24 часа"

Юридически бомби под затворената КТБ

Поне пет тежки юридически бомби "цъкат" под затворената КТБ дни преди БНБ да обяви решението си за нея.  Ролята на детонатор за всяка ще е датата, посочена от БНБ за обявяване на банката в неплатежоспособност, обясниха вчера юристи за "24 часа".

Причината е, че именно от тази дата зависи:

1. Колко цесии с депозити и прихващания по кредити ще бъдат признати.

2. Дали и с колко признатите цесии ще се отразят върху масата на несъстоятелността.

3. Ощетяват ли цесиранията други кредитори - заради промени в активите и чрез пренареждане на списъка на кредиторите.

4. Дали преоценените активи ще ощетят фонда за гарантиране на влоговете, или ще се случи обратното.

5. Докога са начислявани лихви по депозити в банката.

„Труд"

Новият кабинет "Борисов" - 18 министри и трима вицепремиери.

Осемнайсет министри и трима вицепремиери - за такава структура на бъдещ кабинет се разбраха ГЕРБ и Реформаторския блок на поредните преговори. На тях изненадващо присъства и Бойко Борисов, но не говори пред медиите.

Реформаторите засега получават 6 кресла и един вицепремиер.

„Стандарт"

Бойко премиер по формулата 13:7:1

Бойко Борисов става премиер на коалиционен кабинет по формулата 13:7:1. Реформаторите участват в него с Меглена Кунева като вицепремиер и 6 министерства. АБВ също влиза в правителството с Ивайло Калфин като социален шеф. Това стана ясно вчера след поредния кръг преговори между ГЕРБ и реформаторите. Очаква се днес след консултациите на "Дондуков" 2  президентът Росен Плевнелиев да връчи мандата на Бойко Борисов. Той ще има още двама вицепремиери - Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, който ще е и министър на еврофондовете.

Ведомството на инвестиционното проектиране се закрива. Мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма се разделя на три. Остриетата на ГЕРБ се връщат в управлението. Делян Добрев поема енергетиката, Ивайло Московски - транспорта, Лиляна Павлова - регионалното развитие.

„Монитор"

До 3 г. правим ток от сероводород

До 2-3 години България може да започне промишлено производство на евтин ток от сероводород. Това е показал експериментът с пилотната инсталация, който се проведе с научноизследователския кораб „Академик" на 50 мили от брега срещу Варна. След като вече разполагаме с резултатите от пробите, взети на близо 1000 метра дълбочина, реално можем да имаме промишлен добив на електроенергия от сероводород до 2-3 години.

„Сега"

ГЕРБ и реформаторите сглобиха кабинет на отчайващия компромис

Безкрайните пазарлъци за съставяне на кабинет най-сетне се увенчаха с успех и родиха правителство в стил "И вълкът сит, и агнето цяло". Ден преди президентът Росен Плевнелиев да връчи мандата на първата политическа сила, ГЕРБ и Реформаторският блок се споразумяха следващият МС да бъде оглавен от Бойко Борисов, вицепремиерите да са трима, а министрите 18. На практика това е 70% от кабинета на ГЕРБ, който подаде оставка през февруари 2013 г. заради протестите. Реформаторите получават общо 6 ведомства и едно вицепремиерско място. АБВ също ще се сдобие с пост - социалното ведомство. Патриотичният фронт няма да има свой представител в кабинета, но се очаква да го подкрепи при гласуването в пленарната зала на НС.

„Дума"

Главният мюфтия твърди, че не може да контролира джамиите

Главното мюфтийство в България няма механизъм да контролира молитвените домове. Това заяви главният мюфтия Мустафа Хаджи по повод сигнала, подаден от Сдружението "Дружба Родина", за клип в интернет, имитиращ действия на групировката "Ислямска държава". На записа се вижда как в двора на джамията "Абу Бекир" в ромската махала на Пазарджик дете на 7 години "реже" глава с пластмасов меч пред погледите на родителите си и други посетители.

„Капитал дейли"

Планът за 2015

При бюджетирането целта ни не е постигане на максимална печалба и увеличаване стойността на компанията, а е част от дългосрочната голяма задача - да се изплащат пенсиите на осигурените, каза Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на пенсионна компания "Доверие". "Ние възприемаме годишния бюджет като подцел на голямата цел", коментира Петкова. Тя посочи, че за 20 години пенсионната компания няма неизпълнен годишен бюджет.