Неделните вестници публикуват вчерашните изказвания на премиера Борисов за състоянието на държавата.

"Държавата се срина, хайде пак да дойде селянчето от Банкя и да изтегли каруцата", заяви премиерът Бойко Борисов за себе си по време на Шестия зимен университет на Младежи ГЕРБ в Сандански, предаде БТА.
По думите му приоритет номер едно за правителството е борбата с контрабандата. "Ако не увеличим приходите с поне 50-60 процента, ще смятам, че сме се провалили", заяви премиерът и добави, че поне 600 милиона лева повече трябва да съберем само тази година. Досега имаме 90 милиона лева повече събрани пари от НАП и митниците. Дадохме 50 милиона лева за коледни надбавки и хората го приеха добре. Надявам се да дадем и великденски - ето къде ще отидат събраните вече 100 милиона", посочи Борисов.
Той укори младежите, че не са достатъчно дейни. "Неформални лидери ни трябват", поясни Борисов, цитиран от БГНЕС. Той припомни, че твърдо бил зад Дянков въпреки непопулярните му икономически мерки..." - в. „Дневник".

"Ако не занулим дълга на енергетиката, ще имаме тежък проблем. С държавно гарантиран заем мога да им изчистя сметките и да го връщат 10 г. Оттам нататък обаче, ако натрупат 1 лев нов дълг, ще ги дам на прокурор." Така премиерът Бойко Борисов коментира проблемите в енергетиката пред участници в младежкия университет на ГЕРБ в Сандански...
И обясни, че няма как да се купува скъп ток и да се продава по-евтино, без да се трупат загуби, както правила НЕК през годините.
"Ако не се реши този въпрос до юни, няма шанс да измъкнем енергетиката и икономиката от колапса. Енергетиците спешно да кажат какво да правим с ДКЕВР", категоричен бе Борисов.
След като тази година хората видят санираните блокове, догодина всички ще искат и техните да са обновени, смята премиерът, защото "българинът се дразни, като види, че на комшията му е по-хубаво"...
Борисов обяви, че до края на годината ще бъдат завършени 13 големи инфраструктурни обекта и обеща: "през 2015 г. ще ходите до Истанбул на кафе по магистрала "Марица". "Трапезица" в Търново искаме да я направим прекрасна атракция - има 2-3 млн. от бюджета..." - в. „24 часа".

„Борисов говори час и половина пред младите хора, като се постара да им обясни положението на всички сектори в страната. Акцент постави върху състоянието на енергетиката и за да е ясен, даде нагледен пример с притчата за краставата жаба.
"Ако една крастава жаба я сложиш в тенджера с вода и я поставиш на един котлон, на който бавно повишаваш температурата, тя ще кряка и най-накрая ще умре, без да разбере. Ако я хвърлите в гореща вода - ще скочи веднага и ще избяга. Енергетиката бавно, със знанието на всички, се вареше на бавен огън години наред и се източваше, каза Борисов...
Премиерът постави основен акцент и на нестихващите дебати около дълга, като обясни, че той е необходим за плащане на 12 млрд. стари задължения..." - в. „Труд".

„Забавянето на лот 4 на автомагистрала "Струма" е зверско, заяви премиерът Бойко Борисов след инспекция на строящото се трасе заедно с министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски.
По думите на Борисов "така, както са го оставили, така са го и заварили". Премиерът посочи, че такова забавяне не съществува само на този лот, но и на магистралите "Марица" и "Хемус". Причината за забавянето е на първо място едногодишното управление на кабинета "Орешарски", липсата на финанси и безхаберието.
След направената инспекция Бойко Борисов заяви, че последните километър и половина до митницата не могат да бъдат двулентов път, както бе предвидено, а трябва да бъде изграден четирилентов..." - в. „Сега".

Нестихващите коментари около искания от управляващите многомилиарден заем също са сред водещите теми на всекидневниците.

„Ако парламентът не ратифицира договора с четирите банки по обслужване на бъдещия нов дълг на България, няма да има как да си плащаме сметките. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването "Седмицата" на Дарик радио в отговор на въпрос ще си подаде ли оставката както заплаши премиерът.
Горанов заяви, че кабинетът няма да отстъпи от предложението си, защото предлаганата стратегия за управление на дълга е по-разумна и няма причина да се отстъпва. В допълнение ако не се одобри този документ сега, през следващите три години всяка година ще се води същият дебат със същия интензитет, защото ще се налага да се взима външен заем.
Според финансовия министър още следващата сряда парламентът ще гласува по договора с банките след като това не се случи през тази..." - в. „Дневник".

„Горанов не очаква изненади при приемането на дълга
Финансовият министър Владислав Горанов очаква ратификацията на международния договор за поемането на нов държавен дълг от 16 млрд. лева да се случи още тази сряда в парламента. „Аз предполагам, че още в сряда ще мине гласуването по ратификацията на този договор", каза Горанов в предаването „Седмицата" на Дарик.
„Пропагандната машина на опозицията почти успя да внуши, че в момента се поема дълг. Лошото е, че материята е относително сложна технически. Голяма част, дори от колегите от ГЕРБ, не могат да разберат, че не говорим за поемане на дълг. Тук говорим за дългосрочно наемане на консултанти. Това е международен договор, който по силата на Конституцията трябва да бъде ратифициран", коментира той..." - в. „Сега".

„Разпространяваните от "червеното острие" Мая Манолова банкноти с номинал 10 000 лева с лика на министъра на финансите Владислав Горанов ядосаха премиера Бойко Борисов, призна самият той. "Обидих се. Не може Влади Горанов да е на банкнота, а аз не. Има и други хора - Цветанов, Цачева. Мая създава даже проблеми в управлението, има  ревност", обясни с усмивка министър-председателят. Подобен "сценарий" предрече още в петък финансовият министър. "Благодаря на колежката Мая Манолова за тези банкноти. Чувствам се жив класик. Може би премиерът малко ще ревнува, че не той е на банкнотите, а аз. Но обикновено на парите те слагат 100 години след смъртта", каза Горанов пред БНТ..." - в. „Стандарт".

„Каролев: Новият дълг ще мине в парламента
Следващата седмица предстои в Народното събрание да бъде гласуван предложения от Владислав Горанов документ, свързан със средносрочната перспектива за финансиране на неотложни плащания на бюджета. По темата свое мнение изложи в студиото на Нова телевизия Владимир Каролев.
Според него, вече седма година България живее на дефицит, което ще рече, че приходите в бюджета са по-малко от разходите, затова разликата няма от какво да се покрие, освен с нов дълг. Затова няма никакво съмнение, че парламентът ще подкрепи Горанов, след като стана ясно, че той е отговорил на всичките им въпроси...
Той съобщи, че България е единственото изключение, страна, която няма средносрочна прогноза за развитие на публичните финанси и как ще си финансира изплащането на дълга и това е смисълът на предложението на финансовия министър, документът е програма, не е точно поемане на дълг.
„Горанов направи пиар грешка, това е факт, той не обиколи парламентарните групи и не им обясни точно за какво става въпрос. Не каза какво е записано в Договора за мостовия заем от декември миналата година, едва сега това се вади на светло", посочи Каролев..." - в. „Труд".

Скандалът около замърсяването на езерото „Сребърна" също е сред темите на неделния печат.

„Отпадни води от село Сребърна се оттичат в езерото от резервата. Това съобщи екоминистърът Ивелина Василева. Тя обясни, че проблемът е от 2002 г. и се закани виновниците да бъдат наказани...
"Важно е всеки да понесе своята отговорност", добави тя. В понеделник кметът на община Силистра събира екип, за да се приключи изпълнението на проекта за пречиствателна станция. "Тя вече има акт 16, но не е въведена в експлоатация", посочи министърът.
Село Сребърна се намира на брега на езерото, като до преди 13 години всяко домакинство събирало отпадните си води в собствена септична яма. През 2002 г. община Силистра възложила на фирма да построи пречиствателна станция и канализация за над 4 млн. лева. Три години по-късно строежът спрял.
Резерватът "Сребърна" е защитен от ЮНЕСКО, като в него има 22 застрашени вида животни и растения.
В езерото пък гнездят 221 изчезващи видове птици, 19 от които са вписани в Червената книга на България." - в. „Стандарт".

„Ще има наказани за случващото се в резерват „Сребърна". Това ще са дисциплинарни мерки за служителите, които са се отнесли несериозно към сигнал, подаден от граждани", каза пред Нова телевизия министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.
"Случващото се в резервата е притеснително - то сочи към години на безотговорност. Цялата история започва през 2002 г. и все още няма съоръжения, показва проверката ни. Част от съоръженията, които не са въведени в експлоатация, включва и помпени станции, през който отпадните води отиват в ями и се отичат в езерото. Важно е в случая всеки да понесе своята отговорност", коментира тя.
„Ще продължим да следим какво се случва там. Имаме ангажимент от кмета на община Силистра, който в понеделник събира екип, за да се приключи изпълнението на проекта за пречиствателна станция. Тя вече има акт 16, но не е въведена в експлоатация", отбеляза Василева..." - в. „24 часа".