Поредна трагедия на пътя.

"Труд":

Меле с 51 коли в тунел, три жертви

Двама мъже и една жена загинаха вчера при зверска верижна катастрофа в тунел "Витиня" на автомагистрала "Хемус". Ранени са поне 15 души, сред които бременна жена и дете. Близо 51 автомобили, камиони и микробуси участвали в касапницата на пътя.

Сигналът за пътния ад бил получен в полицията към 13 ч вчера. Веднага към мястото били изпратени екипи на полицията, пожарната и линейки. Сблъсъкът станал в тунела в посока към Ботевград. Според първоначални данни първо се ударили ТИР и микробус. След това камионът препречил тунела и останалите автомобили се нанизали един в друг. Всичко било обсипано с ламарини и счупени стъкла, а платното било залято с изтекло гориво, разказаха очевидци.

"Видях, че колите пред мен не могат да спрат заради разлято гориво. 200 метра и аз се опитвах безуспешно да спра и се ударих. Беше като пързалка", разказа шофьор. "Кошмар и ад! Отвсякъде се чуваха писъци. Едва успях да спра. Камион летеше към колата ни. Ремаркето му се завъртя, в последния момент шофьорът му го изправи, мина на косъм покрай нас, но удари друга кола. После ме блъснаха други автомобили. Разминах се на косъм от смъртта", разказа друг млад шофьор.

 

Омбудсман.

"Монитор":

Мая Манолова: През мен ще говори гневът на българите

"През мен ще говори гневът на българските граждани от безобразията на администрацията. Не очаквайте да бъда кротка, тиха и спокойна". Това обеща новият омбудсман Мая Манолова, след като вчера положи клетва в НС. Преди това депутатите гласуваха прекратяване на пълномощията й като народен представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.
"Приключва един етап от моя живот, който е свързан с този храм на демокрацията, към който изпитвам огромен респект. Казвам приключва, но не слагам точка. Съвместната ни работа не приключва дотук. Ще представям важни за гражданите теми - социални, здравни, проблемите на хората в риск и други. Ще присъствам при решения, засягащи правата и свободите на гражданите", заяви от парламентарната трибуна Манолова. "Реално положих клетва пред гражданите. Не ви казвам сбогом. Казвам ви довиждане. Сигурна съм, че ще бъдем съмишленици", обърна се тя към колегите си депутати. Проф. Стефан Данаилов я поздрави развълнуван и с прегръдка й подари огромен букет червени рози.
ДУМА припомня, че Манолова беше избрана за омбусман през юли със 129 гласа при тайно гласуване на депутатите. Тя получи подкрепата на народните представители от БСП, ДПС, АБВ и Патриотичния фронт.
След официалното й встъпване в длъжност Мая Манолова събра представителите на медиите на първия си брифинг като омбудсман в Клуба на народния представител и ги почерпи с бонбони и кафе.
Съвпадението с встъпването ми в длъжност и провеждането на местните избори е проблем, призна общественият защитник. По думите й още след полагането на клетвата тя имала готовност да предостави на медиите график на първите си приемни в страната. Щях да започна с Враца, Монтана, Плевен и Велико Търново, но това ще се случи след изборите, уточни Манолова. "Много ще внимавам в тънката граница между това да критикувам безобразията на администрацията, за да не оставя усещането у хората, че се държа като опозиция. Опозицията е тук, в парламента. Ще защитавам гражданите, защото администрацията е еднаква и при ГЕРБ, и при БСП, и при ДПС. Чиновниците си позволяват много повече, отколкото би трябвало. Вместо да служат на хората, те се държат високомерно и надменно с тях. Ще се старая да ги поставям на място", подчерта Манолова. От мен се очаква да се държа сдържано и балансирано, за да може хората да ме приемат за справедлива, уточни омбудсманът.

 

Визита.

"Монитор":

Борисов посрещна Туск в Евксиноград

Премиерът Бойко Борисов посрещна след пристигането му у нас председателя на Европейския съвет Доналд Туск, от който до голяма степен зависи дневния ред в Европа. Настаняването на Туск в резиденция Евксиноград, за което първо съобщи Агенция Монитор, е факт и двмата с Борисов вече успяха да проведат приятелски разговор преди планираната вечеря в двореца. За това се похвали самият премиер във Фейсбук. Щастлив съм, че тази вечер във Варна отново посрещнах моя добър приятел Доналд Туск. С председателя на Европейския съвет проведохме много приятен разговор, а утре ни предстои работна среща. Сред основните теми, които ще обсъждаме са ситуацията в Европа, с акцент бежанската криза, и мерките, които ЕС трябва да вземе за бързото решаване на проблемите, написа Борисов.

 

 

Цветан Василев.

"24 Часа":

Лютви Местан поиска незабавна екстрадиция на Цветан Василев у нас

Лидерът на ДПС призова за тотално международно сътрудничество за връщане на банкера у нас. Ако Сърбия отлага, евродепутатите на движението ще се обърнат към ЕК

"Идиотски" нарече Лютви Местан твърдения на банкера Цветан Василев, който в телевизионно интервю намеква за негласна коалиция между ГЕРБ и ДПС в управлението. Лидерът на ДПС направи това на пресконференция в Арбанаси .

"Крайно време е това лице да говори не само пред медиите, а пред българските следствени органи, в последствие и пред българския съд. За най-мащабното престъпление на всички векове Василев трябва да бъде незабавно екстрадиран и да отговаря пред съдебните органи. Това повтаряме от първия ден на скандала. Ако някой се бои от истината за КТБ, то никой в ДПС не е сред тези, които се боят. Българското общество има нужда от истината за КТБ. Тогава ще се види кой, как е заграбил активите и кой, как е управлявал милиарди левове на български граждани. Аз пък имам информация за 10 основни активи на банката, които са заграбени", каза Местан.

 

 

Инцидент.

"Сега":

"Масов грабеж" се оказа блъсканица за намалени стоки

Това е магазинът, на метри от ромската махала в Казанлък, чийто охранители според БГНЕС твърдят, че кражбите в магазина са системни, но "такова чудо като днес никога не е било". Според МВР управата на супермаркета не е подала жалба за откраднати стоки.
Новина, че "торнадо от роми" е "ошушкало" магазин до ромската махала в Казанлък, обиколи всички медии в сряда вечерта и предизвика взрив от възмутени коментари в социалните мрежи. Филмът обаче се оказа "съветски" и цялата история беше опровергана от полицията.

Според МВР намалени стоки във веригата "Пени маркет", която затваря и е обявила тотална разпродажба, са довели до струпване на хора пред магазина й в Казанлък. Той се напълнил с хора, желаещи да си купят стоки с намаления от 20 до 50%. Търговският обект се намира близо до ромската махала в града.

Проверката на областната дирекция в Стара Загора установила, че преди старта на разпродажбата регионалният мениджър на охранителна фирма на супермаркета в Казанлък бил на среща в полицията и поискал допълнително съдействие. Поводът бил очакваното струпване на клиенти. На срещата било решено при необходимост да се подават сигнали на тел. 112, осигурени били и служители с патрулен автомобил за допълнителна охрана на обществения ред на паркинга и да реагират незабавно на сигнали от гардовете.