„24 часа"

Ексминистър съди България за клипа с ареста

България в Страсбург. СНИМКА: МВР

 

Клипът "Като всеки истински престъпник - долу на земята" с главни герои Николай Цонев и Роман Василев стигна до Страсбург.

Обвиненият в подкуп бивш военен министър е подал жалба срещу България заради "унизителното отношение", на което бил подложен при ареста му на 1 април. В нея адвокатът му Васил Василев сочи още, че прокуратурата е отказала да образува дело срещу зам. градския прокурор Роман Василев.

Неговите команди, действията на полицаите при ареста на Цоневи насоченият в тила му пистолет бяха записани в клип на МВР, разпространен от всички медии.

Също заради унизително отношение при задържането и изявление на представители на МВР и прокуратурата жалба до Страсбург е подготвил и Алексей Петров.

„24 часа"

ГЕРБ отново се опъна на Първанов - отпуските горят

Поредно президентско вето бе демонстративно отхвърлено от мнозинството в парламента вчера.

Депутатите от ГЕРБ, Синята коалиция и "Атака" като един прегласуваха върнатите от Георги Първанов поправки в Кодекса на труда. Те предвиждат натрупаните и неизползвани отпуски да се анулират автоматично на 31 декември 2011 г.

Според държавния глава това решение е противоконституционно, защото ще отнеме със задна дата предвиденото в основния закон право на отпуск.

Управляващите обаче контрираха, че всъщност така ще стимулират работниците и служителите да ползват полагаемия отдих. "Искаме да сложим ред и те да си възстановят силите", обясни социалният министър Тотю Младенов по време на дебата.

Той задочно обвини президента, че с връщането на този закон бави антикризисните мерки на кабинета. И даде примери с европейски държави като Германия и Испания, където трупането на стотици дни отпуск е невъзможно. Младенов бе категоричен, че "изгарянето" им в общия случай е само хипотетично.

„Труд"

Психотестът за шофьори - незаконен

Психотестовете на професионалните шофьори на практика от вторник са незаконни, обявиха пред "Труд" експерти от Министерството на транспорта, пожелали анонимност.

Прегледът е задължителен за всеки, който иска да кара камиони, автобуси и таксита, и досега се провеждаше от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Преди два дни обаче влязоха в сила промени в Закона за движение по пътищата, с които тестовете се прехвърлят към лицензирани външни организации.

Редът за това би трябвало да е описан в наредба, каквато до ден днешен все още не е приета.

„Труд"

Съкращават още 4500 души от 4 министерства

Съкратен е над 7008 души административен персонал, а с допълнителното преразглеждане на функциите на 4 министерства още 4500 души ще излязат от администрацията и това ще стане без влошаване на услугата, съобщи на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова след среща на народни представители на ГЕРБ и Синята коалиция по повод антикризисните мерки.

„Има място за по-голяма решителност от страна на кабинета - заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров - От септември до края на годината е периодът за административна реформа. Надявам се колегите да използват всички възможни средства това да се случи, защото ако не стане до края на годината 2011 г., ще бъде една много трудна година, в която няма да получим добри резултати".

„Стандарт"

Една шушумига по-малко

Една шушумига по-малко има вече в митницата. Началникът на Югозападната дирекция Николай Шушков, известен с прякора Шушумигата, подаде оставка. Мотивът му е, че негов служител бе спипан с 300 евро рушвет. "Това ме шокира, считам за свой морален дълг да депозирам молбата си за напускане", заяви Шушков. Това е, меко казано, встрани от истината, коментираха обаче негови колеги. Според тях Шушков е сред разследваните за събиране на рушвети митничари и служители на "Пътни такси и разрешителни", както и за трафик на контрабандни цигари и наркотици. Твърди се дори, че началникът нарочно е уволнявал служители на МВР под прикритие, които душели за аферата. Друга версия е, че Шушков напуска, защото е разбрал за предстояща акция на МВР във ведомството.

 

„Стандарт"

Плащаме си дела в петролопровода

България ще плати дела си в "Бургас-Александруполис". Страната ни ще внесе дължимата сума в проектната компания за петролопровода до 3-4 месеца. Това обяви изпълнителният директор на "Транс Балкан Пайплайн" Владислав Емилянов след срещата му с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. На нея са присъствали още вицепрезидентът на "Транснефт" Михаил Барков, представители на българския акционер в проекта и шефът на кабинета на финансовия министър Румен Порожанов. Дянков и Емилянов са се разбрали, че сумата от 4 886 200 евро, която българският участник в международната проектна компания дължи за миналата година, ще бъде внесена. Сумата ще бъде вкарана в бюджета на "Транс Балкан Пайплайн" от руския и гръцкия акционер, за да може дружеството да финансира дейностите, които извършва в момента. За тази година пък изхарчената сума до момента е около 1,4 млн. евро, каза още Емилянов.

Основен акцент при разговорите е била екологията. Позицията на руската страна е, че няма да се прави никакъв компромис с рисковете за околната среда. Затова за екооценката са привлечени най-добрите специалисти в света. Емилянов съобщи, че руската страна ще инвестира повече пари за екологичната безопасност на петролопровода, вероятно десетки милиони евро.

Българският акционер в проекта "Бургас-Александруполис" вероятно ще има нов шеф. За поста е предложена Деница Беязова.

 

„Монитор"

Обличат 200 000 панелки с немски дрехи

Панелките в София ще бъдат санирани по берлински модел. Това стана ясно след срещата на кмета на Берлин Клаус Воверайт с премиера Бойко Борисов и столичния градоначалник Йорданка Фандъкова. Кметът на София каза, че обсъждането на съвместния проект между Берлин и българската столица за саниране на старите панелки ще започне наесен. Овехтелите панелни блокове в столицата, които се нуждаят спешно от саниране, са 200 000, уточни пред „Монитор" заместник-кметът по строителството на София Ирина Савина. Тя съобщи, че в София ще бъде организирана конференция между наши и берлински архитекти, където ще се обсъдят различни техники за саниране. В Берлин при обличането на блоковете освен поставяне на топлоизолация и смяна на дограмата, бяха подменени ВиК, електрическите инсталации и асансьорите. Жилищните сгради там обаче бяха общински в по-голямата си част. Софийската община ще използва именно опита на Берлин за общинските сгради. Всеки собственик ще трябва да участва със собствени средства, каза Йорданка Фандъкова и обясни, че Берлин може да ни помогне в организацията и в техническата помощ. Тя изрази надежда столичани да се възползват да регистрират етажната собственост, за да могат да оползотворят финансовите възможности на оперативните програми.

 

„Монитор"

Избират родния Лувър от 31 проекта

Бащата на „българския Лувър" ще стане известен на 31 август. Тогава се очаква министърът на културата Вежди Рашидов да обяви победителя в конкурса за проект за Съвременен музеен център на София. Идеята за подобен комплекс, изграден в някогашната сграда на Техническия университет до Паметника на Левски и в залите на Галерията за чуждестранно изкуство беше лансирана преди десет години по времето на министър Емма Москова. Още тогава стана известна като „българския Лувър", но заради липса на средства до реализация не се стигна. Сега обаче музейният комплекс е на финалната права. За участие в състезанието постъпиха 31 проекта. Макетите към тях и имената на авторите се съхраняват в сейф в отделна стая в Министерството на културата.

 

„Монитор"

Събарят 750 незаконни обекта в Слънчев бряг

750 незаконно построени обекта ще бъдат съборени в Слънчев бряг. Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на пресконференция в курорта. МВР шефът отиде лично на посещение вчера при ръководството на акционерното дружество, за да обсъдят проблемите, които стоят пред тях и с какво държавата може да помогне. Цветанов беше категоричен, че постройките ще бъдат съборени веднага след края на сезона и проблемът няма да бъде прехвърлен за следващата година, както се е правело досега. Акцията по премахването им няма да се предприема сега по време на лятото, за да не се пречи на туристите и да не се саботира сезонът.

 

„Сега"

Съдиите търсят подкрепа от Европа във войната с кабинета

Войната между изпълнителната и съдебната власт влезе в нова фаза след последния доклад на Европейската комисия. Вчера Съюзът на съдиите в България (ССБ) обяви, че ще поиска от Съвета на Европа да направи експертиза на независимостта на българския съд.

"Това се налага заради продължаващия процес по уронване на престижа на съдебната власт", се казва в отворено писмо на съюза. Висшият съдебен съвет пък излезе с отрицателно становище по готвените законодателни промени, които според него биха дали възможност на изпълнителната власт да установи контрол върху съдебната.

Преди два дни премиерът Бойко Борисов оправда със съда всички критики в последния евродоклад и нарече магистратите "воденичен камък" на шията на народа. Вицепремиерът и министър на вътрешните работа Цветан Цветанов обяви, че 5% от съдиите са свързани с престъпността. Управляващите бяха окуражени от констатациите в доклада, че има наличие на "силна политическа воля за осъществяване на задълбочена реформа на съдебната власт". Самата съдебна власт бе приканена "да демонстрира по-голямо чувство за отговорност".

„Дневник"

Пенсии и данъци остават без промяна през 2011 г.

Основната фискална цел на правителството за догодина ще е бюджетният дефицит да не надхвърли 2.5% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това е залегнало в макрорамката на бюджет 2011, съобщи за "Дневник" Симеон Дянков (интервю с финансовия министър четете в понеделник).

При залагане на номинален БВП от 72 млрд. лв. дефицитът трябва да се удържи в рамките на 1.8 млрд. лв., показват сметките на финансовото министерство.

При изготвянето на макрорамката финансовото министерство е заложило сценарий, при който пенсиите и бюджетните заплати няма да се повишават. По думите на Симеон Дянков при сегашните възможности на бюджета е успех, че през тази и следващата година правителството ще запази размера на пенсиите.

Тезата на Дянков със сигурност ще срещне съпротива не само от синдикатите, но и в кабинета - преди повече от месец социалният министър Тотю Младенов заяви, че при всички положения догодина пенсиите ще се увеличат.