24 часа"

Златото на цар Шишман било заровено в Кайлъка

Цялата от чисто злато и пълна догоре с жълтици, колесницата на цар Иван Шишман призрачно се появява в пещера в Кайлъка.

"Според османските хроники Шишман е обезглавен на 3 юни 1395 г., в деня, когато Баязид I влиза в Никопол, столица на Втората българска държава в продължение на 2 г.", лаконичен е Мартин Дяков, археолог в плевенския музей. Понеже няма данни за екзекуцията, нито къде е погребан царят, народната мълва удължава живота му. В годините на робството се говорело, че оцелял по чудо, Иван Шишман хванал черен път, криволичещ 50-ина километра между селата

. „Труд"

Полицай хванат с подкуп, граничар - с марихуана

Полицай от столичното Трето РПУ бе задържан с подкуп, а негов колега граничар от Петрич - с марихуана. И двамата униформени са подведени под отговорност, съобщиха от прокуратурата.

Матей Димитров, управител на хоспис в София, подал сигнал в полицията, че по време на инцидент в дома за болни граждани мъж е пребил негов роднина. Случаят поел младши инспектор Иван Братованов от Трето РПУ.

„Стандарт"

Петкова прогнозира: Токът скача при свободен пазар

Възможно е поскъпване на тока за населението след пълната либерализация на електроенергийния пазар в България от началото на 2016 г. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването "Събуди се" на Нова тв.

"България е една от последните страни в ЕС, която не е либерализирала напълно своя енергиен пазар и това е много сериозен проблем пред нас. НЕК се явява буферът, който обира всички негативи и загуби. Тарифният дефицит, който НЕК реализира в резултат на липсата на пазарни условия, е 1,4 милиарда лева. Това е дисбалансът, който се получава в резултат на това, че НЕК е обществен доставчик и единствен купувач", обясни Петкова.