Гласуването на бюджета за 2015 г. в пленарната зала е сред водещите теми на вестниците във вторник.

„Депутатите гласуваха "за" проектозакона на правителството за държавния бюджет за 2015 г. на първо четене.
Гласуваха 212 народни представители, от които 130 бяха за, 82 - против и нито един не се въздържа. Проектобюджета подкрепиха "ан блок" от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, а против него бяха от БСП Лява България, ДПС, "Атака" и БДЦ. Независимите депутати пък се разделиха - един "за" и трима против.
Основните приоритети, които са заложени в проекта са свързани с възстановяване на финансовата стабилност в нормални и общоприети европейски граници за дефицит в рамките на максимално допустимия размер от 3 на сто от БВП. Бюджетното салдо за тригодишния период е предложено да бъде съответно 3 на сто дефицит за 2015 г., 2,5 на сто дефицит за 2016 г. и 2 на сто за 2017 г. Предлага се стъпка от 0,5 на сто консолидация за всяка година. Реалният растеж, който се очаква за 2015 г. е оценен на 0,8 на сто. През 2015 г. се очаква минимална средногодишна инфлация от 0,1 на сто и слабо понижаване на безработицата до 11,7 на сто. Приходите за 2015 г. са планирани в размер на 36,8 на сто от брутния вътрешен продукт. Разходите за 2015 г. на консолидирано ниво по фискалната програма са под 40 на сто от БВП. Оценката е, че те ще достигнат 39,8 на сто от брутния вътрешен продукт. Спрямо очакваното изпълнение за 2014 г. разходите намаляват като дял от БВП с 0,6 на сто..." - в. „Труд".

„Освен "Атака", "БСП Лява България" и ДПС също гласуваха против. След гласуването депутатът Йордан Цонев, който до този момент не беше взел отношение, обяви, че парламентарната група е гласувала против, защото това е "копи-пейст" на отречения бюджет за 2014 г. "Мнозинството не си поставя никакви цели, освен да е лесно изпълним. Къде има дори намек за реформи? Това е бюджет на липсата на реформи. Ако Реформаторите смятат да правят реформи по този начин, това са реформи на магия", заключи той.
Малко преди гласуването вицепремиерът Томислав Дончев от името на правителството обяви, че това не е доктринерски бюджет, а "какъвто може да бъде. Не е състоятелно да водим спор в стил бюджета ми е по-добър от бюджета ти", допълни той. В отговор на множеството критики по време на дебата, че се предвижда твърде нисък растеж, той посочи, че растежът е такъв какъвто позволяват разходите. "Министър Горанов може да е строг, но в никакъв случай не е злодей", посочи Дончев и обяви, че ако е било възможно е щял да запише двуцифрен бюджет...
Много депутати видяха в проектобюджета рестриктивния стил на финансовия министър в първия кабинет "Борисов" Симеон Дянков..." - в. „Дневник".

„Депутатите приеха бюджет 2015 като единствен изход...
Дори от ГЕРБ признаха, че бюджетът е инструмент за поправка на проблемите от настоящата година. "Неизпълнението на приходите за 2014 г. е 1 милиард лева", заяви шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Тя припомни за спрените еврофондове, както и кризата около КТБ. Стоянова обяви бюджета за "възможния" и заяви, че задачата му е да спре падането надолу.
Според финансовия министър Владислав Горанов и прогнозите за икономическото развитие в световен мащаб са неблагоприятни. "Бюджет 2015 е първата стъпка за изготвяне на стабилен и реалистичен бюджет", допълни той. Финансовата рамка залага дефицит от 3%, както и поемане на нов дълг от 8.1 млрд. лв. Държавните сметки предвиждат икономически растеж от едва 0.8%. Очаква се нивото на безработицата през 2015 г. да се понижи слабо до 11.7%.
"Бюджет 2015 прилича на бюджетите на Дянков, но кутията за пицата, която ни се предлага, днес има двойно дъно", заяви депутатът от ДПС Алиосман Имамов. България и през следващата година ще продължава да бъде най-стабилният бедняк в ЕС, без никакви надежди и експертизи за подобряване на стандарта на живот, заключи той. "Ако правим аналог с постната пица на Дянков, то сега вие предлагате "Пица динамит с 4 фитила", допълни го Ферихан Ахмедова от ДПС. "В новата история на България няма такъв колосален нов дълг", заяви Румен Гечев от БСП.
Заложеният минимален растеж също стана обект на критики. Според Гечев прогнозата за ръст от 0.8% е стряскаща. "Поради каква причина залагате на икономика, която е обратна на Европейския съюз? - запита Гечев. - Ще санираме панелки. От саниране на панелки ли ще имаме икономически растеж?", допълни той. Ниският растеж е предвиден, за да може Министерският съвет да разпределя допълнителните средства по свое усмотрение, коментира Корнелия Нинова от БСП. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров атакува запазването на плоския данък и увеличението на пенсионната възраст. "При лошия Орешарски тя беше замразена", коментира Сидеров..." - в. „Сега".

Изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов също е сред водещите теми на всекидневниците.

„Първият председател на ДАНС Петко Сертов е бил обявен в събота за издирване от МВР, след като е в неизвестност от петък следобед. Това съобщи вчера вътрешният министър Веселин Вучков.
Сигналът за изчезването му е подаден от съпругата му в петък вечерта. Тя е казала, че мъжът й е изчезнал в петък около 18 ч. "Друго не е редно да казваме. До ден-два ще имаме по-голяма яснота накъде отиват нещата", допълни министърът. Според БНТ бившият председател на ДАНС е бил забелязан във "Фолксваген голф", като напускайки дома си, не е взел мобилните си телефони.
Сертов беше съветник по сигурността на бившия премиер Сергей Станишев и е в основата на създаването на ДАНС. По тази причина той стана и председател на агенцията от създаването й през 2008 г. до лятото на 2009 г., когато бе уволнен. След това оглави създадения през 2009 г. Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, известен като БОРКОР. Там беше шеф до 27 февруари 2013 г., когато Бойко Борисов го смени." - в. „Сега".

%Отвличане, нещастен случай, самоубийство или напускане на семейството по лични причини. Това са четирите версии, по които работи полицията за изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, научи "Труд".
Четвърти ден МВР издирва 58-годишния експерт по сигурността, без да стигне до следа. Сертов излязъл от дома си привечер в петък, като оставил и двата си мобилни телефона. Смята се, че не е искал да се знае къде отива...
„Единственото, което можем да съобщим на този етап, е, че от събота преди обед по молба на съпругата му Петко Сертов е обявен за национално издирване", каза вътрешният министър Веселин Вучков вчера. Той допълни само, че до ден-два в МВР ще има повече яснота "накъде отиват нещата"...
Издирвачите проверили и почти всички болници в София и околностите, за да се уверят, че Сертов не е потърсил там медицинска помощ.
Екипи на МВР отишли и до къщата на Сертов в Копривщица. През почивните дни понякога той обичал да пътува сам до градчето. Ченгетата преглеждали и районите около опасни участъци по пътя между София и Копривщица, тъй като една от основните версии е, че Сертов е катастрофирал заради внезапен здравословен проблем по време на шофиране. През февруари 2011 г. двуетажната къща на Сертови в Копривщица бе опожарена от неизвестни лица. Възможно е бившият шеф на ДАНС да е бил заплашван или изнудван, но той да е скрил от полицията по каква причина и от кого.
Повече от година и половина Сертов не е на държавна служба. Пенсионер е, включвал се е като експерт по международни проекти по сигурността. Приятел заявил, че миналата седмица го е чул да си резервира по телефона хотел за уикенда. Видяло му се странно, защото съпругата Емилия Сертова има туроператорска агенция..." - в. „Труд".

„Основната полицейска версия е, че или е убит, или е отвлечен. Изтеглил 8000 лв. в деня на изчезването си, а според негови приятели е бил резервирал стая в хотел.
"Петко Сертов е много отговорен и високоинтелигентен човек. Първо щеше да каже на съпругата си къде отива. Това, че не е взел мобилния си телефон, говори за някакъв проблем. Би си оставил телефона само ако е бил принуден", каза Зоя Димитрова, която беше говорител на ДАНС по времето, когато Сертов оглавяваше агенцията.
"Не виждам причина да изчезне по този начин, нито някой да му посегне. Той беше кротък човек. Изненадан съм", каза пред "24 часа" адвокат Виктор Михайлов, с когото Петко Сертов се явяваше като свидетел в съда...
"В петък сутринта го видях в градинката до блока. Разхождаше кучето си и беше в отлично настроение. Поздравихме се. По нищо не личеше да е притеснен. Петко Сертов не беше  човек, който се занимава с корпоративни  интереси или политически интриги", казва негов колега от службите за сигурност, който живее съвсем близо до блока на бившия шеф на ДАНС.
Според него Сертов е оставил телефоните си вкъщи, защото не е искал да се установи местонахождението му по клетките на мобилните оператори. Това била обичайна практика сред хората, които знаят как може да се използва техниката за проследяване.
Друг бивш колега на Сертов твърди, че той е бил "мек" като председател на ДАНС, трудно е вземал решения без съвети от високопоставени политици, но никой нямал лоши впечатления от него. Говорило се, че изнасял класифицирана информация без особена стойност от службата, след като напуснал поста на председател на ДАНС, но за това няма доказателства.
Три са основните версии, които повечето от познатите му очертават.
Първата е Сертов да е излязъл без мобилните си телефони, за да се самоубие по неизвестна причина. Той има законно притежаван пистолет. Никой обаче не знае Сертов да е бил тежко болен.
Втората версия е бившият председател на ДАНС да е тръгнал за планувано пътуване с хотелска резервация, без да съобщи на съпругата си, както твърди негов колега от БОРКОР.
Третата версия е да е притискан заради информация, която му е известна по служба от БОРКОР или ДАНС и тя да е застрашавала сериозни икономически и политически интереси..." - в. „24 часа".

Спирането на „Южен поток" продължава да е сред актуалните теми на всекидневниците.

„Финансовата изгода за България от газопровода „Южен поток" по разчетите, предлагани ни от „Газпром", се оказва малка или направо никаква.
Това показват числата, изнесени от премиера Бойко Борисов в парламента.
По около 80 млн. евро средногодишно от транзитни такси и данък печалба би получавала България от реализацията на проекта при оптимистичния вариант на „Газпром". Сумата е изчислена според параметрите, заложени от руската страна за 25 години експлоатация на тръбата, и при положение че капацитетът й от 63 млрд. куб.м бъде запълнен 100% от „Газпром".
Този вариант обаче означава да сгазим европравилата в областта на енергетиката. Ако се спазват разпоредбите на ЕС, като 50% от газа е от друг доставчик паралелно, преки печалби за България не би имало.
Въпреки това премиерът Борисов смята, че е добре "Южен поток" да мине през България, тъй като косвените приходи от него ще са повече от преките. Изчисления какви ще са те обаче няма все още..." - в. „Труд".

„Премиерът Бойко Борисов даде ясен знак от трибуната на Народното събрание, че проектът "Южен поток" е важен за България и кабинетът не е променил позицията си. "Продължавам да настоявам, че "Южен поток" е добър проект за България, но приходите, които биха дошли от изграждането на газопровода, ще са повече от тези от самия транзит", заяви Борисов пред депутатите. "Утре за Брюксел летят министрите по еврофондовете и енергетиката Томислав Дончев и Теменужка Петкова да настояват да се строи "Южен поток", но със спазване на европейските правила", посочи Борисов. От трибуната на парламента премиерът заяви, че седмица след изявлението на руския президент Владимир Путин в Анкара все още "официална позиция на руската страна няма".
"Експертите ми докладваха, че досега не е подписан дългосрочен газотранспортен договор. Към момента няма и завършен финансов модел по проекта", каза още Борисов. И обясни: "Двата документа са пряко свързани с изясняване на ползите за страната ни от изграждане на газопровода на българска територия"...
Борисов заключи, че "при така заложените параметри е практически невъзможно намирането на външно финансиране" поради невъзможност за изплащане на дълга още през първите години на проекта и невъзможност за разпределяне на дивидент през целия живот на проекта". "Смятам, че тези факти са достатъчно красноречиви, за да спрем спекулациите по отношение на т. нар. "печалби" от проекта, които страната ни е загубила", каза премиерът...
„Южен поток" да тръгне по трасето на "Набуко", предлага лидерът на АБВ Георги Първанов. Подобен вариант би удовлетворил очакванията на всички партньори по маршрута на енергийния проект. Идеята може да бъде предложена и на Москва, и на ЕК..." - в. „Стандарт".

Вестниците съобщават и за оттеглянето на Слави Бинев от председателския пост на парламентарната комисия по култура.

„Депутатът Слави Бинев хвърли оставка като шеф на комисията по култура в парламента. "Взех това решение още преди седмица и исках да говоря със своите колеги. Обсъждахме го и имаше най-различни варианти, но наистина мисля, че кофите с помия дойдоха малко в повече дори и на човек като мен, който може да носи", заяви той малко след 16.30 часа.
Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов съобщи решението на колегата си, след като парламентарната група на патриотите заседава близо час. "Проблемът се инспирира от Народното събрание. Станахме свидетели на действия, които бяха насочени срещу избора на Бинев за председател на комисията по култура и медии", каза Симеонов. И допълни: "Води се една изключително грозна и унизителна кампания за опетняването на Бинев, без това да е подкрепено от каквито и да е аргументи". Симеонов уточни, че недоволните от поста на Бинев са отказали среща с депутатите от ПФ.
"Създаването на напрежение, независимо колко е основателно и режисирано, не трябва да продължава", заключи Симеонов. Самият Бинев предложил на колегите си от ПФ да вземат решение за оставката му. Патриотите няма да предложат друга кандидатура за комисията по култура. По-рано през деня Бинев имаше среща с председателя на парламента Цецка Цачева..." - в. „Стандарт".

„Бинев остави оставката му да бъде обявена от Симеонов, който го беше и предложил за поста. Лидерът на НФСБ припомни, че Бинев е бил подкрепен от всички депутати при гласуването преди 12 дни, но "скоро след това станахме свидетели на едни обществени действия, които бяха насочени срещу този избор"...
По думите му хората, които са протестирали срещу Бинев, са отказали среща както с него, така и с ръководството на Патриотичния фронт. "Независимо от това ние считаме, че създаването на напрежение в настоящия момент, независимо доколко е основателно, доколко е мащабно и доколко е режисирано, не би трябвало да продължава, поради което днес беше насрочено заседание на групата и беше поставен въпросът за избора на Бинев", добави съпредседателят на фронта...
Думата все пак взе и самият Слави Бинев, който посочи, че отдавна е обмислял този ход. "Имаше най-различни варианти, но днес наистина кофите с помия дойдоха малко в повече, дори и за човек, който носи като мене", заяви подалият оставка шеф на комисията по култура и медии. След това пожела много творчески успехи на всички културни дейци. "Много пари им пожелавам и наистина правилата да важат за всеки един от тях поравно."
На медиите пожела следващият председател на комисията да помогне свободата на словото да не бъде трицифрено число надолу в класацията на "Репортери без граница". "Много от вас знаят моето минало, което е различно интерпретирано, там е ясно едно - мафията не можа да ме убие, но културата и медиите могат да пият вино от моя череп тази вечер", заяви в типичния си стил той, като уточни, че това е образно казано. Бинев е известен като собственик на един от емблематичните столични чалга клубове БИАД..." - в. „Дневник".

„След като подаде оставка като председател на парламентарната комисия по култура и медии на 12-ия ден от избора му днес, Слави Бинев ще оглави постоянната комисия по младежта и спорта на Народното събрание.
Бившият ректор на УНСС, а сега депутат от АБВ проф. Борислав Борисов ще поеме комисията по култура и медии вместо Бинев.  Представители на управляващите групи в парламента се събрали неофициално, за да измислят как да излязат от нестихващите протести на гилдиите заради Бинев. И взели политическо решение да разменят Бинев и Борисов. В момента професорът оглавява комисията по младежта и спорта.
Предложението за размяната лансирал председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, разказаха източниците ни. "Направих го в духа на взаимния компромис. Чисто процедурно това е единственото възможно решение и е победа на нашата кауза Бинев да не оглавява културата. Когато депутатите гласуват смяната, бих предложил на проф. Борисов, който е много интелигентен човек, да намери начин да приобщи цялата студентска общност, част от която му се разсърди заради призива му на когото не му харесва положението, да напуска България", заяви пред "24 часа" Христо Мутафчиев. Очаква се размяната на шефските места в двете комисии да мине през пленарната зала още утре..." - в. „24 часа".