Статистика.

"Монитор":

Топим се с по един областен град на година

България се стопи с 43479 души за една година, колко е било приблизително населението на Кърджали. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за демографската ситуация в страната за 2014 г. Така в края на миналата година у нас са живели 7 202 198 души, което нарежда страната ни на 16-о място по брой на населението в ЕС. Според прогнози на НСИ тази година населението ще до 7 168 009 души. До 2020 г. ще се стопим с още близо 280 000, а населението ще падне под 7 млн. души.
„Това намаление се дължи както на ниската раждаемост и високата смъртност, така и на миграцията", обясни председателят на института Сергей Цветарски.

 

Цветанов.

"Дума":

ВКС решава до месец за 4-годишната присъда на Цветанов

ВКС ще се произнесе до месец по делото за престъпление срещу правосъдието срещу Цветан Цветанов. Защитата иска отмяна на ефективната присъда от 4 г. Макар да не е задължен да се яви пред Върховния касационен съд, бившият вътрешен министър дойде вчера сутрин в Съдебната палата с всичките си упълномощени адвокати, сред които е и германският депутат Ханс-Петер Ул. "Винаги съм се ръководел от закона, вярвам във справедливостта на ВКС и вярвам, че законът и справедливостта ще възтържествуват. Аз съм абсолютно чист, когато застана пред моето семейство и приятели, защото винаги съм се водил единствено от законите", каза Цветанов. Той отказа да отговори на въпрос вярва ли на другите съдилища, освен ВКС.
МВР няма право да отменя съдебни актове. В този смисъл, след като го е получил, обвиняемият Цветан Цветанов е бездействал и не е изпълнил законовите си задължения, заяви прокурорът по делото. Той допълни, че бившият вътрешен министър е действал с умисъл и цел - съзнавал е, че ще създаде пречки за доказването на престъплението.
"Очакваме ВКС да сподели нашето виждане да отмени двете предходни съдебни решения и да сложи край на политическото обвинение", заяви в пледоарията си пък германският защитник на Цветан Цветанов и член на Бундестага Ханс Петер Ул.

 

Пожар.

"Сега":

Пожар от Македония запали 500 декара българска гора

500 декара от 120-годишна иглолистна гора горят на територията на „Държавно горско стопанство „Струмяни", съобщи инж. Дамян Дамянов, и.д. директор на Югозападно държавно предприятие - Благоевград, цитиран от Фокус. Пожарът е навлязъл от македонска територия, запалили са се младите дръвчета. Създадена е организация като служители от горските стопанства на Струмяни,Сандански, Катунци, Петрич, Първомай, Кресна, Благоевград , са се включили в гасенето. 65 души от съседни горски стопанства са се включили в овладяването на огъня. Тъй като става въпрос за трудно достъпни места, пожарът се потушаваше предимно с ръчен труд.

 

Дело.

"Труд":

Съдът остави в ареста бизнесмена, прегазил малкия Петьо

Окръжният съд в Пазарджик наложи постоянна мярка "задържане под стража" за Цветан Пъков, който на 14 април прегази 6-годишно момче в Панагюрище, съобщи Фокус.

В определението си съдия Ирина Джунева посочва, че има опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Тя се позовава и на събраните данни за извършените от него нарушения на пътя.

 

Пенсии.

"24 Часа":

Военни и полицаи в пенсия на 55 г.

Военните, пожарникарите, агентите на ДАНС и полицаите да излизат в пенсия на 55-годишна възраст, ако имат поне 27 г. осигурителен стаж, от които 18 в униформа. Това е предложението за промени в Кодекса за социално осигуряване на министър Ивайло Калфин.

"В момента, без да има изискване за възраст, служителите от сигурността излизат в пенсия средно на 52 г. и 8 м. Стъпваме на тази възраст и аналогично с нея на останалите работещи ще я увеличаваме с 2 м. на година, докато достигне 55 г.", обясни Калфин вчера. От 2016 г. пенсионната възраст за униформените ще е 52 г. и 10 месеца.

С 10 г. по-рано ще могат да се пенсионират военни летци, водолази, парашутисти. За тях от 2016 г. възрастта става 42 г. и 10 мес. и ще расте, докато стигне 45 г.