24 часа"

Разследват Цветан Василев и съпругата му за пране на пари

Срещу собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и съпругата му Антоанета е образувано досъдебно производство за пране на пари.

Това съобщиха от Софийска градска прокуратура, поканени да коментират разследването на "Труд", което установи, че семейство Василеви са се сдобили неотдавна със суперлуксозна вила край Женева.

Делото е образувано миналата седмица.

„Труд"

"Непреодолими различия" засега спират кабинет ГЕРБ - БСП

Двете най-големи политически партии у нас ГЕРБ и БСП доближиха позиции по някои въпроси, но все още имат непреодолими различия помежду си. Заради това левицата най-вероятно ще остане в опозиция, но ще подкрепи формулата на управление, която хората на Бойко Борисов предлагат - политически кабинет на споделената политическа отговорност с участие на политически фигури. Това стана ясно след повече от 4 часа закрити разговори между екипите на двете партии. С женското трио на ГЕРБ Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова преговаряха социалистите Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Захари Георгиев.

„Стандарт"

13/13 мести преговорите

Фатално съвпадение 13/13 премести преговорите за съставяне на кабинет. По предложение на ГЕРБ първите разговори - с БСП, трябваше да започнат днес, 13 октомври, точно в 13 ч.

Определеният час обаче стреснал "Позитано" 20, научи "Стандарт". Още повече че по същото време тестват сирените в 11 града. Затова под предлог, че съставянето на новата власт не бива да се бави, червените поискали консултациите да започнат в 10 ч.

Разпределението на министерските кресла в новия кабинет ще зависи от това колко партии участват в него, научи още "Стандарт". ГЕРБ са готови да дадат три ведомства на Реформаторския блок или на Патриотичния фронт, ако една от двете формации стане коалиционен партньор.

„Монитор"

Българинът друса 300 вида дрога

Българинът друса около 300 вида дрога. Повечето от опиатите са синтетични и изключително опасни за здравето. Това се посочва в доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите.

Практиката е когато се появи непознат у нас наркотик, от ДАНС и Агенция „Митници" да изпратят информация за него до Националния съвет по наркотичните вещества и експертен съвет взема решение дали да забрани веществото или не. Докато това се случи, минава време, през което на пазара навлизат поне още десет нови дроги. Лесният достъп до тях ги прави още по-опасни, а популярността им стремглаво нараства. Заради по-ниската си цена те са на път да изместят дори класическите наркотици като амфетамините, хероина, кокаина и канабиса, които са сред най-предпочитаните в България, твърдят експертите.

„Сега"

НОИ отчете драстичен ръст на новите пенсионери

Замразените стаж и възраст за пенсиониране и несигурността как ще се променят условията от 1 януари очаквано карат хората да не отлагат излизането в пенсия нито ден. Напливът обаче надхвърля прогнозите на Националния осигурителен институт и съответно ще надвиши очакваните разходи за пенсиите за тази година. От януари до септември тази година новите пенсии за стаж и възраст са се увеличили с над 50% спрямо същия период на 2013 г. Истински бум има и при пенсионираните полицаи и военни - те са се увеличили с над 71%. Това показват данните на НОИ за новоотпуснатите пенсии за деветте месеца на тази година.

„Дума"

С атрактивни прояви се борят срещу глада

По случай отбелязването на 16 октомври - Световния ден на прехраната, през цялата седмица Българската хранителна банка (БХБ) ще популяризира своята кауза за включване в борбата срещу глада и ограничаване разхищаването на храни с поредица атрактивни инициативи.

Сред акцентите в програмата е безплатната прожекция на наградения с над 10 отличия документален филм "Taste the Waste" ("Вкусът на боклука") в кино "Одеон" днес, 14 октомври, от 18,30 ч.

„Капитал дейли"

ЕРБ и БСП установиха осем непреодолими различия помежду си

"Не виждам основа за бъдещо управление с БСП, освен ако не преосмислят позицията си по 12-те червени линии, формулирани от социалистите". Това заяви Цецка Цачева след края на консултациите между ГЕРБ и социалистическата партия за сформиране на новото управляващо мнозинство в парламента. Консултациите между двете най-големи партии в новия парламент отвориха седмицата на преговори за правителство, които ГЕРБ ще водят с останалите.

Цачева нарече 12-те червени линии разделителни, а според Янаки Стоилов това са ангажиментите, които социалистите са поели към избирателите си по време на предизборната кампания за парламентарните избори.

„Преса"

За 2015 г. ще искат 200 млн. лв. повече за военните

С близо 200 млн. лв. по-висок бюджет за 2015 г. ще иска военното ведомство, научи „Преса". Тази цифра най-вероятно ще залегне в проектосметките, тъй като започва изготвянето на параметрите на военния бюджет за следващата година. На въпрос на репортер на вестника от МО нито потвърдиха, нито отрекоха новината. За тази година военният бюджет е около 1 млрд. лв. и се изразходва предимно за заплати, осигуровки и текуща издръжка на войската. Парите са малко и едва покриват и най-насъщните нужди на армията. За да се води нормален учебен процес, като се увеличат полевите тренировки, ученията и останат някакви средства за превъоръжаване, парите за отбрана трябва да са поне 1,2 млрд. лв. Това е санитарният минимум, под който не бива да се слиза. Армейски финансисти обясниха, че не е сигурно дали финансовото министерство ще одобри такава сума.

„Новинар"

България снабдява ЦЕРН с компютри

България снабдява Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) с компютри и е една от държавите, които има най-добра възвращаемост на членския внос чрез наемане на наши фирми за изпълнение на инфраструктурни проекти. Това съобщи доц. Леандър Литов, който оглавява Катедрата по атомна физика в СУ "Св. Климент Охридски", по време на съвместната му пресконференция с генералния директор на ЦЕРН Ролф Хойер.

Литов добави, че в момента с европейската организация са свързани около 120 българи. Освен това България е на път да вземе още по-сериозно участие в центъра, тъй като предстоят преговори с Камарата на строителите за участие в проект за поддръжка на сградите около Големия адронен колайдер.