Петъчните вестници съобщават, че се очакват големи изравнителни сметки за парното.

„Огромни изравнителни сметки да очакват клиентите на централното парно през август, предупредиха от Асоциацията на топлофикационните дружества.
Заради разликата в температурите (последната зима е била по-студена от предходната) се е натрупало голямо количество нефактурирана енергия, която сега ще влезе в изравнителните сметки. Освен това отоплителният сезон т.г. е бил с 20 дни по-дълъг. От асоциацията не дадоха информация какви количества енергия е останала извън зимните фактури.
Според браншовиците виновна е новата наредба за цените на парното, която влезе в сила от есента на м.г. Тя предвижда сметките да се изчисляват на базата на потреблението през предходната година почти без корекция, като така не са отчетени по-дългия сезон и по-ниските температури...
Различните топлофикации вече поискаха увеличение на цените на парното с до 46%. Очаква се днес Комисията за енергийно и водно регулиране да публикува проекта си за новите цени от 1 юли...
Най-малко 5% от енергията, произвеждана от топлофикациите, се краде от нелоялни клиенти според Асоциацията на топлофикационните дружества. „Няма механизъм, по който да се борим с крадците, и това е друг проблем на законодателството", коментира Илия Николаев, шеф на асоциацията..." - в. „Труд".

„Асоциацията на топлофикационните дружества предупреди, че се очакват големи изравнителни сметки за парно. Причината е, че абонатите са консумирали голямо количество енергия, която все още не им е фактурирана, съобщава БНР.
Според асоциацията причина за проблема е наредбата за топлоснабдяване, която е в сила от лятото на 2014 г. Изтъкват, че тя бе приета "набързо" след протестите срещу високите сметки за ток в началото на 2013 г., които доведоха и до падането на първия кабинет на Борисов.  От асоциацията казват, че наредбата е била одобрена, без да се направи анализ за ефекта й в дългосрочен план.
„Ако Наредбата е дала възможността по време на отоплителния сезон, който е бил доста по-студен предните две или три години, хората да заплащат малко по-малко, ами в един момент, когато дойде изравнителната сметка, няма как това да не се появи при реална консумация - обясни Тодор Николов от Топлофикация „Варна".
От Асоциацията настояват наредбата да бъде променена, така че етажната собственост да може да избира дали ще ползва индивидуални средства за измерване, или ще ползва разпределители..." - в. „Дневник".

„Стряскащи сметки за парно вероятно ще получат потребителите на прага на лятото. Тогава ще излязат така наречените изравнителни сметки и в много от тях сумите за доплащане ще бъдат солидни. Това ще е добавка към и без това високите фактури за април - последния месец от отоплителния сезон.
Парадоксално, но причина за предстоящия шок за хората, които се топлят с парно, е в новата наредба за топлоснабдяване. Тя бе въведена през миналата година точно с цел да предотврати драстични разлики в месечните сметки. За очакваните по-високи изравнителни фактури признаха вчера и от Асоциацията на топлофикационните дружества...
Още вчера част от клиентите на топлофикациите бяха изненадани неприятно. Клиентите на „Нелбо" във Враца получиха по-високи сметки с 19%. За Враца в настоящия сезон цената за киловатчас беше увеличена от 93.83 лв. на 98.68 лв. до март 2015 г. През април 2015 г. беше гласувано намаление до 91.02 лв. Средната сметка за отопление за двустайно жилище за 6-месечния отоплителен сезон е около 451 лв., или по около 75 лв. на месец без разходът за топла вода. За разлика от врачани, в Перник цената за топлото падна с близо 10 лв. - от 93.50 лв. на 82.52 лв. Средната сметка за двустаен апартамент в града е около 445 лв.
Данните на „Топлофикация-София" пък показват, че потребената енергия в столицата само за април е била с 24% повече от консумацията през същия месец на предходната година. На сметките на софиянци ще се отрази и дългият отоплителен сезон - тази година той е продължил с 23 дни повече. Кой колко дължи обаче ще стане ясно едва в началото на юли, когато изравнителните сметки за парното ще бъдат готови.
От дружествата вчера настояха за удължаване на регулаторния период, който в момента е 1 година. Според Илия Николаев сега топлофикациите нямат възможност да планират дългосрочно, тъй като цените се променят всяка година. Затова те трябвало да се определят от енергийния регулатор за срок от 5 години..." - в. „Сега".

Всекидневниците информират и за скандал в парламента заради гласуване на закон, който депутатите не са имали възможност да прочетат.

„134 депутати гласуваха закон, който не са чели. Става въпрос за ратификацията на първо четене на споразумение между България и Международния наказателен съд за релокация на защитените свидетели.
То бе обсъдено и прието на закрито заседание, тъй като постъпило в секретното деловодство на НС. В гласуването му се включиха 136 депутати - 106 бяха "за", 19 "против" и 11 "въздържали се".
Споразумението обаче е четено само от 2-ма - председателката Цецка Цачева и Чавдар Георгиев от БСП, стана ясно в кулоарите. Всеки, поискал достъп до документа, се разписва и така винаги е ясно кой какво чете в секретната секция.
Заради закриването на заседанието БСП поиска оставката на правосъдния министър Христо Иванов.
"Това е пълен абсурд. Депутатите бяха накарани да гласуват на тъмно, НС бе унизено", заяви Чавдар Георгиев. Дори в самия документ пише, че той не е секретен, а само неговото изпълнение би следвало да има поверителен характер, посочи той. Така властта опитала да прокара решения, които не са в интерес на България..." - в. „24 часа".

„Парламентарната група на „БСП лява България" поиска оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов по време на брифинг в парламента.
Депутатът Чавдар Георгиев обяви, че днес Народното събрание е ратифицирало на първо четене тайно споразумение с Международния наказателен съд. Началото на днешното парламентарно заседание бе закрито за медиите и започна с 15 минути закъснение заради липса на кворум.
"Това само по себе си е пълен абсурд, който бе наложен от председателя на Народното събрание. Днес управляващите въпреки съпротивата на „БСП лява България", разглеждаха абсурдни тайни споразумения. Народните представители бяха накарани на гласуват на тъмно", коментира Георгиев.
По думите му, този ратификационен закон трябва да бъде абсолютно публичен. "Това е огромен скандал и точно заради това министъра на правосъдието трябва да си подаде незабавно оставката. След като са забъркани такива каши, някой трябва да носи отговорност. Народното събрание бе унизено", каза още Чавдар Георгиев." - в. „Преса".

Същевременно от публикациите във вестниците става ясно, че премиерът няма намерение да прави промени в кабинета.

„Сегашният кабинет работи прекрасно, заяви в Димитровград премиерът Бойко Борисов, цитиран от Дарик.
Той категорично отрече, че ще прави някакви промени в правителството. „Който може да предложи по-добър вариант на това управление, да заповяда", заяви премиерът.
Министър-председателят посети днес ремонтираната жп-гара в Димитровград, след което ще открие лот 2 на магистрала „Марица" - участъкът Димитровград - Харманли..." - в. „Труд".

„Няма да има промени в правителството. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Димитровград при инспекцията на ремонтираната жп гара...
Оценката му дойде в отговор на исканата от БСП Лява България оставка на правосъдния министър Христо Иванов. Червените го атакуваха заради проведеното обсъждане и гласуване при закрити врата на Споразумението между България и Международния наказателен съд за релокация на свидетели на съда. Вчера премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на транспорта Ивайло Московски, регионалният министър Лиляна Павлова участваха в церемонията по откриването на Лот 2 на АМ "Марица" с дължина 34 км..." - в. „Стандарт".

Наближаващите местни избори също са сред актуалните теми на всекидневниците.

„Модният дизайнер Жени Живкова срещу професора по социология Михаил Мирчев. Между тези две номинации за кандидат-кмет на София най-вероятно ще избират делегатите на Градската конференция на БСП през юли. Сагата с излъчването на конкурент на Йорданка Фандъкова вълнува столичните социалисти от началото на годината. Още в края на януари сред членовете и симпатизантите бяха пуснати 12 000 анкети. Резултатите показаха, че най-желани са народният представител Корнелия Нинова, лидерът на БСП-София Калоян Паргов и бившият вицепремиер и кмет на Благоевград Костадин Паскалев. На челно място изскочи и името на Борислав Цеков, някогашен царски депутат, бивш помощник-омбудсман и настоящ шеф на сдружението "Модерна България". Вътрешнопартийното допитване обаче увисна, след като Нинова и Паскалев си направиха самоотводи, а Паргов поиска да се концентрира върху партийната работа...
Междувременно припламна и поредната вътрешна интрига. Националният съвет на партията прие изисквания за червените кандидат-кметове, ключовото от които е, че не могат да бъдат издигани хора, които два пъти подред са губили избори.
"Решението е лично срещу мен. Не се сещам в друг голям град някой да е бил два пъти кандидат - извинете ме, ако не съм прав. Решението е дискриминационно и унизително", избухна Георги Кадиев във "Фейсбук". Той отстъпи на два вота от Фандъкова...
В суматохата стана ясно, че сред номинираните от основните партийни организации кандидати набира сила Жени Живкова, също бивш парламентарист от левицата...
Стратезите от БСП-София се надяваха чрез нейната кандидатура да си върнат носталгично настроените избиратели и да възстановят разпадащото се твърдо ядро.
Миналата седмица по пистата изненадващо се пусна и нов състезател. Проф. Михаил Мирчев, шеф на агенция "АССА-М", обяви, че приема хвърлената ръкавица...
Радикалните речи и доброто познаване на социалистическата философия допълнително ще позволят на Мирчев да привлече вниманието на по-широк кръг леви избиратели, а също и на недоволните от управлението на ГЕРБ. Идеологическият уклон може да му изиграе и лоша шега в "синя София", където населението е доста по-заможно от другаде в страната и съответно по-прагматично...
В същото време стана ясно, че шефът на БСП-София Калоян Паргов е започнал тайни преговори с АБВ за излъчване на общ кандидат-кмет. Концепцията е левите сили да се явят с отделни листи, но да не разпиляват гласовете в надпреварата за кмет.
Разговорите с хората на Георги Първанов обаче могат да се приемат подозрително на "Позитано" 20, където не гледат с добро око на колаборацията с отцепниците от АБВ..." - в. „Труд".

"Движение 21" ще има самостоятелни листи за общински съветници на вота наесен. До момента не са водени разговори нито с БСП, нито с АБВ, заяви лидерът Татяна Дончева. Изявленията на местни червени лидери за широки коалиции тя нарече "спекулации".
Партията ѝ обаче няма да има свои кандидати за кметове навсякъде. Търсим нови лица, но решението ще се вземе непосредствено преди изборите, обясни Дончева. Можело да подкрепят изявени кметове, които нямат олигархични зависимости, но не и чисто партийни кандидати на други формации.
"Йорданка Фандъкова е убедителен кмет и би могла да бъде един от тези, които ще подкрепим", обясни Дончева. Макар да допълни, че за София ще се търси ярка фигура, която да дърпа общинската листа.
Били водени неофициални разговори с Реформаторския блок за подкрепа на нови лица, които се явяват като независими." - в. „24 часа".

"Реформаторският блок (РБ) върви към разцепление на кметския вот във Варна, стана ясно от думи на местния лидер на СДС Янко Станев. Той похвали пред Дарик радио "промените", които се извършват в града, припомни, че преди 2 г. съюзът е застанал зад Иван Портних (ГЕРБ) и съобщи, че СДС ще подкрепи "проектите, които се извършват във Варна и целия екип, който ги извършва". От ДСБ обаче вече застанаха зад Чавдар Трифонов, издигнат от инициативен комитет. Трифонов най-вероятно ще получи гласове и от ДБГ на Меглена Кунева.
Подкрепата на СДС за Портних означава, че РБ ще се яви и с различни листи. Преди няколко дни Чавдар Трифонов също намекна за такъв вариант. "Това не е отцепване на СДС от Реформаторския блок, а на Янко Станев. Г-н Станев е врял и кипял в общинските дела и явно държи пак да бъде в общинския съвет. За негово съжаление това няма да стане чрез листа, на която аз съм водач", обяви Трифонов. Все пак Станев уточни, че ще се подчини, ако на централно ниво РБ вземе решение за обща листа.
Янко Станев се върна като лидер на СДС-Варна след общинска конференция в началото на годината. Политическата му кариера стартира от синята партия, премина в ДПС, но бе изключен оттам и продължава в СДС." - в. „Сега".

Вестниците отделят съществено място и на руско-украинския конфликт.

„Русия струпва войски и стотици оръжия, включително мобилни установки с реактивни системи за залпов огън "Ураган", танкове и артилерия в полигона "Кузмински" на 50 км от границата с Украйна, предаде Ройтерс, цитирайки своя репортерка очевидец.
Много машини били без регистрационни номера и знаци за идентификация, а войниците - без обозначения по униформите. Така те приличали на някои от частите, забелязани в Източна Украйна, за които Киев и Западът твърдят, че са прикрити руски сили.
Руското военно министерство отказа коментар за войските в "Кузмински", а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че е неуместен въпросът дали се готви нахлуване. За струпването на сили той посъветва да се питат военните.
Военната техника на полигона била три пъти повече от март, когато репортери на Ройтерс пак били в "Кузмински". За 4-те дни от събота на гара в Ростовска област пристигнали 4 влакови композиции с бойна техника и войници, като поне две от тях продължили към полигона по черен път, който неотдавна бил подсилен, за да издържа тежки машини. Някои от руските войници казали, че са пратени на учение." - в. „Труд.

„...Голяма част от военната техника е без регистрационни табели, а военните са със свалени емблеми и опознавателни знаци. Те съответстват по външен вид на войскови части, забелязани в Източна Украйна, за които Киев и западните му съюзници твърдят, че са подразделения на руската армия под прикритие.
Според „Ройтерс" военните части са разположени на полигона Кузмински, който се намира на около 50 километра от границата, и че това са ярки доказателства за съсредоточаване на руски войски в района.
По-рано този месец военният командир на НАТО генерал Филип Брийдлав каза, че сепаратистите се възползват от примирието, което влезе в сила през февруари, за да възстановят силите си и да се подготвят за нова офанзива. Тези си твърдения той не подплати с подробности.
Русия продължава да отрича, че участва с военни в конфликта в Източна Украйна, където подкрепяния от Москва сепаратисти се борят срещу силите, лоялни на прозападно правителство в Киев..." - в. „Преса".

„Загубите в личния състав на министерството на отбраната на Русия "в мирно време в период на провеждане на специални операции" стават военна тайна, съобщава РБК. Президентът Владимир Путин допълни свой указ, който преди действаше само във военно време.
Президентският указ от 28 май изменя закон за държавната тайна от 1995 г., приет по време на войната в Чечения. Специални операции с участието на военнослужещи на министерството на отбраната са се провеждали в Чеченската република и Южна Осетия, напомня изданието, но тогава смъртните случаи бяха публикувани - през 2008 г. на територията на Грузия например са загинали 74 военни...
Въпросът за смъртта на руски военни придоби особена важност в контекста на кризата в Украйна. Опитите на депутата от местния парламент на Псковска област Лев Шлосберг да провери информацията за загинали в Донбас десантчици от 76-а дивизия на десантно-щурмовите войски бяха неуспешни, а той и други, отправили подобни запитвания, не получават официален отговор.
"Мисля, че това решение на президента е свързано със събитията в Украйна, както и с публикуването на доклада на сподвижниците на Борис Немцов", смята членът на съвета по правата на човека при руския президент Сергей Кривенко, който изпрати до военното министерство запитване за участието на наемници в конфликта в Източна Украйна..." - в. „Дневник".