Вестниците в сряда отделят значително място на предизборната тематика.

"Между 5 и 10 на сто най-малко са т.нар. мъртви души в избирателните списъци в областните градове. Въпреки множеството обещания за изчистване на "фантомите", за да няма никакви съмнения, че от тяхно име се подават бюлетини, и на предстоящите тази есен избори те ще продължат да фигурират сред избирателите. Това показва съпоставка, която "Дневник" направи между публикуваните от общините избирателни списъци и данните за хората с избирателни права според националното преброяване на НСИ към февруари.
Причината: Институциите не обменят данни помежду си.
Решението: Структура, която да координира информацията, или въвеждане на активна изборна регистрация.
"Мъртвите души" позволяват манипулации, чиято тежест е значителна именно за местните избори в малките населени места, където хората се познават и често се случва организиране на вота в полза на определен кандидат." - информира „Дневник"

„Всички българи с право на глас ще могат да проверят своите данни в избирателните списъци и да се информират за избирателната си секция и място на гласуване през сайта на служба ГРАО.
Освен чрез интернет страницата на ГРАО избирателите ще могат да проверят дали личните им данни са изписани правилно в избирателните списъци и като изпратят SMS на номер 1 4726 (буквите "GRAO" съответстват на цифрите "4726" от повечето телефонни клавиатури). Номерът е единен и за трите мобилни оператора (МТел, Глобул и Виваком). Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС.
В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща два SMS-а с номера и адреса на избирателната секция за изборите за президент и за изборите за местна власт за въведения ЕГН.
Друг вариант за проверка е на телефон 0800 1 4726, който е безплатен за цялата страна." - пише „Труд".

В. „24 часа" публикува информация, че кметът на Плевен Найден Зеленогорски ще се яви на изборите, въпреки отказа на ЦИК да регистрира Синята коалиция в града. Вестникът допълва, че ще бъде използвана регистрацията на партията Българска нова демокрация.
„Найден Зеленогорски бе категоричен, че ще съди България в Страсбург заради разрешената от ЦИК коалиция "За Зеленогорски". Коалицията е против мене, а е взела името ми без мое знание и така е нарушила правата ми, поясни той." - пише още всекидневникът

„Стандарт" отделя място на кандидата за вицепрезидент на БСП Стафан Данаилов в публикация, озаглавена „Червени бабички: Ламбо, продай мола! Данаилов пропуснал пленума, защото снимал "Стъклен дом".
Ламбо разбърка не само политическите пасианси на партийните централи, като реши изведнъж да се хвърли в битката за кандидат-вицепрезидент на БСП. Сценаристите на сериала "Стъклен дом"... вече няколко дни трескаво превъртат варианти как да стане така, че Димитър Касабов да не провали Стефан Данаилов на вота.
"Ламбо, продай мола! Не може нашият кандидат за вице да е толкова богат, все пак сме социална партия", пишат червени фенки на Стефан Данаилов до "Позитано" 20. Затова според тях най-разумно било героят на Ламбо в "Стъклен дом" - богаташът Димитър Касабов - да се раздели с имота си. "Най-добре е да го продаде и да вложи парите си в предизборната кампания", чертаят стратегии близки до "Позитано" 20. Това обаче едва ли ще стане, защото сериите за октомври вече са снимани, казват запознати със снимачния график на сериала. Би Ти Ви пуска новия сезон седмица преди първия тур." - се казва в статията.

В. „Сега" акцентира върху сюжета с подадения в прокуратурата сигнал срещу кандидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев:
"Главният прокурор Борис Велчев даде да се разбере, че няма да се занимава с казуса около рушвета от 1 млн. лв., който общински съветници са искали от бившия строителен министър и настоящ кандидат за президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев, докато е бил бизнесмен. Скандалът около Плевнелиев се разгоря след като вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи пред медиите, че Плевнелиев е бил изнудван през 2007 г., но е отказал да подаде сигнал в прокуратурата. Тогава от БСП обявиха, че това е противозаконно и сезираха прокуратурата за случая.
Днес Борис Велчев съобщи, че е получил сигнала и заяви: „Няма да допуснем да се превърнем във фактор в изборите. Искаме те да бъдат спечелени от по-добрия политик, а не от този, подал повече сигнали."

Вестниците продължават да следят и проблемите около руските туристи по Черноморието.

„Още 600 туристи са потенциални заложници" - предупреждава „Труд".

"Това, което фирмите са допуснали да се случи, е безумно" - с тези думи икономическият министър Трайчо Трайков излезе след 3-часово заседание във вторник на кризисния щаб по проблема с блокираните чуждестранни туристи по българското Черноморие.

Според Трайков поведението и на "Алма тур", и на "България ер" е изключително безотговорно на фона на усилията, които държавата полага за популяризиране на българския туризъм. Според министъра поведението на двете компании изглежда нерационално и не личи през последните два дни да се прави нещо за решаване на проблема.

Около 100 руски туристи са останали у нас от уикенда насам. Има и такива, които в момента са на почивка в България, а връщането им, планирано за 16, 23 и 30 септември, е под въпрос. Така че сега кризата засяга общо около 700 чужденци." - се казва в публикацията.

Вестникът допълва, че прокуратурата проверява сало в случая няма скрит банкрут.

„Прокуратурата е разпоредила на икономическата полиция да провери двете фирми "България ер" и "Алма Тур", обяви главният прокурор Борис Велчев." - уточнява „Труд".

В. „Сега" помества публикация по същата тема:

„България Ер" категорично не може да изпълнява полети с клиенти на "Алма тур" заради натрупани дългове от 3,6 млн. евро. Това се казва в съобщение на авиокомпанията. Според превозвача, ако полетите с туристите на „Алма тур" бъдат изпълнени, това ще застраши останалите редовни полети на компанията и то не само до Русия, а и до други редовни дестинации. От авиокомпанията изразяват притеснението си и за други задължения, които според тях туристическата фирма притежава - кредити от 8 млн. долара за авиационна дейност и 18 млн. евро за хотелиерска дейност.

„България Ер" продължава да изпълнява 18 редовни полета между Варна/ Бургас и съответно Москва - Санкт Петербург, съобщават от превозвача. Във връзка със създалата се ситуация с непревозените клиенти на "Алма тур" обаче авиопревозвачът категорично заявява, че въпросът трябва да бъде отнесен към туристическата компания." - пише всекидзневникът.

В. „Стандарт" цитира изявление на икономическия министър Трайчо Трайков, че

Министерството на транспорта е постигнало договореност някои от полетите да бъдат поети от други авиокомпании.

„Министърът на икономиката се закани още, че санкции ще има както за авиокомпанията, така и за туроператора. Какви ще бъдат те и в какъв размер, зависи от действията на "Алма тур" и "България Ер" в близките часове и дни... Дали ще се стигне до отнемане на лицензи на някоя от компаниите, ще стане ясно, след като приключи проверката по казуса, коментира пък транспортният министър Ивайло Московски." - отбелязва всекидневникът.

В. „Дневник" акцентира върху темата за поскъпването на природния газ:

„Природният газ най-вероятно ще поскъпне с около 9% от 1 октомври, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. 
Енергийният регулатор търси резерви, за да може поскъпването да бъде в рамките на обявения едноцифрен процент, докато общественият доставчик "Булгаргаз" вече поиска синьото гориво да поскъпне с около 14%. "Няма как да одобрим увеличение от 14%. От петък търсим резерви и вече сме намерили по две линии - чрез валутните разлики и, при възможност, чрез  отлагане на приход на "Булгаргаз" за бъдещи периоди", каза шефът на регулатора.
Той допълни, че при реално увеличение на цената с 9%, каквито са досегашните разчети на ведомството, парното в страната също би поскъпнало с различен процент за отделните топлофикационни дружества. Най-вероятно за София увеличението ще бъде в рамките на 3-4%...
За последен път цената на природния газ и парното се увеличи от началото на юли. Тогава топлата вода поскъпна средно с до 8% в страната, а синьото гориво - с близо 5 на сто."

В. „24 часа отделя място на друга икономическа тема - приватизацията на "Булгартабак":

„Приключването на сделката за "Булгартабак" запази светкавичното си темпо и изпревари дори получаването на задължителното разрешение от Комисията за защита на конкуренцията.

Подписването на договора с представител на купувача "БТ инвест" е станало късно в понеделник - точно десет дни след като надзорният съвет на агенцията за приватизация го одобри.

Малко след като стана ясно, че сделката е финализирана, икономическият министърТрайчо Трайков коментира, че докато не видим стратегическия инвеститор, няма да знаем кой е купил "Булгартабак". "Когато купувачът е финансов инвеститор, във всеки момент крайният може да бъде сменен. Докато не видим стратегическия инвеститор, и втория, и третия, и четвъртия, и десетия във веригата да видим, няма да знаем кой е истинският купувач", каза Трайков...

С подписването на договора на тъмно продажбата на холдинга записа още един прецедент в историята на българската приватизация. До момента парафирането на договори за знакови предприятия бе публично, а представители на новия собственик обявяваха плановете си за придобитото предприятие.

Какви са намеренията на "БТ инвест" и кой реално стои зад покупката на холдинга не стана ясно и вчера. От името на регистрираната в Австрия компания, зад която чрез дъщерното си дружество "ВТБ капитал" стои руската Външнотърговска банка, договорът е подписан от адвокат от австрийска кантора с представителство у нас. Вчера от "ВТБ капитал" отново отказаха коментар по сделката. Преди няколко дни оттам увериха, че ще обявят плановете си до две-три седмици. Според руските медии банката работи за свой клиент и ще препродаде холдинга на части. Запознати твърдят, че зад купувача стоят собственикът на Корпоративна банка Цветан Василев, депутатът от ДПС Делян Пеевски и Ахмед Доган."