История.

"Стандарт":

Социализмът паднал с Китайската стена

40 на сто от младите българи не могат да посочат дали краят на комунизма е белязан от рухването на Берлинската, Московската, Софийската или Китайската стена. Това показват резултатите от националното проучване на общественото мнение за равносметката от „25 години демократични промени в България", проведено от „Алфа рисърч". 25 г. след началото на демокрацията у нас колективната памет и познанието за социалистическа България постепенно избледняват, са изводите от допитването. Комунизмът е най-непознат за младото поколение. 94% от българите между 16 и 30 години признават, че не знаят почти нищо за този исторически период. Болшинството от тях не познават нито в пряк, нито в метафоричен смисъл границите на комунистическия блок. Беглите им познания за епохата се опират преди всичко на лични впечатления и разговори.

 

Акция.

"Дума":

„Щурмуваха" стената по границата с Турция

Стотина германци с радикални възгледи пристигнаха вчера край българо-турската граница с намерението да правят артистичен пърформанс. Чужденците пристигнаха в Ямбол късно в събота, а първоначалното им намерение бе да разрушат оградата край границата, защото нарушавала правото на свободно движение на бежанците. Идеята им обаче претърпя провал.
Активистите така и не бяха допуснати до оградата с обяснението, че в момента там се провежда операция. МВР е изпратило и официален отговор с отказа си, макар и да е обещало съдействие в пограничната зона. Въпреки това германците настояваха да видят огражденията. Те поискаха и да застанат край оградата с инструменти за разрушаване в ръце. Искането им не бе уважено и след няколко часа те тръгнаха обратно към автобусите си.
Евродепутатът Ангел Джамбазки смята, че целта на активистите е да пропуснат колкото се може повече нелегални имигранти в Европа.

 

КТБ.

"Стандарт":

Вложители съдят България

Недоволни вложители от отнемането на лиценза на КТБ и процедурата по обявяването й в несъстоятелност ще подадат колективен иск срещу България до Съда на Европейския съюз в Люксембург и до Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Това каза вчера Божидар Томалевски от Инициативния комитет на вложителите в КТБ. До десет дни искът ще бъде подписан от вложителите от инициативния комитет. Предстои да бъде сключен договор с разследващата швейцарска компания ССI, която да открие виновниците и поръчителите на атаките срещу банката. В писмо до институциите членовете на инициативния комитет на вложителите в КТБ настояват да получат информация от БНБ и КТБ за транзакции от 100 млн. лв., извършени за 11 минути на 20 юни във времето от 22,21 до 22,32 ч., според тяхна информация. По това време КТБ и сетълментът вече са затворени и не би трябвало да има преводи. Те искат да знаят как се е случило това и кои са привилегированите получатели на парите.

 

40 дни от трагедията.

"Новинар":

40 дни след взрива в Горни Лом близки чакат възмездие

40 дни след взрива в село Горни Лом близки на загиналите все още чакат възмездие. В неделя паметта на 15-те жертви беше почетена с отслужване на заупокойна панихида във Видин, съобщи БНР.

Близките на загиналите след трагедията край Горни Лом се събраха в тяхна памет.

Майката на 48-годишния Пламен от Чипровци сънувала сина си няколко дни след инцидента. Мощният взрив отнел живота му преди да разбере, че е станал дядо.

В очакване да види очите на съпруга си живее и Теменужка. Тя каза, че досега никой не се е свързал с тях, за да обясни какви са причините, довели до трагедията.