24 часа"

Оцветители увреждат ДНК - риск от рак

6 оцветители и консерванти увреждат ДНК. Български учени са удостоверили категорично това за 6 разрешени Е-та, които се добавят в храните.

Всяко увреждане на ДНК е потенциал за развитие на рак, каза доц. Георги Милошев, който ръководи Лабораторията по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология на БАН. Там са провеждани експериментите.

„Труд"

Бивш оръжейник пали, гърми и се барикадира

Пенсиониран оръжейник опита да подпали къщата на съседите си и стреля по тях с ловна пушка. Драмата се разигра в казанлъшкото село Бузовград.

В нощта срещу вторник 62-годишният Ибрям Илми Караасан се почерпил и под влияние на алкохола тръгнал да се разправя за пореден път с ромската фамилия на дядо Милан. Гневът му бил насочен към семейството на дядо Милан, защото Ибрям винял възрастния ром за раздялата с втората си жена Кадрие.

„Стандарт"

Бойко при Путин след вота

Бойко Борисов ще отиде на официална визита при руския президент Владимир Путин, ако ГЕРБ спечели изборите. Това стана ясно от думите на Генерала пред бизнесмени в Стара Загора вчера. Основната тема на разговор между двамата ще е подписаният от кабинета "Орешарски" договор за "Южен поток". "Ще се вдигна и ще ида при Путин, ако ГЕРБ спечели изборите", отсече Борисов по време на срещата. Генерала бе в Града на липите заедно с кмета Живко Тодоров и водача на листата в областта Лиляна Павлова. Пред местния бизнес тримата представиха управленската програма на ГЕРБ и над два часа отговаряха на въпроси.

„Монитор"

Цената на парното замръзва до Нова година

Цената на парното замръзва до Нова година, след като ДКЕВР отказа вчера на „Булгаргаз" увеличение от 1,69% на цената на природния газ от 1 октомври.

„При по-продължителна от 20-30 дни газова криза ще започне ограничаване на работата на индустриалните предприятия. „Ако спрат или дори намалеят доставките на газ от Русия, положението в България ще стане тежко. При всички положения ще има последствия за бизнеса. Домакинствата, които използват газ за отопление, са едва около 3%", съобщи междувременно министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. при откриването на конференцията "Природен газ - инфраструктура, пазари и услуги", организирана от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

„Сега"

Четири партии готвят бунт срещу поскъпването на тока

И планираното за 1 октомври повишение на цената на тока влезе в предизборна употреба. Няколко политически сили се канят да изведат на улицата хиляди недоволни. БСП-София ще организира митинг пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Министерския съвет на 29 или 30 септември. Подобни действия ще предприеме и Патриотичният фронт - коалицията между ВМРО и НФСБ, която ще поеме щафетата на 1 октомври. От фронта очакват към тях да се присъединят пенсионерски и потребителски организации, а протестът да прерасне в национален. Митинг пред МС още днес обещава и "Атака".

„Дума"

Плевнелиев и Шаламанов обещали сухопътна бригада срещу "Ислямска държава"

Президентът Росен Плевнелиев и военният министър Велизар Шаламанов за дали принципно положителен отговор на сондирането на мнение за присъединяване на България към евентуална "Коалиция на желаещите" за сухопътни удари срещу "Ислямска държава". Това щяло да стане, ако се вземе решение по надлежния ред. Информацията е от два независими един от друг източника, които я съобщиха за вестник ДУМА. Подкрепата за бъдещи сухопътни удари е дадена на срещата на върха на НАТО в Уелс.

Държавният глава се е съгласил България да участва с "бригада сухопътни войски", съобщиха още източниците на ДУМА. Освен това е поет ангажимент да бъде изпратена група военни медици. И президентът, и военният министър обаче са предупредили, че окончателното решение може да се вземе само след одобрението от следващия парламент.