Протести.

„Дума":

Недоволни шофьори тръгнаха на поход към парламента


Шофьори от цялата страната блокираха различни градове и пътища в знак на протест срещу високите цени на горивата. Шествието, за разлика от това преди две седмици, стигна до жълтите павета. Недоволните шофьори тръгнаха на поход към парламента и сградата на Министерския съвет.
Огромната колона от автомобили тръгна от разклона за Горубляне към площад Народно събрание. Преди това участниците в автоподоха блокираха за кратко бул. "Цариградско шосе", като спряха колите си и слязоха на пътното платно. В отговор на забележките на полицията, че нямат право да спират движението, те обясниха, че автомобилите им са повредени.


Критики.

„Труд":

Първанов: Кабинетът подценява заплахите за сигурността!

Министерството на отбраната подценява заплахите за сигурността на страната. Това предупреждава президентът Георги Първанов в статия по отбранителните въпроси в личния му сайт.
"През последните месеци от военното ведомство последователно се налага линия за подценяване на заплахите за сигурността, особено що се отнася до рисковете в нашия и в съседни региони", е една от констатациите на върховния главнокомандващ Георги Първанов. Според него "очевидно отбраната и изграждането на силна и боеспособна армия не са приоритет на правителството".


Касим Дал ще сваля от власт Доган.

„Стандарт":

Купуват на Доган билет за Космоса

Летяща чиния и еднопосочен билет за Космоса. За такъв подарък за Ахмед Доган да съберат пари привържениците на Касим Дал, предложи вчера Енвер Хатипоглу - бивш лидер на изселническата организация на ДПС в Турция. Авангардната идея дойде по време на срещата между Дал и поддръжниците му от Фейсбук, които вчера за първи път се събраха на живо. В зала 6 на НДК присъстваха около 350 души от организациите в Ловеч, Шумен, Плевен, Търговище. На Фейсбук събранието не се появи нито един от депутатите или шефовете на ДПС.
"Минахме всички по корупция. Виждали ли сте някой лидер на политическа партия в последните години да преговаря с Доган? Това се случва само зад завесите", заяви Дал и отново призова Сокола да се оттегли от лидерския пост.


Операция „Палавникът".

„24 Часа":

Хванаха полицай - сводник на проститутка

42-годишен служител на Главна дирекция „Криминална полиция" е задържан при операция „Палавникът". Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Арестът е станало на бензиностанция на околовръстния път близо до Чепинци. Операцията е била извършена от служители на дирекция „Вътрешна сигурност", под наблюдението на Софийска градска прокуратура и зам.-градския прокурор Роман Василев.
Акцията е реализирана след сигнал за злоупотреба със служебното му положение и проведено няколко месечно наблюдение. По първоначални данни той е осигурявал покровителство на жена, извършвала сексуални услуги край Околовръстен път на София. В замяна получавал месечно възнаграждение. Задържането на криминалиста е станало в момент на поредното предаване на сумата.


Отчет.

„Новинар":

„Часът на земята" спести 44 мегавата ток в столицата

Над 44 мегавата спад на потреблението на електроенергия в София беше отчетено по време на кампанията „Часът на земята", съобщиха от ЧЕЗ. Спестената от потребителите електроенергия се равнява на консумацията на 735 хил. стандартни електрически крушки по 60 вата. Тази година 134 страни подкрепиха инициативата и осветлението беше загасено на емблематични места в целия свят. „Часът на Земята" е призив към всички нас да се замислим за влиянието ни върху екологичното равновесие, коментира каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.ЧЕЗ взе участие за трети път, като изключи дежурното и рекламно осветление в 6 свои сгради в София.