Неделните вестници отделят място на поредната порция скандали около властовите назначения.

„Радан Кънев ми предложи своя съдружничка за назначение, призна Лукарски
Нападките в Реформаторския блок за последните назначения на ключови места в министерствата продължават и днес. Пред "Дарик" министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че Радан Кънев му е предлагал своя съдружничка в адвокатска кантора за член на Комисията за защита на потребителите. "Това беше неговото предложение за по-сериозен и експертен потенциал", посочи не без ирония лидерът на СДС.
"Но аз прецених, че при положение, че нейният съпруг е зам.-министър на енергетиката, наистина ако беше назначена и тя, щеше да има преяждане с власт и щяхме дадем прекалено много храна на опозицията", обясни Лукарски.
Той предположи, че именно този отказ е "прелял чашата на търпението" в някои среди в РБ и му е спечелил доста критики. Във връзка със скандалите около назначенията в някои министерства, Лукарски препоръча на своите колеги от РБ да "не си хвърляме камъни в собствената градина. Аз не правя забележки по отношение на назначенията в сектор „Сигурност", в Министерство на здравеопазването, Министерство на отбраната", изтъкна той, намеквайки, че не би приел забележки и за назначенията в оглавяваното от него министерство." - в. „Преса".

„Назначенията в Комисията за защита на потребителите са спорни, това написа във фейсбук профила си депутатът Мартин Димитров.
Провокиран съм от днешното участие на Лукарски, в което каза, че не трябвало да хвърляме камъни в собствената градина, тоест да не критикуваме наши назначения. Всъщност не е прав, каза Димитров. Не взимах досега думата по темата, защото си мислех, че след многото негативни обществени реакции, може да преразгледат вече взетите решения. Трябва да има вътрешен механизъм за само коригиране. Назначенията, направени от него в Комисията за защита на потребителите, не изглеждат никак убедителни.
Утре ще трябва да се занимават със сложни жалби и казуси. Проблемът не е дори, че са партийци, а че не изглежда да имат нужната сериозна експертиза в тази област..." - в. „24 часа".

"Ще дойде някой път Лукарски да търси подкрепа за някой закон", заканва се депутат от Реформаторския блок в петък в парламента. Той не е доволен от назначенията в Комисията за защита на потребителите (КЗП), приети в сряда от кабинета по предложение на министъра на икономика Божидар Лукарски, който е и лидер на СДС. На същото мнение са и повечето народни представители на реформаторите - от всички партии.
Депутатите, с които "Дневник" разговаря, твърдят, че са научили от медиите, че КЗП ще бъде оглавявана от Димитър Йотов, а Константин Арабаджиев и Константин Райков ще са членове. Йотов е предложение на вицепремиера Меглена Кунева, а другите двама са политици от СДС.
Според информация на "Дневник" съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев е знаел, че Йотов ще бъде предложен за член на комисията, но не и, че той ще бъде председател...
Негодувание има и срещу решенията за назначения на министъра на отбраната Николай Ненчев. В петък БСП дори обвини, че той назначавал кадри от ДСБ и от БЗНС на ключови места и е предприел чистка във ведомството си. За пример беше дадено, че лидерът на структурата на партията на Радан Кънев в Петрич Стоил Яков поел управлението на "Терем", а преди няколко години бил замесен в случай с черно тото.
Опозицията имаше критики и към министъра на здравеопазването Петър Москов, който според левицата дори уволнявал и чистачките в болниците..." - в. „Дневник".

Последиците от наводненията и действията на властите в районите на бедствието също са сред актуалните теми.

„Все още без ток са 284 населени места, предимно в областите Кърджали, Смолян и Хасков, по последни данни на "Пожарна безопасност и защита на населението", цитирани от БНР. Все още няма достъп и до някои махали и малки села по високите части на споменатите райони.
В област Смолян 75 селища осми ден са без електрозахранване...
До всички откъснати селища в региона е осъществен достъп с високопроходима техника и са доставени хляб и медикаменти на хората." - в. „Дневник".

„Правете любов, напук на бедствието. Това послание отправи премиерът Бойко Борисов днес от Смолян. Втора седмица там все още има семейства без ток. "Дай, боже, едно хубаво нещо да има. Да решим демографския проблем. Ако е така ще ви гасим тока по една седмица", каза на шега премиерът по време на заседанието на Кризисния щаб. Той обеща до вторник в бедстващите села да има или ток, или генератор. Премиерът нареди спешно да започне чистенето на речните корита от падналите дървета, за да се избегнат наводненията. На всеки доброволец, помагал на хората в Смолян, да се измъкнат от снежния капан ще бъде дадена награда от 10 кубика дърва, обеща още Борисов..." - „Стандарт".

"Електропроводите са начупени като клечки, цялата мрежа е срината. От вторник или ще има кабели, или ще доставим генератори. Пътят Девин - Кричим така е правен, че са си оставили ръцете, милиони ще трябват да се поправи", коментира премиерът.
По думите му предстоят разговори с Комисията за регулиране на съобщенията, за да се разбере могат ли да бъдат санкционирани мобилните оператори, два от които оставиха без покритие Смолянско и Кърджалийско.
По-рано областният управител на Смолян Недялко Славов обясни пред "Фокус", че "към момента в шест от общините на област Смолян бедственото положение все още е валидно, то остава такова и за територията на цялата област. Надявам се в средата на следващата седмица тези 75 населени места, в които все още няма ток, поне половината да са захранени, особено големите от тях..." - в. „Сега".

Медиите публикуват и предупреждения, че предстоят нови покачвания на нивата на реките.

„Междувременно от „Напоителни системи" обявиха, че преливат 13 язовира от общо 155, които стопанисват. Те са предимно в областите Хасково, Кърджали и Шумен. Водоемите са под непрекъснато наблюдение и няма опасност от заливане на населени места, увериха от дружеството.
Пътят към три села вчера беше блокиран и от активизирало се свлачище край Петрич - Долене, Зойчене и Волно. Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов увери, че до часове свлеклите се маси ще бъдат разчистени..." - в. „Труд".

„В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка през следващите денонощия са възможни повишения на речните нива в цялата страна, поради снеготопенето, високата почвена влага, оттичането на реките към устията им и прогнозираните валежи от дъжд и сняг, съобщават от Министерство на околната среда и водите, цитирани от БГНЕС.
През следващото денонощие все още на места в страната ще има превалявания. Очакваните количества ще са между 5 и 10 л/кв.м, само на отделни места, главно в Източна България са възможни количества над 10 л/кв.м, но вероятността е малка - под 35%. В понеделник и вторник ще е почти без валежи.
През последното денонощие речните нива в по-голямата част от страната са започнали да се повишават вследствие на частично снеготопене или валежи. Понижения са регистрирани на реките в Черноморския басейн. В източнобеломорския басейн водните нива са се повишили с до 19 см, като на отделни пунктове се наблюдава понижение - Марица при Свиленград, Тунджа при Елхово. В западнобеломорския басейн са отчетени незначителни повишения с до плюс 2 см.
Към настоящия момент водните количества в по-голяма част от страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток, съобщават от МОСВ.
Повишения от снеготопене и валежи се очакват на нивата на реките - Лом - горно течение, Огоста - горно течение, Искър - средно и долно течение, Вит - горно течение, Осъм - горно течение, Янтра - горно течение, Русенки Лом.
На 15-ти март и 16-ти март са възможни незначителни повишения на всички реки южно от река Русокастренска, вследствие на очакваните валежи от дъжд..." - в. „24 часа".

Всекидневниците продължават да следят и темата с комуникационния център на НАТО у нас, който ще бъде разположен в Горна Малина.

„Комуникационно-информационният модул на НАТО ще бъде изграден в Горна Малина, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти в Смолян. Решението за изграждането на този модул е взето още през месец май 2011 година...
Ненчев разясни внесения вчера проект на Закон за ратифициране на Споразумението за поддържане на гарнизон между Република България и Върховното главно командване на обединените въоръжени сили в Европа (SHAPE) относно базова поддръжка на Модул на КИС със способности за развръщане (DСM).
По думите му "основната задача на модула" ще бъде "комуникационно-информационна поддръжка на щабове на Алианса на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, учения и кризи, осигуряваща командването и управлението от командващия на Съюзното командване на НАТО по операциите"...
Припомняме, че в последните минути на работния ден в петък в деловодството на Народното събрание бе внесен законопроект на Министерския съвет, с който се узаконява разполагането на батальон на НАТО на територията на България..." - в. „Преса".

„Двама офицери и 55 сержанти и войници ще работят в т.н. модул на НАТО, съобщи в Смолян военният министър Николай Ненчев...
"Относно информационно-комуникационната система, или т.нар модул на НАТО. Решението за изграждането на този модул е взето през месец май 2011 г. Той ще бъде разположен в Горна Малина, край София. Целта на този комуникационен център е да осъществи връзка и да даде възможност за по-добра комуникация между различните модули на страните-членки на НАТО. Няма нищо обезпокоително", каза Ненчев.
Той посочи, че на нашите специалисти, които ще работят в базата са направени няколко обучения и те са посетили Италия, Румъния и Турция. Имаме необходимата подготовка и бихме могли да стартираме проекта, заяви военният министър..." - в. „Труд".

Вестниците съобщават също, че ДПС ще настоява пред ЕП за агитация на майчин език.

„ДПС ще внесе петиция в Европейския парламент, в която ще настоява за премахването на ограничението в Българския избирателен кодекс, което забранява агитацията на чужд език. Тя ще бъде отворена и ще може да бъде подкрепена онлайн от всички граждани на Европейския съюз, заяви евродепутатът на ДПС Илхан Кючук, цитиран от Дарик.
„Възложили сме проучване конституционалисти, имаме резултати от всички конституционни текстове на другите държави-членки на ЕС, и мога да заявя, че такова ограничение не съществува никъде. Такъв текст е съществувал до преди 5 години в турското законодателство, но с решение на съда в Страсбург, той е отпаднал. Щом може всеки един гражданин да се кандидатира за евродепутат, в която и да е страна, то той трябва да може да го прави на всякакъв език" , категоричен бе Кючук..." - в. „Сега".

"Ако Европейският парламент, чрез комисията по петиции, излезе с препоръка за промяна на законодателството, то е недопустимо, което и да е правителство да не се съобрази", поясни Кючук. И допълни, че вече е възложено проучване на конституционалисти по казуса.
"Имаме резултати от всички конституционни текстове на другите държави - членки на ЕС, и мога да заявя, че такова ограничение не съществува никъде..." - в. „Стандарт".