24 часа"

Известен политик иска да плати заема на сираците от Горни Лом, банката го опрощава

Банката, в която е кредитът на загиналата при взрива в с.Горни Лом Венера Петрова, вероятно ще го опрости.

Това стана известно, след като няколко анонимни дарители, сред които известен политик и доцентка изявиха желание да го погасят. Кредитът остана като наследство за сираците Павел, на 22 г., и Иван, на 5 г..

„Труд"

Чиновници убиват фермерските пазари

Голямата мечта на българските фермери - да доставят млякото, сиренето, месото и зарзавата си на градските пазари или да ги продават директно от фермите, все още е мираж.

Проблемът е в абсурдни чиновнически изисквания към дребните фермери. Това стана ясно вчера на кръгла маса за достъпа на производителите до пазара.

„Стандарт"

Златна жрица край Свещари

Уникално златно съкровище изровиха археолозите в Свещари. Екипът на проф. Диана Гергова откри тракийска гробница от епохата на гетските царе. Става дума за ритуално погребение, най-вероятно на жена жрица, убедени са археолозите.

"До момента сме извадили около 200 ювелирни предмета от златната находка.

В пръстта, която е прибрана за пресяване и изследване в лабораторни условия, лежат още много златни късчета. Открили сме и нишката, на която са били нанизани мънистените зрънца", обясни проф. Гергова.

Около останките на жрицата са намерени и магически предмети, свързани с ритуалната й служба в чест на три божества.

Златната дама е била положена заедно с мъж войн

„Монитор"

Софиянци „за" Съветската армия и „против" Петоъгълника пред НДК

Софиянци харесват противоречивия Паметник на съветската армия, но не искат рушащия се и опасен „1300 години България" пред НДК. Това показва проучване на социологическата агенция „Алфа рисърч", направено по поръчка на Столичната община, което беше представено вчера. То е проведено между 28 август и 5 септември сред 400 души по метода ефективно интервю у дома.

66% са отговорили, че искат да се запази Паметникът на съветската армия, но при условие че се почисти и укрепи. Да се преименува са посочили 16% от интервюираните, а едва 17 на сто искат демонтаж. Изследването показва, че има различен прочит на символиката на паметника. За една част от хората (17- 20%) това е монумент на армия окупатор, на щиковете на която се е установил комунистическият режим. По-голямата част (40-55%) обаче го възприемат като паметник на хора, които са жертвали живота си в борбата срещу фашизма. Ето защо 56% от столичани са склонни неговата символика да бъде разширена към „Мемориал на жертвите от Втората световна война".

„Сега"

Стотици албанци и косовари станали незаконно българи

Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) раздава удостоверения за български произход в нарушение на закона. Така стотици хора с недоказан български произход, предимно от Македония, Албания и Косово, са станали български граждани по натурализация, заобикаляйки сложната процедура. Това е установила проверка на Върховната административна прокуратура, с която "Сега" разполага.

„Дума"

Полицаи и военни излизат на протест

Синдикалната федерация на служителите в МВР, Синдикатът на служителите в затворите в България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Националната асоциация "Сигурност" ще осъществят заканите си за протест срещу служебния кабинет. На 18 октомври от 14 ч. те излизат на шествие до МТСП и президентството.

Синдикатите протестират срещу подготвяните от служебното правителство ограничения на социални права на служители, заети в сектор "Сигурност". Мотив за недоволството им е демонстрираната  арогантност на министъра на труда и социалната политика в служебното правителство Йордан Христосков, който нарече комични исканията им за прозрачност при решенията за реформи. От синдиката искат оставката му.

Председателят на Офицерската легия "Раковски" Иван Милов съобщи, че и военните ще подкрепят протеста с присъствие.

„Капитал дейли"

Какво всъщност иска ДПС

"Готови сме без условие, без участие във властта да дадем подкрепа за еднопартийно правителство на малцинството". Това заяви вчера, ден преди официалните консултации с ГЕРБ председателят на ДПС Лютви Местан.

В присъщия си стил веднага след това изказване той постави и няколкото условия на движението. Местан не беше единственият политик от ДПС, който даде публични сигнали за цената на подкрепата си. Това дава възможност да се нарисуват основните щрихи от стратегията на движението след изборите.

Накратко, публично поставените условия звучат така:

1. По-добре правителство, отколкото предсрочни избори

2. В правителството не бива да участва Патриотичния фронт и "Атака" (а най-добре да е с ББЦ)

3. Без радикална реформа в съдебната система

„Преса"

Застрахователи ще платят 150 милиона лв. обезщетения

2014 г. бе кошмарна не само за хората от Аспарухово, Добрич, Мизия и Горни Лом, които загубиха близки и останаха без домове заради бедствията. Ще бъде запомнена с лошо и от застрахователите. По експертни оценки те ще платят 150 млн. лв. за щети от градушките и наводненията в цяла България. Тези 150 млн. лв. са над нормалните плащания за кражби, катастрофи и злополуки, които обикновено са около 500-600 млн. лв. годишно при приход от около 1,4 млрд. лв.

„До този момент се случи всичко лошо, което можеше да мине през главите ни - наводнения, смерч, градушки" - коментира шефът на „Бул инс" Петрозар Петков. „Около 250 000 коли бяха потрошени в София, от тях 50 000 са застрахованите, но обезщетенията надхвърлят 100 млн. лв. Само „Армеец" ще плати 35 млн. лв.", каза изпълнителният директор на компанията Румен Георгиев.

„Новинар"

ДПС за правителство на малцинството, но не и коалиция с националисти

Кабинет на малцинството е единственият вариант, който ДПС ще подкрепи.

Коалиционно правителство с участието на националистически партии е неприемлив вариант за партията на Лютви Местан и тя ще заеме мястото си като опозиция в следващия парламент.

Тази категорична позиция бе затвърдена на разговорите с представителите на ГЕРБ. Двете политически сили се срещнаха в сградата на Народното събрание, където обсъдиха намеренията и вариантите за съставяне на правителство. Те са изложили принципните си позиции за бъдещето на страната, очертавайки приликите и разликите помежду си.