Разследване.

"24 Часа":

Герман Костин обвинен за убийството на 5-годишния Никита, намерен в куфар

Руският гражданин Герман Костин бе привлечен като обвиняем за за убийството на 5-годишния Никита Леонтиев. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Смъртта на детето е причинена чрез задушаване в периода от 13.00 ч. на 8.02.2015 г. до 6.20 на 10.02.2015 г.
Безспорно е установено, че ДНК, открита върху кърпата, с която е било увито тялото на Никита Леонтиев, принадлежи на Герман Костин. Доказателства от камерите на Агенция „Пътна инфраструктура", както и анализ на разпечатките от ползваните от Герман Костин мобилни телефони също сочат, че той е извършителя на убийството.

 

КТБ.

"Сега":

Квесторите на КТБ: Не сме нарушили закона

Квесторите на КТБ смятат, че не са нарушили закона, и настояват за бързо разследване на техните действия. Вчера премиерът Бойко Борисов ги обвини, че в последните си работни дни са преправили над хиляда договора с преференциална лихва. Те са били оформени като стандартни, за да може сумите по тях да бъдат изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). От тези действия фондът е загубил около 100 млн. евро. По този повод ДАНС и МВР разследват квесторите.
"За целия период на нашето управление като квестори на КТБ сме работили изключително и само в рамките на законовите предписания и в изпълнение на указанията на надзорните ни институции. Изплащането на обезщетения на граждани до защитения размер от Фонда за гарантиране на влоговете в банки е сложен и интегративен процес, който беше проведен в непрекъснато и тясно взаимодействие с ФГВБ и БНБ и при точно спазване на дадените от тях указания - начин на работа, който прави самоволните действия невъзможни. За този обем от работа съществува пълна документация и прозрачност в банката.

 

Декларация.

"24 Часа":

Парламентът прие декларацията за 9 май след бурни дебати, но без промени

Народното събрание прие декларация по повод 70-годишнината от капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война и по повод Деня на Европа.

Приемането на декларацията бе предшествана от оживени дебати. Предимно депутати от БСП, АБВ и Атака направиха предложение за допълнение, а именно: Да се отчете ролята на антифашистката съпротива в България. Да се почете паметта на 30-те хиляди български войници, загинали във Втората Световна война. Да се припомни решителната роля на Съветската армия за победата над фашизма.

Имаше предложения "капитулация над фашистка Германия" да се замени с "Деня на победата". Методи Андреев от Реформаторския блок пък предложи да се запише, че не на 9-ти, а на 8-ми май е подписана капитулацията над фашистка Германия.

 

 

Парадът.

"Труд":

Президентът Плевнелиев за 9 май в Москва: Не се впечатлявам от огромни паради

"Като държавен глава не се впечатлявам от огромни паради, които демонстрират военна мощ и оръжия за масово поразяване, но със сигурност се впечатлявам от отговорни политически действия, решения затова как да създадем и гарантираме мира, дълготрайно и устойчиво в Европа. Именно затова ние ще вдигнем високо знамето на Европейския съюз, на Европа, но ще почетем и паметта на загиналите - над 50 милиона от най-кървавия конфликт в историята на човечеството, Втората световна война". Това каза в предаването „Панорама" по БНТ президентът на България Росен Плевнелиев.

На вметка на водещия Бойко Василев за това, че на утрешния парад в Москва по случай 9 май отсъствието на президента ни ще бъде усетено, Росен Плевнелиев отговори: „За никога не е изненада какво ще направи за четвърта поредна година българският държавен глава". По думите на президента, той ще участва в качествени дебати, с млади хора, с български ветерани, за да можем да покажем, че сме научили уроците от историята.

 

 

 

Метро.

"Монитор":

Пестим 20 минути с метрото до Бизнес парка

Новите станции на метрото се очаква да бъдат използвани от над 40 000 души.
20 минути всеки ден ще пестят столичани, които вместо с рейс или кола прекосяват София с метрото. От вчера с влакчето под земята за половин час ще се взема разстоянието от "Люлин" до Бизнес парка в "Младост" 4. Участъкът бе открит на тържествена церемония от столичния кмет Йорданка Фандъкова, редом с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и еврокомисаря Кристалина Геор­гиева.
"Всеки пътник, който ползва тази отсечка, ще спестява на всяко пътуване между 18-20 минути, което прави дневно около 9000 човекочаса - икономия от време", обясни вчера шефът на "Метрополитен" проф. Стоян Братоев.

 

In memoriam.

"Дума":

Отиде си ген. Атанас Семерджиев

Почина ген. Атанас Семерджиев, вицепрезидент на България в периода 1990-1992 г. Ген. Семерджиев е участник в съпротивителното движение по време на Втората световна война, командир на Партизанска бригада "Чепинец". Участвал е във войната срещу Германия. Дългогодишен началник на Генералния щаб на Българската народна армия - от 1962 до 1989 г.
След свалянето на Тодор Живков от власт през ноември 1989 г. Атанас Семерджиев става вътрешен министър в правителствата на Георги Атанасов и Андрей Луканов.
Поклонението ще се извърши в понеделник от 11 часа в Централния военен клуб в София.