„24 часа"

Пенсия на 67 г., ако липсват осигуровки

Пенсионирането по старост ще става на 67 години. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, одобрени вчера от кабинета. Вдигането на възрастта за социална пенсия ще стане от 2020 г. заедно с повишаване на възрастта за нормално пенсиониране. В момента пенсия, ако ти липсват осигуровки, се получава на 65 години.

За пенсиониране по старост ще са нужни и поне 15 години осигурителен стаж. За нормална пенсия ще трябват 37 г. за жените и 40 г. за мъжете. Плавно ще бъде увеличена и пенсионната възраст на учителите.

Правото човек да си купи 5 г. осигурителен стаж от НОИ, ако не му достигат, а има нужната възраст, вече ще е постоянно, а не ограничено във времето, реши още правителството. Този стаж обаче ще се плаща по по-високи тарифи. Вместо досегашните 16% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се купуващите стаж вече ще плащат 17,8%. В пари това значи, че вместо 67,20 лв. на месец, които трябва да се платят на НОИ, купувачите на стаж вече ще дължат 74,60 лв. на месец, или почти 4500 лв. за 5 г.Тези цени са изчислени при сегашния минимален осигурителен доход от 420 лв. за самоосигуряващите се.

С промените се дава възможност и на докторантите да се самоосигуряват и така да трупат стаж за пенсия. Досега времето на докторантурата се броеше за трудов, но не и за осигурителен стаж.

Промените предлагат и отпадане на таваните за пенсиите от 2014 г. и на ограниченията за обезщетенията при безработица.

„24 часа"

Какво да учите за най-голяма заплата

Рейтинг на висшите училища, който сравнява реализацията на завършилите, бе представен в столичния хотел "Радисън" от министъра на образованието Сергей Игнатов и Георги Стойчев от фондация "Отворено общество" - София.

Рейтинговата система оценява автоматично нивото на безработица и осигурителния доход на завършващите висши училища по абсолютно обективни и релевантни данни.

Просто свързахме масивите на НОИ с масивите на министерството на образованието и във всеки един момент, защото системата е направена да се обновява, виждаме нивото на заплащане и безработица, каза Георги Стойчев.

Рейтинговата система е своеобразно продължение на рейтингите на университетите, които "24 часа" изработи през 2004, 2005 и 2006 г. Водещите експерти в екипа тогава - Чавдар Найденов и Димитър Денков, участват и в сегашната система. Затова читателите на "24 часа" получават ексклузивно пълната стандартизирана версия на класацията на университетите по професионални направления, както и удобен справочник за всички специалности във всички професионални направления по образователни степени. Такава информация на едно място досега не е събирана и публикувана никъде. Първата книжка се разпространява безплатно ексклузивно с "24 часа", вторията том търсете в понеделник.

Рейтинговата система е невиждано мащабен проект. Това е едно от нещата, с които най-много се гордея в цялата си кариера на социолог, каза Мира Радева от МБМД. За социологическата част на рейтинга са анкетирани над 30 000 души. Рейтингът сравнява 51 български висши училища, като единственото, което не е попаднало вътре, е новооснованият Пернишки университет. Сравнени са 52 професионални направления по 51 различни критерия.

Критериите са подредени в 6 групи - реализация, престиж, социално-битови условия, учебен процес, осигуряване на учебния процес, научноизследователски процес. като най-голяма относителна тежест има групата реализация.

„Труд"

Съдиите: Галевите са невинни

 

Бившите барети Пламен Галев (42 г.) и Ангел Христов-Геле (41 г.) са невинни! Двамата излязоха чисти от обвинението за организиране на престъпна банда за рекет и нанасяне на телесни повреди. Това стана ясно след решението на Кюстендилския окръжен съд. Присъдата, прочетена от шефа на съда Мирослав Начев, смути и подсъдимите. "Какъв коментар?!", отговори с въпрос на репортерските питания на излизане от залата Галев. Соченият за негова дясна ръка Ангел Христов-Геле подмина с мълчание журналистите, но не скри усмивката си. Прокурорът Бисер Кирилов също бе лаконичен: "Лоша работа, а?" Доволни си тръгнаха и останалите петима, обвинени като участници в бандата на Братя Галеви. 32-годишният Красимир Оков се отърва с оправдателна присъда. Апостол Чакалов-Тоци (26 г.) и Владимир Ангелов-Стъклето (43 г.) отнесоха по 1 г. и 4 месеца ефективни наказания съответно за побой и държане на боеприпаси.

Заради излежаните си по време на разследването година и 5 месеца обаче двамата ще спасят решетките. Георги Градевски-Конъна (25 г.), обвинен, че пребил Иван Павлов, син на местната журналистката Лидия Павлова, в дупнишка дискотека, бе осъден на 6 месеца пробация. Любимият на дъщерята на Галев - Георги Блатски (23 г.), пък бе осъден условно на 1 г. Част от подсъдимите трябва да платят символични глоби от по 500 лв. Галеви обаче няма да се бръкнат и за лев! Съдът отхвърли гражданския иск от 1,2 млн. лв. срещу тях от бизнесмена Пламен Миланов. Няма да получат исканите 300 000 лв . Павлова и синът й.

„Труд"

За един месец рейтингът на Цветанов падна с 10%

"Сигурно ще бъда най-чистият кандидат за президент, защото съм единственият политик в България, който е дал съгласие да бъдат проверявани всички негови сметки."

Така вицепремиерът Цветан Цветанов се "пошегува" на въпрос за скандалите около имотното му състояние. "Смятам, че изказването ми пред моите работодатели - депутатите, го направих с факти. С това темата за имотното ми състояние е приключена", заяви още Цветанов. Преди ден той се яви в парламента, за да разкаже откъде са имотите и парите му. И декларира 362 000 лв. семеен доход от 2004 до края на 2009 година.

Докато Цветанов говореше пред медиите, в парламента управляващи и опозиция се караха да се направи ли специална комисия, която да го разследва. Това им занимание вицепремиерът нарече "загуба на енергия". В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ и "Атака" се реши да няма комисия за Цветановите имоти. Сините гласуваха шарено.

А след този резултат БСП реши да прати на главния прокурор Борис Велчев "най-чистия кандидат за президент". Социалистите подозират министъра в длъжностни престъпления и съставяне на документи с невярно съдържание. От БСП обясниха, че Столичната община е сключила над 30 договора с фирмата, която впоследствие е продала на много ниска цена апартаменти на Цветанов. Ставало дума за фирма "ТиВиБи" ООД, собственост на приятеля на министъра Тодор Бояджиев. В периода 2005 - 2009 г. тя е сключвала договори с "Топлофикация София". По това време мажоритарният дял е в общината, а Цветанов бе и зам.-кмет.

„Стандарт"

Нощен лекар сменя джипито

Нощен лекар сменя джипито. Личните доктори вече ще си правят кооперация за дежурствата след работно време и по празниците. 10 милиона лева отпуска здравната каса на семейните лекари, за да отварят денонощни кабинети в големите градове. Това съобщи за "Стандарт" здравният министър Стефан Константинов. Най-много нонстоп кабинети ще има в София. В момента личните доктори работят с частни медицински центрове, на които плащат между 500 и 1000 лева на месец, за да поемат пациентите им. Здравният министър предлага още във всички болници да се плащат еднакви цени по тарифа на НЗОК, а водещите лечебници да получават по-големи бюджети. За пример той посочи "Пирогов", където всеки отива първо там при спешен случай.

 

„Стандарт"

Дамгосват партиите с номерче

Край на изборните томболи. В години, когато се провежда повече от един вот, партиите ще ползват един и същ номер във всички бюлетини. Така избирателите няма да бъркат числото на любимата партия, когато пускат бюлетина за кмет, президент или депутати. Това е записано в проекта за нов Избирателен кодекс, който ГЕРБ и "Атака" внесоха вчера в деловодството на Народното събрание. Стъпката се прави за улеснение на избирателите, поясниха депутатите. Дали системата работи, ще стане ясно още догодина. Тогава ще са първите избори "2 в 1" - местни и за държавен глава, пише още в проекта. В годините, когато трябва да гласуваме повече от веднъж, вотовете винаги ще са накуп, поясни един от вносителите - Искра Фидосова. Тя изчисли, че това обаче ще се случи чак след 2 мандата.

По-строги правила срещу изборния туризъм въвежда новият Изборен кодекс. Принципът за уседналост се удължава от 10 на 12 месеца. За да имаш право да пуснеш бюлетина у нас, трябва както постоянният, така и настоящият адрес да е български, пише още в документа. Мярката е насочена главно срещу изселниците в Турция, които имат у нас само настоящ, но не и постоянен адрес. Промените предвиждат веднага след края на изборния ден в секциите в чужбина да се сканират избирателните списъци. Така ще се пресече практиката те да се дописват в полза на някой кандидат.

По настояване на Фидосова отново се въвежда ден за размисъл, който беше отменен при предишните избори. Според нея обаче отмяната още повече помагала на търговците на гласове. 1000 лв. глоба пък е предвидена за тези, които продават гласа си и щракват бюлетината с GSM или фотоапарат, за да докажат за кого са гласували. 2 бона пък е санкцията за придружителите, които помагат в тъмната стаичка на повече от двама души с увреждания.

„Монитор"

Първанов плашил свидетел срещу Трактора

Покойният Илия Божинов, който приживе беше ключов свидетел срещу Алексей Петров-Трактора, бил заплашен от президента Георги Първанов само ден след като разкрил тайна връзка между него и бившата барета. Става дума за договорка между двамата за създаването на частно ДОТИ чрез приватизирането на общинска таксиметрова фирма, която трябвало да следи опонентите на опозиционната по това време БСП, начело на която стоеше именно Първанов. Това съобщи близкият приятел на жертвата и парламентарен секретар на кабинета „Виденов" Пламен Николов вчера. Божинов споделил пред него, че на 16 февруари тази година, само два дни след като оповестил в публичното пространство договорката между Първанов и Трактора, който оглавил частното звеното за шпионаж, президентът му се обадил. Думите на държавния глава гласели: "Аз изпълних моите ангажименти към теб. Всичко, което ти бях обещал, за да забравим тази история и тя да остане в миналото, го изпълних. Ти сега напусна БСП, направи нова партия, защо повдигаш този въпрос? Имай предвид, че теб нищо добро не те очаква след като ти отново повдигаш този въпрос!". По думите на Николов след това обаждане Божинов изглеждал видимо уплашен и в следващата си тв изява отклонил въпросите по темата.

 

„Монитор"

Премиерът поиска ГДБОП да подхване контрабандата

Премиерът Бойко Борисов поиска борбата с контрабандата да стане приоритет за ГДБОП, тъй като по този начин ще се увеличат приходите в хазната. Министър-председателят присъства на освещаването на новата сграда на антимафиотите, която се намира на 7-и километър на бул. "Цариградско шосе". "Осигурихме необходимото финансиране, за да стане факт преместването на ГДБОП, ДАНС и ДКСИ и да се оптимизира работата", подчерта още премиерът. "Днешният ден показва каква е политиката на българското правителство към служителите на МВР - да подобрява условията, в които те работят, да бъдат устремени в своята работа", каза на свой ред вътрешният министър Цветан Цветанов, който също присъстваше на откриването.+

 

„Монитор"

ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН отнесоха 3 милиона лева глоби

Глоба в размер на 3 милиона лева общо отнесоха трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и Е.Он. Санкциите им бяха наложени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заради откритите нарушения по време на извършения им преди време одит. Най-голямото наказание е за компанията, която обслужва Западна България - ЧЕЗ. Тя ще отнесе 1,34 млн. лв. за общо девет на брой наказателни постановления. Следва я Е.Он с 920 хил. лв. глоба, а с най-малко наказание от 750 хил. лв. е ЕВН. И от трите енергодружества са категорични, че ще обжалват в съда наложените им санкции.

 

„Дневник"

Aмериканският университет поведе първата класация в България

Бъдещите кандидат-студенти ще могат да правят по-информиран избор към кое висше училище да се насочат с помощта на разработената от просветното министерство и институт "Отворено общество" рейтингова система за оценка на българските университети. Първите резултати от нея бяха представени в четвъртък, като непрекъснато ще се актуализират и ще бъдат достъпни за всички на rsvu.mon.bg.

От анализа им излиза, че засега най-добро кариерно развитие осигурява Американският университет в Благоевград. Средното възнаграждение на неговите възпитаници се доближава до максималния осигурителен доход от близо 2 хил. лв.

За предпочитане е образованието по икономика също е да е от АУБ, защото предоставя най-добро обучение в тази специалност сред всички висши училища. За хуманитарно настроените Софийският университет "Св. Климент Охридски" остава безусловен фаворит. Най-бързо се започва работа с висше по медицина - процентът на безработицата сред завършващите е нулев.

„Сега"

ГЕРБ се отметна от обещанието да гласуваме за личности на избори

ГЕРБ не спази предизборното си обещание да въведе мажоритарен елемент във вота за Народно събрание, който да позволи на избирателите да гласуват за конкретни личности, а не за любимците на партийните централи. Това стана ясно вчера, след като проектът за изборен кодекс бе внесен в деловодството на парламента. Формално в кодекса е предвидена възможност за пренареждане на листата чрез отбелязване на предпочитаната личност, но прагът, над който разместването ще става възможно, е непреодолимо висок - 20%. Което означава, че един кандидат за депутат трябва да е посочен от 1/5 от гласувалите за неговата политическа сила, за да се изстреля в челото на листата. Високият праг обезсмисля цялата идея за мажоритарен елемент, тъй като по мнението на експерти над 5% преференциалният вот не сработва.

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова представи решението като мярка срещу купуването на гласове. Тя обясни, че при парламентарните избори листите са регионални и ако прагът е нисък, в по-малките региони ще са достатъчни много малко гласове, за да настъпят размествания в листата. Още преди изборите, а и след това от ГЕРБ уверяваха, че в кодекса ще бъде заложен нисък праг на преференциите във вота за НС. "Подходяща според нас е пропорционалната система с възможност за преференциално гласуване, но с нисък праг.

„Дума"

Разкриваемостта рязко спада вече пета година

В МВР продължава устойчивата тенденция да се разкриват все по-малка част от регистрираните престъпления. През 2009 г. за разкрити се смятат 62 707 от всичките 138 105 криминални прояви, докато година по-рано разкриваемостта е била с 3,1% по-висока. Данните бяха оповестени на експертния форум "Превенция на престъпността чрез партньорство - стратегии за повече сигурност на гражданите", организиран от фондация "Конрад Аденауер".

Вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че според него престъпността трябвало да бъде намалена със сериозна информационна политика. Той се възползва от възможността да обясни, че и съдът "също има роля за превенция на престъпността", защото "когато няма справедливост, загубваме една от важните ценности".

По въпроса за средствата, които МВР дава за подслушване, министърът коментира, че за тази дейност се харчат много пари, защото "криминалните лица имат 20-40 телефонни апарата и в тази посока се получава завишаване на броя на използваните средства". Цветанов успокои, че не всичко в държавата се слуша и не всичко се контролира.