24 часа"

Народното събрание ще купува два буса за 416 667 лева

Два специализирани автомобила за превоз на хранителни продукти ще си купува Народното събрание и е заделило за това 416 667 лв. Това става ясно от предварителните обявления за намерения за обществени поръчки за 2015 г., пуснати на сайта на агенцията.

70 хил. лв. са определени за периодична доставка на хранителни стоки като ядки и др., за безалкохолни напитки и минерална вода. 131 хиляди са за хигиенни материали - 108 артикула, два пъти повече за канцеларски материали. Ще се отпечатват бележници и календари, както и луксозни пликове на НС за 160 хил. лв.

150 000 пък ще бъдат дадени за букети, венци и кошници с цветя, както и за аранжировка на заседателните зали.

„Труд"

Една добра и три лоши новини около оставката на Вучков

Когато докторът по право Веселин Вучков беше избран за шеф на МВР в кабинета „Борисов-2" и пое наследството на Цветанов, един негов приятел - професор от Софийския университет заяви без капка колебание:„Това ще е от ден до пладне. От честен човек и грамотен юрист министър не става. Не и у нас."

Професорът позна. Вучков не издържа в позицията между чука и наковалнята.

За нея се изисква чугунена глава. Впрочем такива глави има колкото щеш в политиката и лесно ще намерят нов министър.

„Стандарт"

Влагат 1,2 млрд. в преноса на ток

1,2 млрд. лв. са прогнозните инвестиции за изграждане, разширяване, реконструкция и модернизация на електропреносната мрежа за периода 2015-2024 г. Това е записано в новия проект на "План за развитие на преносната електрическа мрежа на България за периода 2015-2024 г.", разработен в Електроенергийния системен оператор" (ЕСО). Общественото обсъждане на плана ще се състои днес, а след нанасянето на корекции документът ще бъде изпратен за утвърждаване в новата Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Едни от най-солидните инвестиции ще бъдат в изграждането на нови електропроводи (ЕП). Само за новия междусистемен ЕП 400kV от подстанция "Марица изток" до подстанция "Неа Санта" в Гърция, ще са необходими над 112 млн. лв. Нови ЕП 400kV ще се опъват между подстанциите "Марица изток" и ТЕЦ "Марица изток 3", "Марица изток" и "Бургас", "Пловдив" и "Марица изток" и "Ветрен" и "Благоевград".

„Монитор"

МВР шефът подаде оставка, Борисов я прие веднага

„В ден, в който директорът на ФБР е тук и е дошъл стратегически важният президент на Азербайджан, те ме занимават с ченгеджийски номера". Така премиерът Бойко Борисов коментира оставката на вътрешния министър Веселин Вучков, която беше подадена и приета устно вчера по време на правителственото заседание.

„Досега няма случай някой да ми е дал оставка и да не съм му я приел, така че ти пожелавам приятна работа в парламента", обърнал се към Вучков министър-председателят, след като изслушал аргументите му. Министърът мотивира решението си за оставката със спор около промените в Закона за МВР. Те влязоха в сила преди малко повече от седмица и предвиждат нови правила за назначаване на главния секретар на МВР, както и за избирането на шеф на ДАНС и ДАТО - това да става с указ на президента...

„Сега"

Борисов жертва министър заради протежета на ДПС

Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов светкавично му я прие след безпрецедентен "юридически" сблъсък по време на вчерашното заседание на Министерския съвет. Така назрелият в края на миналата седмица конфликт между двамата стигна до кулминация. Премиерът жертва ключов министър, започнал реформа в неефективното вътрешно министерство, заради по-нисши кадри, които са назначени с протекцията на ДПС, което уж е в опозиция. В подкрепа на министъра вчера се изказаха всички партии от управляващата коалиция, включително и председателят на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

„Дума"

АБВ прецака замразяването на пенсионната възраст

Заради АБВ левицата не успя да наложи предложенията си за промени в Кодекса за социално осигуряване. Законопроектът предлагаше запазване на условията за пенсиониране през 2015 г. на нивото на възрастта и осигурителния стаж от 2014 г. Предвиждаше се възможност хората да излизат в пенсия до 24 месеца по-рано от стандартното изискване за стаж и възраст, като пенсията им бъде намалявана с 0,4% за всеки недостигащ месец.

При първото гласуване промените в КСО бяха приети с 94 "за", 76 "против" и 15 "въздържал се", но Данаил Кирилов от ГЕРБ поиска прегласуване. Тогава "за" бяха 93, 82 гласуваха "против" и 12 - "въздържал се".

„Капитал дейли"

Депутатите гласуваха за повече контрол върху тръбата на "Лукойл"

Монтирането на измервателни уреди на всички разклонения по тръбопровода на "Лукойл" е една крачка по-близо. Почти единодушно - със 142 гласа "за" и един "въздържал се" от БСП, депутатите приеха на първо четене допълнение към Закона за акцизите и данъчните складове, внесени от Реформаторския блок. Те предвиждат поставянето на измервателни уреди на местата за въвеждане или извеждане на енергийни продукти от нефтопровода или продуктопровода към и от местата за производство и складиране. Измерватели ще се монтират и в случаите, когато данъчният склад е разположен на територията на повече от едно митническо учреждение.

„Преса"

Баку кани наши фармацевтични компании

Български фармацевтични компании да създадат производствени мощности в Азербайджан, предложи министърът на икономиката и индустрията на Република Азербайджан Шахин Мустафаев на среща днес с министъра на икономиката Божидар Лукарски и изпълнителния директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгени Иванов.

Министър Мустафаев посочи, че в момента 100% от лекарствата на азербайджанския пазар са вносни. Азербайджан желае да развие собствена фармацевтична индустрия и търси стратегически партньор, какъвто се надява да намери в лицето на български компании, обясни министърът на икономиката и индустрията на Азербайджан, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

„Новинар"

Заловиха нелегален бутик в румънски автобус

Русенски митничари, съвместно със служители на ТЗ "Борба с организираната престъпност", заловиха автобус, превозващ голямо количество обувки, парфюми и козметични продукти на известни търговски марки от Турция за Румъния.

Стоката е била укрита в специално пригоден тайник в отсек, предназначен за горивен резервоар. Резервоарът е бил премахнат и на негово място е обособено помещение, покрито със стени от технически шперплат, съобщиха от агенция "Митници".