„24 часа"

Ученици грабят 9 магазина с кола на баба си

Ученическа банда извърши 9 въоръжени грабежа в столични магазини за 5 месеца. Бандата маскирани апаши бягала от местопрестъпленията с колата на бабата на тартора - 18-годишния Лъчезар.

След неколкомесечно разследване на сектор "Грабежи" на СДВР вчера при операция "Хулиганите" бяха спипани ученици на 17 и 18 г. и 19-годишен младеж с прякор Тигъра, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Оказа се, че наглеците са обрали 4 пъти един и същ магазин, а плячката им е над 10 бона, разказаха криминалисти.

Първия си удар групата нанесла на 10 януари. Около 20 ч двама маскирани нахлули в магазин за захарни изделия в кв. Младост. Заплашили продавачката с пистолет, прибрали оборот от около 300 лв. и два стека цигари. На 21 януари и на 12 април те атакували същия магазин - този път си тръгнали с оборота, бутилки с алкохол и цигари. Следващото нападение е на 29 април. Новата цел била по-голям магазин за храни пак в кв. Младост. Нямало промени и в сценария - отново двама маскирани заплашили с пистолет продавачката и взели оборота и стекове с цигари.

„24 часа"

Октопода на съд първо за рекет

От мегаделото "Октопод" ще бъдат отделени материалите за изнудвания, по които скоро ще бъде внесен обвинителен акт в съда, съобщи говорителката на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска.

В него ще бъдат описани няколко случая на рекет. Единият пострадал е плевенският банкер Георги Цветанов. Според публикации другите, които са се оплаквали от натиск, са бизнесмените Валентин Шотев и Маргарит Тодоров. В съда стана ясно, че показания срещу обвиняеми са дали и две дами - Теменужка Кайлитска и Илияна Йорданова. По Октопода има разследване и за укриване на данъци, пране на пари и други икономически престъпления, но то върви по-бавно, тъй като се чакат няколко финансови експертизи и данъчни ревизии. Обвиняеми по делото "Октопод" са Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, братята Пламен и Йордан Стоянови, Момчил Кръстев, Николай Велков.

„Труд"

Министри се скараха за агропари

Финансовият министър Симеон Дянков вчера отряза очакваните над 521 млн. лева, определени за подпомагане на земеделието по схемите за национални доплащания през 2010 г. Това научи "Труд" от свои правителствени източници.

След много як "челен сблъсък", продължил над половин час по време на вчерашното заседание на МС, аграрният министър Мирослав Найденов получил категоричен отказ от вицепремиера Симеон Дянков, който отхвърлил доклада за фермерското подпомагане на тютюнопроизводители, зърнопроизводители и животновъди през тази година.

Сблъсъкът "за" и "против" се разгорещил, като в него се включили и други членове на кабинета в подкрепа на единия или другия министър. Сред най-активните били Вежди Рашидов и Цветан Цветанов. Премиерът Бойко Борисов обаче отказал да се намеси. Вицето Дянков ще вдигне на масови протести земеделските производители, опасяват се политици. Той явно е забравил, че от 2007 г., когато страната влезе в ЕС, нашите фермери получават нищожна част от подпомагането на старите членки. Сега им се полагат едва 40% от парите, които се дават в старите членки на ЕС. За да компенсираме ниския размер на подпомагането, според Регламент 73/2009 г., можем да допълним до 90% директните си плащания за т. г.

„Труд"

120 млрд. лева дължат фирми и семейства

 

Около 120 млрд. лв. е задлъжнялостта на семейства и фирми у нас. Това показват обобщени данни от кредитния регистър, както и такива за верижните борчове на фирмите, съобщи Владимир Георгиев, изпълнителен директор на свободния регистър за длъжници "Дебтнет". От борчовете 31% са към кредитни институции, а 68% - към фирми, общини и физически лица. Дълговете към Националната агенция по приходите са едва 1 на сто от общите просрочия.

Около 60% от фирмите имат просрочени дългове, сочи изследване на "Дебтнет". Борчовете започват да растат устойчиво от април 2008 година до сега.

„Стандарт"

Жилят ни с 60 лева на година, за да издържат БНТ и БНР

Нов данък може да се стовари върху главите ни. 60 лева годишна такса за ползването на телевизор и радио обмислят депутати и медийни експерти. Събраните пари ще отиват за издръжката на БНТ и БНР. Теслата, която може да удари българските домакинства, бе огласена от шефа на СЕМ доц. Георги Лозанов.

Очакванията са над 1,5 милиона домакинства да броят по 5 лева на месец за бъдещия спецфонд.

Още се умува как да се събират таксите. Има идея това да се прави от общините или пък да се плаща заедно със сметката за ток. "От таксата ще бъдат освободени само сиропиталищата и хосписите", обясни доц. Лозанов. От федерацията на потребителите веднага скочиха срещу идеята с аргумента, че се нарушава правото на всеки да избира кой канал да гледа.

 

„Стандарт"

Съседски войни между депутатки

Съседските войни не подминаха и депутатите от ГЕРБ. Има напрежение между шефката на парламента Цецка Цачева и съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова, разказват чиновници в Народното събрание. Според част от тях заради кавги първата дама сред депутатите се стяга да смени жилището си в София. Други обаче са категорични, че причината за напрежението между двете е съвсем различна. Според мълвата на жълтите павета Фидосова обитавала апартамент над жилището на Цачева в столичния кв. "Лозенец". Работещи в администрацията на парламента разказват как дамата от Монтана неведнъж искала да се вози със служебната кола на юристката от Плевен и това вече изнервяло Цачева. Затова някои смятат, че тя поискала да се премести във ведомствен апартамент в кв. "Изток". Досега първата дама на Народното събрание живееше на свободен наем от 750 лева близо до НДК в двустаен апартамент. Сумата се плащаше от Националната служба за охрана, тъй като нейните бодигардове се грижат за сигурността на Цачева. Шефката на парламента ще се нанесе в бившето жилище на сегашната евродепутатка Антония Първанова в "Изток". В момента майстори освежават стените, ремонтират банята, слагат климатик. Запознати твърдят, че ремонтът ще излезе около 1000-1500 лева.

 

„Монитор"

Яне на прокурор за купуване на гласове

„Атака" е подала сигнали в МВР, прокуратурата и ДАНС, че партия „Ред, законност и справедливост" купува гласове на жители на Габрово срещу 50 лв. „Имаме многобройни сигнали. Яне Янев и хората му не за първи път купуват, това си е тяхна тактика за всички избори, не само за предстоящите", заяви пред „Монитор" Сидеров, който бе на посещение в Габрово вчера. Кметският стол там се оваканти, след като досегашният градоначалник Томислав Дончев стана министър по еврофондовете.

 

„Монитор"

Шестима тийнейджъри се отровиха с водка

Докторите в „Пирогов" спасиха 6 пияни хлапета, след юнашко наливане с водка, организирано за края на учебната година. Децата се почерпили солидно с твърдия алкохол и получили тежко отравяне. Момче на 14 г. и пет момичета, най-малкото от които е на 12 г., бяха докарани във вторник, след като погълнали между четвърт и половин литър концентриран алкохол, обясниха от „Пирогов". Според шефката на токсикологията доц. Анета Хубенова момчето разказало, че изпило 5 чаши, но не могло да уточни с какъв грамаж са били те. Децата бяха поставени незабавно на системи. Според доцентката, докторите са се погрижили навреме и запоят няма да има сериозни отражения върху здравето им.

 

„Монитор"

Шест души на квадрат в рейса

Шест души се тъпчат на един квадратен метър в автобусите по най-натоварените столични линии в час пик. Всеки ден в градския транспорт се извършват 1,1 млн. пътувания. Това сочат данните от преброяването на возещите се с автобусите, тролеите, трамваите и метрото в София, което бе извършено в периода от 8 март до 16 април. Най-натоварените линии са 204 и 604 където в някои часове са преброени над 6 пътници на квадратен метър. Причината за това е, че в момента тези линии се обслужват от единични, а не от съчленени автобуси", обясни шефът на Центъра за градска мобилност Николай Костов по време на заседанието на транспортната комисия на „Московска" 33 вчера.

 

„Дума"

Румъния ни измества от "Южен поток"

Все по-голяма става вероятността "Южен поток" да заобиколи България и да премине през територията на Румъния. Само дни след изявленията на министър-председателя Бойко Борисов за излизане на България от нефтопровода "Бургас-Александруполис" и за замразяването на АЕЦ "Белене" румънска делегация, водена от министъра на икономиката и търговията Адриан Видяну, проведе вчера преговори с "Газпром" за участието на Румъния в газовия проект "Южен поток". На срещата с ръководителя на руската компания Алексей Милер е било договорено в близките месеци да бъде направен технико-икономически разчет за преминаването на част от "Южен поток" през територията на Румъния, а също и за създаването на подземно хранилище за газ. Това гласи официално съобщение на "Газпром". В него се посочва, че "за повишаване на икономическата ефективност от прокарването на газопровода "Южен поток" през територията на Румъния, страните се договориха да разгледат възможности за сътрудничество в електроенергетиката и в други сфери". "Може да се каже, че отворихме въпроса за възможното участие на Румъния в проекта "Южен поток", е заявил Алексей Милер. Припомняме, че в резултат на противоречивата позиция на правителството на ГЕРБ по руските енергийни проекти още в края на 2009 г. от "Газпром" коментираха, че имат и други възможности, ако България се откаже и от "Южен поток".

 

„Сега"

Седмокласниците рязко поумняха

Решението на просветното министерство да слее ведно изпитите за гимназиите и външното оценяване за седми клас доведе до безпрецедентна инфлация на шестиците. Анализът на резултатите показва, че с оценки над 5.50 по математика тази година са 1143 деца срещу 78 ученици миналата година. Отличните оценки по български език и литература (БЕЛ) тази година са 4118 срещу 1792 през миналата година.

Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) не акцентира върху тази информация и се оправда с промяната във формата на изпитите.

Тази година външното оценяване по БЕЛ и по математика - тестове от по 25 въпроса, са елемент от приемния изпит за гимназиите. Нивото на тази част е по-ниско, защото тя се решава задължително от целия випуск. Вторият модул важи само за прием в гимназиите и децата решават на място дали да работят по него. В същото време резултатът от теста в качеството му на външно оценяване се ползва и за текуща оценка на ученика.

„Дневник"

НАП вече гони и длъжниците на своите длъжници

В опитите да събере своите вземания Националната агенция за приходите (НАП) вече се обръща и към длъжниците на своите длъжници. Това съобщи Елисавета Стоименова, началник на отдел "Управление на дълга" в НАП, на кръгла маса за междуфирмената задлъжнялост, организирана от частния кредитен регистър "Дебтнет" (Debtnet.bg).

 

Възможността съществува отдавна, но досега приходната агенция се е възползвала рядко от нея, основно в София. Сега, с лавинообразното увеличаване на дълговете на компаниите към държавата, данъчни в цялата страна тръгват по веригата на задълженията.

Към мярката се прибягва по преценка на приходната агенция. Използва се в случаите, когато компанията длъжник няма достатъчно активи, за да покрие дълговете си, или когато данъчните преценят, че фирмата е жизнеспособна, а едно принудително събиране може да й навреди сериозно. От агенцията съобщиха още, че се увеличават случаите, при които компаниите доброволно обсъждат причините за забавените плащания и болшинството изтъкват като аргумент просрочия на техни контрагенти.