Вот.

"Стандарт":

3 метра пазят тайната на вота

Раздаване на храна и пари, опрощаване на дългове, събиране на лични карти. Ако видим това пред секцията днес, трябва да внимаваме, защото може да става въпрос за купуване на гласове. Асоциация "Прозрачност без граници" обяви 10-те най-често срещани нарушения на изборния процес. Експертите предупредиха също да следим и как работят членовете на секционната избирателна комисия. Те трябва да осигурят възможност да гласуваме необезпокоявано, при запазване тайната на вота. Даден е и пример: "Никой не присъства на по-малко от 3 метра от тъмната стаичка, няма пряка видимост към тъмната стаичка, няма външни лица в секцията". Членовете на СИК откъсват пред нас бюлетината от кочана, поставят първи печат върху нея, след гласуването поставят втори печат и откъсват пред очите ни поредния номер на бюлетината.

 

"Труд":

Осъдиха двама на пробация за изборна агитация

Две осъдителни присъди са наложени за нарушения против избирателните права на гражданите, съобщиха от Прокуратурата.

Било е повдигнато обвинение на 45-годишен мъж от град Кнежа за склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия. Районният съд на град Кнежа е постановил 6-месечна пробация за извършителя.

По същото обвинение прокуратурата е повдигнала обвинения и на 62-годишна жена от Плевен. Районният съд на град Плевен е постановил 1-годишна пробация за извършителя.

 

 

Трагедия.

"Монитор":

В „Миджур" ставали инженери за 3 месеца

Служителите във фабриката на ужасите в Горни Лом ставали инженери буквално за 3 месеца. Това разкриха част от оцелелите работници. Те обясниха, че подготовката им за работа с взривни материали и утилизация на боеприпаси била съвсем формална. "Отиваш, дават ти какво да препишеш и за няколко месеца те правят инженер-химик", заяви пред Нова телевизия работник от взривилата се барутна фабрика "Миджур".

 

"Стандарт":

Сълзи и свещи на площада в Горни Лом

Молитва за душите на загиналите работници отправиха хората от Горни Лом вчера. На площада се събра цялото село. Със сълзи на очи местните запалиха свещ в памет на жертвите на взрива. Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи заупокойна молитва. Бяха изброени имената на всеки един от 15-те работници. "Правим това и за утеха на живите, за да им вдъхнем сили и търпение да понесат голямата болка", каза епископът. Духовникът призова за повече отговорност за собствения живот и за живота на хората около нас, за да не се повтарят такива трагични инциденти.

Близките на загиналите пък получиха яснота от епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит Дометиан, за това как да почетат паметта на любимите си хора. Преди два дни стана ясно, че издаването на смъртни актове може да отнеме години.

"Нека да се извършат заупокойни молитви и панихиди за загиналите, в които да се споменават имената им. Да се извърши опело от свещениците както изисква православната традиция и дух, като се оформи символичен гроб, паметна плоча, ковчег или урна, в която да бъдат положени останките", посъветваха от Видинската митрополия.

 

Празник.

"Стандарт":

Посланик на Курбан Байрам в Кърджали


Байрамски намаз (молитва) отслужи районният мюфтия Бейхан Мехмед в централната джамия в Кърджали. В храма бяха дошли стотици мюсюлмани. Сред тях бе и турският посланик Сюлейман Гьокче и кметът Хасан Азис. Свещеният празник Курбан Байрам започна в събота сутринта в над 200 молитвени храма в региона. Днес е първият ден от Курбан Байрам. Празникът символизира смирението и помирението. Младите гостуват на по-възрастните, за да им поискат прошка.
След молитвата в джамията в Кърджали бе спазена традицията в центъра на града да се поздравят и пият кафе заедно кметът Хасан Азис, районният мюфтия Бейхан Мехмед и енорийският свещеник отец Петър Гарена, както това става вече повече от 10 години на националния празник и големите християнски празници.
Курбан Байрам е свързан с жертвоприношението и изразява преданост и благодарност към Всевишния. Всеки мюсюлманин, който е осигурил прехраната на семейството, е длъжен да даде курбан. За жертвени животни се приемат овен, коза, крава.

 

 

Лекарства.

"24 Часа":

Лекарствата без рецепта поскъпват с 3-4 процента

Лекарствата без рецепта ще поскъпнат с 3-4%. Това съобщи във Варна проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Причината за поскъпването не е в увеличението на цената на електроенергията, а в падането на мораториума, приет от Народното събрание във връзка с промяна на цените преди една година.