24 часа"

Следят 85 осъдени с електронни гривни, един го дебнат със сателит

Какво е общото между Парис Хилтън, Линзи Лоън и Цеца Величкович? И трите носят електронни гривни, докато са под домашен арест за различни нарушения на закона.

85 българи, осъдени на пробация, условно или предсрочно освободени от затвора, имат същото устройство за наблюдение. Те трябва да станат 180 до края на годината.

Само един, освободен предсрочно, засега се наблюдава със сателит 24 часа в денонощието. (За него виж карето.). В САЩ така се дебнат сексуалните насилници предимно над деца. Вероятно за същото е и нашият наблюдаван. Експертите обаче пазят самоличността му и извършеното от него в тайна.

„Труд"

Летният сезон пред крах заради отлива на руснаци

Предстоящият летен сезон ще се превърне в истинска катастрофа, ако държавата спешно не подпомогне бранша. Причината е очакваният поне 50% спад на летуващите у нас и в цяла Европа руснаци и жестоката конкуренция за останалите туристи, обявиха единодушно хотелиери и туроператори.

Днес те се срещнаха във Варна с вицепремиера Ивайло Калфин и зам.-министри от Министерствата на туризма, строителството, вътрешните и външните работи. "Запълването на тази огромна ниша тепърва ще предизвика ценова война, която ние ще загубим, защото се борим със собствени сили и нямаме никакви буфери", каза Венцислав Танчев, представител на немския туроператор ALLTOURS. Той и колегите му от "Томас Кук" и "Дер туристик" съобщиха, че досега е отчетен 4,5-5% ръст на ранните записвания на немския пазар. Те са 60% от целия контингент, а за останалите 40% предстои люта битка, както и за всеки руски турист.

„Стандарт"

Бъчварова и Кунева с мисия "Шенген"

Вицепремиерите Румяна Бъчварова и Меглена Кунева са със задача номер 1 за влизане на България в Шенген. Това е посочил пред екипа си премиерът Бойко Борисов и е дал да се разбере, че двете нежни вицета в кабинета ще движат паралелно ключовите приоритети по въпросите на правосъдието и вътрешния ред. Във времето до следващия устен доклад на ЕК до Съвета на ЕС през месец май на 2015 г. страната ни трябва да реализира съществени реформи, които са част от мисията на кабинета за влизане на страната ни в Шенген.

Постът на вицепремиера Румяна Бъчварова като вътрешен министър е ясен знак към Брюксел, че приоритет номер 1 за правителството е шенгенското пространство, коментираха днес високопоставени източници от Министерски съвет.

„Монитор"

75% от асансьорите ремонтирани нелегално

Поне 75% от асансьорите в страната се поддържат нелегално. Това сочат данни на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

„Сивият сектор влияе негативно и върху безопасността. Целта ни е да го изсветлим максимално. Ако мерките от нашия план в тази насока бъдат реализирани, очакваме допълнително 16 млн. лв. в хазната от осигуровки и данъци", каза председателят на агенцията Стефан Цанков.

„Сега"

Властта пак пробва да наложи цензура за политически коментари