По думите му България е научила своите уроци от не една криза, в която е попадала. „Българската икономика е стабилна и расте, банките ни са ликвидни и ще се справят с всяка една ситуация", изтъкна Росен Плевнелиев.
Държавният глава коментира, че българските институции следят внимателно процеса и са взели всички необходими мерки. „България е добре подготвена и ще минем достойно, през която и да е криза в региона, включително гръцката", категоричен беше президентът.
Държавният глава подчерта, че страната ни желае бързо решаване на кризите, където и да са те около нас - в Европа и по света.
„На нашите приятели в Гърция им е тежко, трябва да проявим разбиране и да се надяваме тяхната кризисна ситуация да се нормализира колкото може по-бързо", каза президентът Плевнелиев.
Държавният глава изтъкна, че проблемите не се решават само с наливане на пари. „Кризите се решават с отговорни действия на политици, които правят реформи и гарантират стабилност, тази стабилност, която след това води до инвестиции, растеж и развитие", подчерта президентът и изрази надежда, че Гърция ще предприеме смели действия за реформи, които да доведат до стабилност, от която икономиката и нацията да тръгнат отново напред..." - в. „24 часа".

„Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да отпусне помощ на България, както и да подпомогне други държави в региона, за да предотврати негативни последствия върху банковите им системи от гръцката криза, съобщава "Блумбърг", позовавайки се на информирани източници, пожелали анонимност.
ЕЦБ ще даде достъп към операциите си по рефинансиране, предлагайки евро на банките срещу подходящо обезпечение, съобщават източниците. ЕЦБ и централната банка в София са отказали да коментират пред "Блумбърг".
Източна Европа е изложена на риск заради връзките си в много сфери, в това число търговията и финансите, с Гърция, като гръцки банки съставляват почти една трета от банковия пазар на България, посочва агенцията. Възможността Гърция да напусне еврозоната след като затвори банките си и въведе капиталов контрол се отрази на валутите на източноевроепйските страни.
"Заплахата от Grexit разбираемо влияе зле на прогнозите за региона", коментира Capital Economics. "Връзките с Гърция са значителни на няколко места, в това число България и Румъния".
България и банковата й система са във фокуса на мерките на Европейския съюз, който иска да предотврати разпространяване на гръцката криза в региона, твърдят запознати източници. Доходността по деноминирания в евро български държавен дълг с матуритет през 2024 г. се повиши с 25 базисни пункта тази седмица, до 2.61%, посочва агенцията.
Не за първи път ЕЦБ се намесва, за да спаси по-малки страни от ЕС, разположени около еврозоната. През финансовата криза от 2008 г. например тя даде 5 милиарда евро заем на централната банка на Унгария.
Българският лев е с курс, прикрепен към този на еврото, но румънската лея поевтиня с 0.7% към единната валута тази седмица. Преговорите между румънското правителство и ЕС за отдаване на предпазен заем се провалиха миналия месец, което означава, че заплахата от разрастване на гръцката криза ще нарасне след като настоящия пакет изтече през септември..." - в. „Дневник".

Съботните вестници съобщават и за скандала в парламента заради закона за референдумите.

„Със скандал започна второто четене на промените в закона за референдумите в парламента. Повод стана предложение на червения Георги Кадиев, с което той иска на всенародно допитване да не се подлагат теми, които засягат права на български граждани. Текстът му бе подкрепен от ДПС, но не и от БСП.
"Има ли въпроси, които да не засягат правата на гражданите", скочи Мартин Димитров от Реформаторския блок. Той предупреди, че ако се приеме предложението на Кадиев, това ще означава да няма референдуми. Според него ДПС подкрепяли текста, защото искали да блокират допитването по изборните въпроси на президента.
"Да не четем закона като Дявола Евангелието", отвърна Четин Казак. Той обяви, че ДПС не е против референдума и поиска текстът на Кадиев да се редактира, като се добави, че става въпрос за основни права на гражданите.
Самият Кадиев не бе в пленарната зала, за да защити предложението си. Той иска още на референдум да не се подлагат въпроси, засягащи националната сигурност. Както и народът да се произнася по въпроса за импийчмънт на президента.
По искане на Патриотичния фронт дебатите бяха прекратени..." - в. „24 часа".

„След близо два часа дебати и процедурни хватки, поименна проверка на кворума и прекъсване на заседанието, Народното събрание успя да приеме едва два параграфа от закона за референдумите.
Депутатите измениха Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, като дадоха възможност и на български граждани извън територията на страната да могат да участват в референдуми, съобщи БГНЕС. Единствената друга приета поправка урежда техническото произвеждане на референдум и избори за местна власт 2 в 1.
Според Михаил Миков съвместяването на двете функции от страна на избирателните комисии ще доведе до хаос в изборния ден, ще забави изборния процес, ще затрудни гражданите и ще се формират опашки. Да му мислят членовете на избирателните комисии, които ще трябва да подготвят протоколи за избор на кмет, за общински съветници, за преференциите и отделно за референдума и всичко това в разумно време, каза Миков.
Процедурните хватки, поименната проверка и поисканата почивка по време на дебатите бяха дело на парламентарната група на ДПС във връзка с предложение на Георги Кадиев за поправка, която в крайна сметка не се прие. Самият Георги Кадиев не бе в зала, за да защити своето предложение, което стана причина за дълги разправии между депутатите от различни групи..." - в. „Преса".

Всекидневниците информират и за решението на Патриотичния фронт да остане в управляващата коалиция.

„ПФ замени ултиматума с тримесечен мониторинг на кабинета
Красимир Каракачанов и Валери Симеонов смекчиха тона към правителството.
Патриотичният фронт ще продължи да подкрепя кабинета, но в следващите три месеца ще установи нещо като мониторинг върху изпълнението на поетите обещания. Цената на постигнатия компромис е замразяване на стойността на тока поне за три месеца. Време, в което правителството се е ангажирало да извърши ревизия на сектора и да потърси допълнителни механизми за намаляване цената на еленергията. Това обаче не било поставяне на нов ултиматум, се разбра от изявлението на двамата съпредседатели на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов вчера, след като изтече срокът за изпълнението на седемте им условия към правителството. По пет от тях бил постигнат "задоволителен" напредък. Двата препъникамъка остават мерките срещу борбата с битовата престъпност и цената на тока.
По отношение на битовата престъпност вътрешният министър Румяна Бъчварова е поела ангажимента да командирова около 600 полицаи в проблемните райони с големи ромски общности. Ще бъдат назначени и 1000 души по програми за заетост, които да помогнат в опазването на обществения ред, като предложението е това да бъдат бивши полицаи..." - в. „Сега".

„Патриотичният фронт ще продължи да подкрепя кабинета, но даде нови 3 месеца за проблемите с битовата престъпност и цената на тока. Това стана ясно от пространно изявление на съпредседателя на ПФ Валери Симеонов в парламента вчера. В края на май с гневна декларация от Фронта заплашиха управляващото мнозинство, че ще оттеглят подкрепата си към кабинета и поставиха своите условия за оставане в управленския формат. Вчера от Фронта изброиха отново надлежно 7-те точки, по които настояваха за спешни мерки от страна на министрите на премиера Бойко Борисов.
"Приемаме изпълнението за задоволително по точката за разрушаване на незаконните постройки в Гърмен, ясно е, че трябва да бъдат спазени законовите срокове, но приемаме, че е започнала работа по този въпрос", каза Симеонов. И след това отчете свършеното и по защитните съоръжения по границата с Турция отново с оценка "задоволително".
Пак "задоволително" според Фронта е направеното по пресичането на незаконната сеч и износа на необработена дървесина. Симеонов посочи, че "задоволително" е решението по промяна с изборните правила. Ако резултатът от референдума е отрицателен за въвеждане на задължително гласуване, то веднага след местните избори ще бъдат внесени законови промени за въвеждане на активна регистрация на изборите. "С ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ и РБ е договорено гласуването в Пленарна зала на ЗИД на НК, съгласно който драстично се завишават наказанията за купуване и продаване на гласове от 3 на 6 години", каза Симеонов.
"Задоволителен" е резултатът и от споразумението за внесения от Фронта законопроект за българите в чужбина, който ще бъде подкрепен при гласуване в пленарна зала от депутатите на ГЕРБ и Реформаторския блок, подчерта Симеонов. По думите му обаче мерките за битовата престъпност "нямат задоволителен ефект". Като "незадоволителна" е отчетено според Фронта отлагането на решението за цената на електроенергията с 1 месец. Симеонов заяви, че от ПФ имат специален закон срещу т.нар. американски централи. От Фронта обявиха, че новият 3-месечен срок към кабинета няма да се използва в предизборната кампания за местните избори. Любопитната подробност е, че периодът изтича точно в разгара на агитацията за кметове и общински съветници, тъй като се знае, че вотът ще е на 25 октомври..." - в. „Стандарт".

Вестниците съобщават и за решение на апелативния съд, според което КТБ е в несъстоятелност от 20 юни.

„КТБ е изпаднала в неплатежоспособност още на 20 юни 2014 г., реши Софийският апелативен съд (САС). На тази дата кредитната институция беше затворена и поставена под специален надзор от БНБ.
Така се отменя решението на Софийския градски съд, с което за дата на неплатежоспособност беше определена 6 ноември 2014 г. Тогава централната банка взе решение да отнеме лиценза на трезора. От БНБ и прокуратурата обаче обжалваха решението. Двете институции настояваха да бъде определена дата 30 септември 2014 г., когато от финансовите отчети на банката стана ясно, че тя е с отрицателен капитал.
Право да обжалват решението пред Върховния касационен съд имат единствено синдиците, прокуратурата и БНБ. Ако до месец те не подадат жалби, решението на САС влиза окончателно в сила.
Апелативният съд мотивира решението си с това, че при всички случаи неплатежоспособността на банката е настъпила, преди да бъде установена чисто документално от БНБ.
Промяната на датата на неплатежоспособност има отношение към сделките, които синдиците на КТБ ще могат да атакуват в съда, ако преценят, че увреждат имуществото на банката. Така ще могат да се оспорват прихващания, правени през целия срок на специален надзор в банката. По данни на БНБ прихващанията в КТБ към 6 ноември възлизат на 779 млн. лева." - в. „Труд".

„Тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Светла Божкова и членове Светла Чорбаджиева и Теодора Кръстева реши търговско дело № 2216/15, придобило известност като "делото КТБ", предаде БГНЕС.
То се отнася за спора за неплатежоспособността на Корпоративна търговска банка. 8 бяха постъпилите в САС жалби във връзка с решението на първоинстанционния Софийски градски съд (СГС) по случая. Това се посочва в съобщение на пресслужбата на САС.
С решението си от днес САС отменя решение № 664 от 22. 04. 2015г. постановено по т.д. № 7549/2014 г. на СГС в обжалваната част, с която за начална дата на неплатежоспособността на "Корпоративна търговска банка" АД - гр. София е определена датата 6. 11. 2014 г. и вместо него, постановява, че определя за начална дата на неплатежоспособност датата 20. 06. 2014 г. Решението на съда в тази част подлежи на вписване в търговския регистър при Агенцията по вписвания.
С решението си от вчера САС оставя без разглеждане част от подадените жалби по делото и прекратява производството по тях.
Денят, който се смята за начална дата на неплатежоспособност на КТБ, е от ключово значение, защото от него ще зависи кои цесии и прехващания, извършени след обявяването на банката в несъстоятелност, ще бъдат смятани за законни..." - в. „Преса".

„Синдиците на КТБ ще се възползват от удължения от 14 на 30 дни срок, в който трябва да изготвят списък на приетите вземания в производството по несъстоятелност на банката. Това се казва в тяхно съобщение по повод обнародваните в "Държавен вестник" промени в закона за банковата несъстоятелност. Те бяха приети в преходните разпоредби на изменения Закона за кредитните институции, с който отпадна банковата тайна.
Синдиците поясняват, че ще се възползват от по-дългия срок заради "огромния обем получени и продължаващи ежедневно да пристигат по пощата молби, които трябва да бъдат анализирани, за да бъде качествено и прецизно направен този списък".
Удължаването на времето за анализиране на постъпилата информация ще даде възможност на синдиците на КТБ да разгледат по-обстойно всяко от предявените вземания и да прецизират становището си по признаването му или не, обясняват те.
"По-детайлния преглед на исканията неминуемо ще създаде предпоставки и за по-малък брой кредитори, които биха подали възражения срещу решенията на синдиците на КТБ АД (н) за приетите и отхвърлени вземания към банката", допълват те." - в. „Дневник".

Събитията в Гърмен продължават да са във фокуса на печатните медии.

„Протестиращ срещу ромските набези и бездействието на държавата мъж е готов да даде цял етаж на семейство от ромския квартал "Кремиковци", което остана без покрив. Иван Байрактаров вече стяга трите стаи в къщата, в която живее баща му, за да приюти в тях Виктор и Славка Огнянови. Двамата съпрузи са на улицата, след като на 29 юни багер срути незаконната им стая в махалата. "Познавам Виктор много добре. Той е трудолюбив, скромен и не краде. Един от най-кротките роми в цялата община. Вече говорих с тарторите в квартал "Кремиковци", те ме увериха, че той е съгласен да приеме моето предложение. В момента е в гората за гъби. Ние нямаме нищо против мирните и спазващи закона роми. Винаги сме готови да им помогнем", увери Иван Байрактаров. Той почиства и подрежда жилището на втория етаж на къщата, в която живее баща му. Иска да осигури добри битови условия за ромското семейство. Няма никакви притеснения, че роми ще са комшии с баща му. Досега Виктор и Славка живееха в една стаичка, а занапред ще имат цели три помещения - кухня, хол и спалня. Ще останат толкова, колкото е необходимо. "Няма да им искам нищо, никакъв наем. Нека ползват етажа, докато си стъпят на краката. Помагам им от сърце, а не от куртоазия. Добре дошли са в моя имот", твърди протестиращият срещу ромските кражби мъж. Той допълни, че и други жители на село Гърмен са изразили готовност да приютят останалите без дом роми, на които бяха съборени незаконните постройки.
Три мобилни екипа започнаха изследване на потребностите на децата и семействата в риск в ромския квартал "Кремиковци" в Гърмен. Под ръководството на експерт от Държавната агенция за закрила на детето те ще направят оценка на социалното положение и нуждите на пребиваващите в махалата деца и възрастни..." - в. „Стандарт".

„Протестиращ мъж от село Гърмен бе осъден за хулиганство. Районният съд в Гоце Делчев одобри споразумението между Иван Гогов и държавното обвинение, съобщиха днес от Окръжната прокуратура в Благоевград.
Иван Гогов е нарушил обществения ред на мирния митинг на 14 юни. В района на „Ярчев хан" край Гърмен Гогов е извършил непристойни действия - опитал се да разкъса полицейски кордон, обиждал е полицаите, охраняващи протеста, обиждал е хора, хвърлил празна бутилка от бира към униформените. Действията му грубо нарушават обществения ред и изразяват явно неуважение към обществото.

Деянието е съпроводено със съпротива на органи на властта - служители на РУП-Гоце Делчев, изпълняващи задължения по охрана на обществения ред.
На нарушителя е наложено наказание „пробация". То включва задължителна регистрация по настоящ адрес за шест месеца и периодични срещи с пробационен служител за шест месеца. Гогов ще положи и 100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото в продължение на една година.
Напрежението в Гърмен рязко се повиши на 23 май, след като скандал между две компании от Гърмен и кв. "Кремиковци" - българска и ромска, прерасна във физическа саморазправа с ранени и задържани. На 24 май местни граждани протестираха, блокираха междуселско кръстовище, като настояха за изселване на незаконно пребиваващите в района роми, дошли от Велинград, Петрич и другаде. На протеста се стигна до сблъсъци.
След това последваха серия от протести, като местните жители поискаха незабавно премахване на незаконните постройки в ромската махала...
Тази седмица бяха съборени първите пет незаконни постройки, обитавани от роми, в селото..." - в. „Сега".