"Вдигат пенсиите 6 месеца по-рано", пише от първата си страница вестник "Труд".
Възрастните да получат около Коледа и Нова година всичките пари, които им се полагат като увеличение на пенсиите за първите 6 месеца на 2007 г. Тази изненадваща идея сподели вчера пред "Труд" Хасан Адемов, шеф на социалната комисия към парламента. Според него сумата ще изиграе роля и на стабилна коледна добавка, (м. г. тя беше 5-8 лв.).
Така хората ще посрещнат спокойно празниците и ще усетят, че България влиза в Евросъюза, смята Адемов.
Взетите накуп пари щели да бъдат "спасени" и от евентуалната инфлация в първите месеци след приемането ни. При пенсия 150 лв. например човек ще вземе наведнъж 76.50 лв. върху нея. А при минимална за стаж и възраст 85 лв. парите отгоре ще са 43.35 лв., уточнява изданието.

"Акция "Буркан" за орязано ин витро". Така вестник "24 часа" разказва за подготвяния протест на бездетни родители заради орязаната програма ин витро.
Идеята е на потребител на форума на www.zachatie.org. Подкрепят я и жени, които обсъждат въпроса с проблемното забременяване. Намеренията им са да поканят 270-те хиляди двойки у нас, които не могат да имат дете, да занесат по един буркан с потопено цвете пред НЗОК в София. Обяснението: "Знаете, че ин витро означава нещо като стъкло. Това е, което искаме в крайна сметка - да си помогнем да родим живот, да създадем красота... ин витро."
Най-радикалната идея е бездетни жени да организират шествие в центъра на столицата с празни бебешки колички. Чрез мълчаливия си протест те очакват да трогнат държавните институции, от които зависи финансирането на програмата за репродуктивно здраве.
В интернет се обсъжда и възможността да се лепят стикери "Ин витро ражда живот" по витрините на магазини за детски дрехи, бебешки аксесоари и дамско бельо, на автобусни спирки и други места, на които се събират много хора.
"Изненадана съм от поведението на пациентките, защото винаги сме били във връзка и сме обсъждали проблемите с тяхната организация. Но и репродуктивното здраве наистина трябва да бъде държавен приоритет и да се осигури цялостно финансиране, не само за лекарствата", коментира д-р Галя Кондева, член на управителния съвет на здравната каса.

"Бундестагът единодушно: клаузи от 1 януари" е водещото заглавие на вестник "Дневник".
Германското правителство да поиска от Брюксел въвеждане на предпазни клаузи за България и Румъния още от датата на присъединяване към ЕС. Ограниченията да се задействат, ако до 1 ятуари двете страни не отстранят проблемите си с правосъдието и вътрешните работи, които Европейската комисия опита в доклада си на 26 септември.
Това ще гласи декларацията, която ще гласува по-късно днес Бундестагът.

Скандалът с надписаните сметки за ток е отразен на страниците на вестник "Труд". "EВН си призна за грешки в сметките на 7500 абонати".
Австрийската фирма призна вчера, че около 7500 абонати на "Електроразпределение Стара Загора" са получили сгрешени сметки за ток за септември. Това са жителите на 17 селища около Ямбол, всяко домакинство ще получи по 5.70 лв.
На тях енергото им е издало една фактура за 2 месеца, като е начислило евтините 75 киловатчаса само за първия месец. Щефан Шишковиц, шеф на борда на "ЕВН България Електроснабдяване" АД, заяви вчера на среща с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, че грешката е направена от "софтуерната система". По думите му максималната загуба е 5.70 лв. на абонат.

"ЕVN връща 42 750 лв. за надписания ток", акцентира вестник "24 часа". Собствениците на енергото у нас почти не подлежат на контрол, става ясно от договорите им за приватизация, пише още изданието.

"Кокаин за 7 млн. лв. хванат в Пловдивско", пише в крими-страниците си вестник "Труд". Дрогата, заловена при операция на наши и американски антимафиоти, е за близо 7 млн. лв. по цени на черния пазар. Акцията продължава в момента. Очаква се да бъдат открити още килограми кока.

Криминалната тема продължава и в "Стандарт". "Боков-младши преби майка си", пише изданието, като уточнява, че според запознати причина за скандала е са пари, които майката дължала на сина си. Бившата съпруга на Филип Боков е отишла в Пирогов, а дежурният следовател съобщил в полицията заради многото травми по гърдите на жената. Георги Богов се издирва от полицията.

"Армията ще се черви пред НАТО, МВР и Етем приоритет", пише вестник "Дневник" на цяла страница, посветена на Бюджет 2007.
България може да получи червен картон от НАТО заради поредното намаляване на военния бюджет, този път за следващата година. Това предупреждаваха още преди месеци висши представители на Министерството на отбраната.
Пред Брюксел София е поела ангажимента да осигурява 2.6% от БВП за отбраната и въоръжените сили на страната. Тази година процентът падна на 2.4, а за догодина се планира орязване с още 0.2 на сто.
В същото време е планирано драстично увеличение на на бюджета на Министерството на ддържавната политика при бедствия и аварии, което има претенции да стане третото силово след МВР и МО, отбелязва "Дневник".

"Прокурор връща 177 папки, не били подредени", съобщава вестник "24 часа" от първа страница. Столичният районен прокурор Яни Костов е забавил 2120 дела и преписки. Върнал 177 казуса, защото документите по тях не били подредени. Затова вчера началникът му Александър Налбантов поиска да бъде уволнен дисциплинарно.
Предложението изненада неприятно обвинител №1 Борис Велчев, тъй като името на Костов не фигурира в доклада за нарушенията, извършени в Софийската районна прокуратура през последните 5 г.
Вестник "Труд" уточнява, че искането за уволнение е поставило ВСС на изпитание - майката на прокурора, Мария Костова, е съдия във Върховния административен съд (ВАС). А вчера жребият определи колегата й от ВАС Панайот Генков в дисциплинарния състав на сина.

"Само млади ще могат да работят в Англия" по схемите за нискоквалифицирани работници в селското стопанство и преработката на храни, пише вестник "24 часа". Това става ясно след прочит на изискванията по схемите.
Българите и румънците няма да могат да работят свободно в Англия, съобщи преди ден британският вътрешен министър Джон Рийд. След полунощ на 31 декември 2006 г. българите вече ще влизат във Великобритания без виза, казаха от министерството.
Ето какви ще се ограниченията обаче за работа: Нискоквалифицираните работници ще се приемат само в рамките на съществуващите квоти, за да запълват свободните работни места в земеделието и преработката на храни. Това означава 3500 работници максимум за преработка на храни и 16 250 в селското стопанство.
Годишният брой на българите и румънците не трябва да надвишава 20 000 души.
По тази схема нашенците ще имат право да остават във Великобритания най-много 6 месеца, като няма да могат да получават социални помощи или да живеят в държавни жилища. Новото е, че досега и двете схеми бяха отворени за работници от цял свят. Сега те ще са само за българи и румънци.

"Кунева в Берлин: Готови сме", пише вестник "Труд". България ще се справи с всички задачи до края на годината и не очаквам налагането на предпазни клаузи, заяви Меглена Кунева, която пристигна от Лондон в Берлин, за да я препитат в комисията по въпросите на ЕС в горната камара на германския парламент - Бундесрата. "Имаме добър рефлекс, доказахме, че можем да работим успешно, но не бива да се уморяваме, нека да не спираме и да знаем, че това е средата на пътя", каза Кунева.
На въпрос на "Труд" как приема решението тя да е българският еврокомисар Кунева бе лаконична: "Не мога да говоря, докато няма решение на премиера и правителството. Дори когато то бъде взето, предстои предложение на председателя на Еврокомисията и дълга процедура в Европейския парламент. Смятам обаче, че еврокомисарят ни трябва да е човек, заслужил подобно решение."
Във връзка с ресора на българския комисар Кунева посочи,че секторът права на потребителите, който може би ще получи България, е изключително важен и отговорен. Тя обаче посъветва да не изпреварваме събитията.

"НДСВ зад Първанов, но поставя условия", пише "Труд" по темата за втория тур на президентските избори. НДСВ ще подкрепи Георги Първанов на балотажа срещу Волен Сидеров в неделя, но с резерви. Това заявиха пред "Труд" вчера членове на жълтото ръководство.
Снощи царското политбюро трябваше да се събере, за да избистри декларацията, с която официално да призове симпатизантите на НДСВ да пуснат бюлетина в подкрепа на двойката Първанов-Марин. Очаква се в декларацията да пише, че през следващите 5 г. жълтите ще "наложат мониторинг" на дейността на Георги Първанов.

"Новият лаф сред депутатите: Мълчи като царист на избори", пише "24 часа". Изданието цитира депутати, които разказали как в парламента лафът "Мълчи като комунист на разпит или като седесар пред подкуп" вече бил заменен с "Мълчи като царист на избори".

"Волен употребява бедните и слабите", пише вестник "Дума" на първа страница. Изданието цитира анализ на френския вестник "Либерасион", посветен на президентските избори у нас. Силният оратор Сидеров си играе с неволите на своите съотечественици, се посочва в коментара.

"Десните за Първанов, комунистите за Волен", извежда пък вестник "Новинар", като отбелязва, че в партията на Костов има разнобой по повод на това от това кого да подкрепят на балотажа. Вестникът цитира бившия лидер на СДС Надежда Михайлов, която посочва, че Георги Първанов се е превърнал в представител на историческата победа та десницата, защото следва пътя, който десницата начертала за България.

Темата за пенсиите продължава и вестник "24 часа". "Само 10 на сто от българите внасяли за допълнителна пенсия". В Централна и Източна Европа това прави всеки пети, става ясно от проучване за Банк Аустрия, огласено вчера на конференция "Финанси и инвестиции в Югоизточна Европа", която се провежда в Дубровник. В същото време българите най-много се оплакват, че държавните пенсии са ниски. Едва 5% са заявили, че се надяват пенсията им да им стигне. Българите, които мислят за допълнителна пенсия, пък са склонни да заделят едва по 15.9 евро на месец. Това е най-ниската сума, посочена в изследването.

"Костов натопи България пред ЕС", пише "Стандарт" на първа страница. Срамно антибългарско писмо до лидера на парламентарната група на Европейската народна партия Ханс-Герт Пьотеринг прати председателят на ДСБ. В него ог името на националното ръководство на партията си Костов обяви, че ДСБ няма да последва апела на Пьотеринг за подкрепа на Първанов на втори тур.

"Съветват Станишев да спре "Тракия". Това е препоръчала на МС работната комисия от строителното министерство, която води преговорите с чуждите фирми за нови условия в договора, съобщава вестник "Стандарт".
Изданието съобщава, че португалците са поискали със 100 млн. евро повече за доизграждането на магистралата. Така строителството на оставащите около 160 км. от аутобана би струвало на данъкоплатците около 812 млн. евро.

"Село съди общински съвет за такса смет", съобщава вестник "Труд". 200 жители на с. Велино са завели дело срещу общинския съвет в Шумен заради гласуваната през 2005 г. такса смет от 20 промила. През м. г. селските фамилии трябвало да платят между 60 и 100 лв. на имот. И отказват да се издължат. Преди това таксата им била по 5 лв.

"До пет години България ще бъде "Тигъра на Европа", извежда вестник "Дума" твърдението на социалния министър Емилия Масларова по повод намеренията на Великобритания и Ирландия да ограничат от 2007 г. достъпа на българи и румънци до трудовия си пазар.
Тези страни, които ще затворят границите си за българите, ще загубят, каза министърката и изрази увереност, че това ще бъде преходен период, който ще отмине и ще се оцени, че българите са хора с потенциал.

"Държавата и общините управляват зле своето имущество", заявява в интервю за вестник "Новинар" председателят на Сметната палата Валери Димитров. По думите му трябва да се откроят преди всичко рисковите сделки, свързани с управление и разпореждане на собствеността на общините. Най-вече трябва да се променят законите за държавната и общинската собственост, както и за местното самоуправление, заявява Димитров.