24 часа"

Балерините в пенсия на 53 г., военните още без възраст

Пенсионна възраст от 53 г. за балерини, балетисти и танцьори предвиждат предложени от вицепремиера Ивайло Калфин промени в Кодекса за социално осигуряване. Вчера текстовете, разписани по 30-те предложения на вицепремиера за пенсионна реформа, бяха публикувани за обществено обсъждане.

Досега балерините имаха право да излязат в пенсия след 25 г. стаж на сцената. Това изискване се запазва заедно с новото за навършена възраст.

„Труд"

Заловиха шефа на фирмата, пратил жертвите да рутят

Загиналият работник под хотел „Вероника" в комплекса "Слънчев ден" и тримата му затрупани колеги са работили без договори. Те са били наети от подизпълнител на подизпълнителя. Мъжете са били накарани да влязат в обекта и да къртят на ръка въпреки забрана това да се прави.

24 часа след трагедията кметът на Варна Иван Портних обяви пред БНР, че издирваният за инцидента шеф на подизпълнителската фирма "Дигинг" ЕООД Георги Георгиев е бил заловен във варненско село. Оцелели работници посочиха, че човекът, който е накарал хората да работят извънредно и без обезопасителни мерки, се казва Георгиев.

„Стандарт"

Бисеров на съд за 3 престъпления

Укриването на данъците е установено през подадената от Христо Бисеров данъчна декларация за 2012 година, уточняват от прокуратурата. В нея той е декларирал, че дължи данък в размер на 8376,75 лева. Налогът е формиран според доходите от депутатската заплата и наеми. Прокуратурата обаче е изчислила, че реално дължимият от Бисеров данък е бил в размер на 34 055 лева. Причината е, че през декември 2012 г. той е наредил два валутни превода от собствените си сметки в евро и щатски долари в банка в Женева, Швейцария, но не е платил данъците върху тях.

„Монитор"

Апокалипсис "Вероника"

"10 етажа рухнаха за секунди. Аз по това време бях отвън и съм имал късмета да остана жив." Това заяви вчера 43-годишният работник Стоян Йосифов след апокалипсиса, сполетял хотел "Вероника" в баровския комплекс "Слънчев ден" на курорта Свети Константин и Елена край Варна, който се срути в сряда късно следобед.

Под руините загина 40-годишният Борислав Асенов от Аспарухово, който имал 3 деца и още 3-ма внуци. Цяла нощ и вчера през деня продължи разриването на останките на сградата в опити да се открият още трима от работниците, които са затрупани под бетонните плочи на рухналия хотел. Това са 46-годишният Тодор Тодоров Димитров от Девня, 28-годишният Манол Райчев Манолов и 34-годишния Йосиф Йорданов, всичките от ромски произход.

Близките им стоят пред портала на "Слънчев ден" от миналата нощ и все още са в шок. Те до последно таят надежда, че работниците може да са живи и с трепет проследяват всяка влизаща и излизаща кола. По разказа на Стоян бригадата им била от 23-ма души, които работели на 50-ина метра от злополучния хотел за дневен надник от 35 лева.

„Сега"

Здравни вноски ще са дължими за 5 г. назад

Депутатите ще коригират недомислената идея на здравния министър Петър Москов връщането на неосигурените в здравната система да става само срещу плащане на всички дължими вноски от 2000 г. насам. Желаещите да ползват поета от здравната каса медицинска помощ неосигурени ще трябва да платят вноските си за последните 5 г. Това предвиждат предложенията на Реформаторския блок за промени в Закона за здравното осигуряване. Проектът на здравното министерство беше приет на първо четене от парламента, а в четвъртък изтече срокът, в който депутатите могат да внесат своите корекции.