Призивът на президента Плевнелиев към партиите да не използват армията и темата за бежанците за предизборни цели е сред актуалните теми на вестниците в понеделник.

„Президентът Росен Плевнелиев няма да свика ново заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, както искат БСП и ДПС. Причината е, че и по двете болни теми - бежанската криза и проблемите на армията, КСНС е заседавала, а решенията й са актуални и към този момент...
"Във връзка с бежанската криза държавният глава свика КСНС на 20 ноември 2013 г., като тогава решенията бяха взети с пълно политическо съгласие", се казва в него. Плевнелиев припомня, че тогава партиите са се обединили около позицията, че са налице рискове за националната сигурност, в това число в хуманитарен, здравен и социален аспект. Заради това е трябвало Министерският съвет да актуализира Плана за овладяване на кризисната ситуация.
По проблемите на армията КСНС е заседавала на 27 април 2015 г., припомня още Плевнелиев..." - в. „Стандарт".

„Президентът Росен Плевнелиев призова политическите сили да спазват вече взетите от Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) решения за бежанската криза в Европа и за състоянието на българската армия, вместо да настояват за нови заседания на органа по същите теми, както и да не се използва армията за предизборни цели.
Позицията беше оповестена в съобщения на прессекретариата на държавния глава, разпратено до медиите в неделя следобед. Тя е в отговор на декларациите на БСП и ДПС от парламентарната трибуна през седмицата, в които се настояваше за спешно свикване на съвета.
В пространното изявление се припомня, че заседанието на КСНС по темата за бежанската криза е било на 20 ноември 2013 г. и всички партии и институции са се ангажирали да се дистанцират от опитите за застрашаване на етническия мир в страната, насаждането на ксенофобия и омраза, както и да осигурят законодателна и ресурсна подкрепа на компетентните институции..." - в. „Дневник".

„Президентът припомня, че е имало заседание на КСНС по проблемите и перспективите пред българските въоръжени сили на 27 април 2015 г. На заседанието беше постигнато широко политическото съгласие, с изключение на БСП и „Атака", като са взети решения правителството да внесе в Народното събрание за обсъждане и приемане „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България". На основа на приетата Програма, Министерски съвет да разработи нов „План за развитие на Въоръжените сили на Република България".
Изпълнителната и законодателната власт трябва да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на финансовите средства за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на 2015 г., отчитайки непредвидените и извънредни разходи през годината. Бъдещите инвестиции в отбранителни способности да отговарят на стандартите на НАТО, да бъдат насочени към повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците в съответствие с възможностите на държавата.
Към днешна дата „Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България" е приета от Министерския съвет и президентът очаква в най-скоро време да бъде внесена за разглеждане и приемане от парламента. Държавният глава апелира към правителството и Народното събрание в планирането и приемането на бюджет 2016 да бъде изпълнено решението на КСНС за ненамаляване на бюджета за отбраната като процент от БВП спрямо бюджет 2014 г., т.е. минимум 1.33% от БВП за отбрана за 2016 г. Президентът очаква да бъде спазено и решението на КСНС, че бъдещите инвестиции в отбранителните способности трябва да отговарят на стандартите на НАТО.
Държавният глава настоява да бъдат спазени решенията на КСНС както по отношение на бежанската криза, така и по отношение на проблемите в армията. Президентът призовава политическите партии да покажат институционална култура, спазвайки вече взетите решения на КСНС и да се откажат от излишно политиканстване по отношение на армията и сектор „сигурност" като цяло. Плевнелиев иска армията да не се използва за предизборни цели и да бъде оставена спокойно да планира и повишава бойните си способности, като й се осигури съответният ресурс за това, на база на взетите решения на КСНС..." - в. „Сега".

Секторът на сигурността и спецслужбите също са сред темите на всекидневниците.

„Директорът на служба „Военна информация" Йордан Бакалов подаде оставка...
В петък вечерта, след завръщането си от Мюнхен, Бакалов е информирал за решението си министъра на отбраната Николай Ненчев. В Германия Бакалов е бил на среща с колегите си от НАТО. Най-вероятно днес той ще депозира и писмено оставката си пред министъра.
Мотивът за оттеглянето от поста е гласуваният в четвъртък закон за военното разузнаване. В него са заложени две пречки пред оставането на Бакалов на поста. Първата е изискването да има над 10 г. стаж в системата за национална сигурност. Втората възникна допълнително, след като в пленарната зала бе прието предложението на депутата от БСП  Таско Ерменков за шеф на военното разузнаване да бъде назначаван само висш офицер. Предишният вариант на закона допускаше назначаването и на цивилен...
Това е вторият удар срещу Бакалов, след като не бе оставен на поста министър на вътрешните работи, който заемаше в служебното правителство на Георги Близнашки.
Бакалов бе назначен за директор на служба "Военна информация" на 19 май т.г. Според осведомени, той много бързо навлязъл в работата. А оценките от щабквартирата на НАТО за работата на българските военни разузнавачи били много високи. Особено ценна била информацията от нашата агентура в арабските страни..." - в. „24 часа".

„В рамките на посещението си в САЩ, като част от българската делегация, водена от президента Плевнелиев за 70 - та сесия на Общото събрание на ООН, министър Бъчварова посети Оперативния център на нюйоркската полиция за противодействие на престъпността и опазване на обществения ред.
Вътрешният министър се запозна с Интегрираната системата за видеонаблюдение на многомилионния град /Domain Awareness System/, която е базирана на партньорство между полицията и частни организации, като банки, компании и търговски обекти, които са интегрирали своите системи за видеонаблюдение с цел увеличаване капацитета на полицията за противодействие на престъпността в града. Проектът, който стартира през 2005 година, е основен инструмент за гарантиране сигурността на гражданите, бизнеса и финансовите структури в града, както и за противодействие на тероризма. Тя обхваща наблюдението на целия град и всички пристанища и летища на територията на града Ню Йорк. Партньорството между полицията и частния сектор е ключово за успешното противодействие както на конвенционалната престъпност, така и на финансовите престъпления и тероризма, подчертаха представителите на нюйоркската полиция по време на презентацията на системата. Информацията, постъпваща от камерите се проследява в Координационен център за сигурност, в който работят заедно полицейски служители и служители на частни компании. Вътрешният министър Бъчварова се запозна и с дейността на Съвместния оперативен център на нюйоркската полиция, откъдето се ръководят съвместните действия на различните дирекции на полицията на Ню Йорк и агенции като ФБР и Сикрет сървис по осигуряване на сигурността и обществения ред в града.
По време на срещата си с българския вътрешен министър, директорът на Полицията на Ню Йорк Уилям Братън подчерта желанието си и необходимостта от по-тясно сътрудничество с Европол и държавите-членки с оглед общите предизвикателства пред САЩ и Европа..." - в. „Стандарт".

„Най-вероятно служителите в системата на Министерското на вътрешните работи (МВР) ще бъдат намалени, като тази година ще спаднат до 47 000, а догодина - още повече, заяви зам.-министърът Филип Гунев в интервю за Българската национална телевизия (БНТ).
"Търсим вътрешни резерви, за да можем да компенсираме броя на полицаите, които са на улицата, за да може гражданите да имат усещането за сигурност", каза той и допълни, че тази година министерството не е изпратило 1000 полицаи на границата, като вместо това се строи инженерното съоръжение с цел да намали нуждата от жива сила там. По-голямата част от това съоръжение ще бъде готово до края на годината.
"МВР се нуждае от радикална реформа, като корупцията е един от аспектите й. За да се случи това обаче, е важно да се създадат условия, които да мотивират по-добре полицаите за кариерно развитие, за устойчивост, за една пълна деполитизация на системата", посочи Филип Гунев и уточни, че тези мерки са заложени в представения от МВР през седмицата дългосрочен план, в който се предвижда не само контрол върху служителите, но и опростяване на работата им - опростяване на процедурите по обработване и събиране на глобите, на процедурите и начина за регистрация на коли, с цел да се намалят корупционните възможности, както и натискът върху служителите.
Зам.-министърът посочи и проблема, че монтирането на камери върху униформите на служителите или в автомобилите на МВР не се решават проблемите, тъй като "при една стара инфраструктура и лоши условия за работа записите от камерите стават неизползваеми..." - в. „Дневник".

Бежанците и миграционната криза неизменно остават във фокуса на всекидневниците.

"До момента сме заловили 22 000 бежанци, като последните месеци бяха изключително натоварени - по 4000 души на месец", посочи зам.-министър Филип Гунев. По думите му публикациите в международния печат, които обвиняват източноевропейците в липса на съчувствие и липса на разум, от гледна точка на някой, който живее в Западна Европа може би е така. "Те обаче пропускат няколко важни елемента, като това, че в България няма институции, които да интегрират бежанци и мигранти. Освен това социалната нагласа за това да се приемат имигранти у нас липсва.
По думите на Филип Гунев в каналджийството със сигурност има замесени служители на МВР, но върху това се работи и такива служители се арестуват. Това обикновено са служители на Гранична полиция, но и такива в районни управления. "За съжаление работата там е бавна, защото трябва да се съберат достатъчно доказателства, за да се пресекат такива канали". Той каза, че МВР работи по редица такива случаи и след като наказанията станаха по-големи, това се отрази осезаемо върху желанието полицаи да се опитват да се замесват в подобни схеми." - в. „Дневник".

„Европейската комисия допуска създаването на транзитни зони за бежанци в Германия и Австрия като временна мярка, съобщава "Deutsche Welle", позовавайки се на източник от ЕК.
По този начин Брюксел реагира на инициативата на германския вътрешен министър Томас де Мезиер, който предложи вариант за ускорено разглеждане на молбите за предоставяне на убежище.
Съгласно плана на християндемократа в периода, в който молбите на бежанците се обработват, те ще се намират в специално обособена зона на територията на Германия. Такива може да бъдат създадени и на външните граници на Шенген или в района на летищата, информира още агенция "Фокус".
Междувременно ХДС и ХСС продължават да настояват за пълно закриване на границата с Австрия, за да овладеят хаоса, предизвикан от мигрантския поток, който се опитва да достигне страната през територията на южната й съседка." - в. „Сега".

Вестниците публикуват и социологически данни за социалните нагласи и очакванията на българите.

„Личният месечен доход, който според българите е достатъчен, за да кажат, че живеят добре, е 1351 лева. Колкото по-голям е реалният доход, толкова повече расте и желаният. Така например тези, които поучават над 1000 лева сега, в най-голяма степен биха искали над 1500 лева, а онези, които имат по-малко от 250 лева на месец, почти не назовават числа над 1500. Мъжете явно си представят и малко по-висок желан доход. 
Това са част от изводите на социологическо проучване на "Галъп" по поръчка на "Жената днес" по повод 70-годишнината на списанието сред 1002 души (лице в лице) на възраст над 18 години, представително за пълнолетното население на страната. То е проведено от 11 до 17 септември.
Сред другите изводи са, че според българите за една жена може да се каже, че е млада до 39-годишна възраст, а за един мъж - до 42. Колкото по-възрастни са запитаните, толкова по-висока става и горната граница на младостта, посочват от "Галъп" и добавят, че ако онези между 18 и 25 си мислят, че на 33 - 36 вече не си млад, то онези над 66 смятат, че и на 42 - 45 още си млад.
В масовите представи старостта при жените започва на 64, а при мъжете - на 66. И тук колкото по-възрастен ставаш, толкова повече началото на старостта се отлага в представите ти, показва още проучването.
Официално сключеният брак явно е подложен на съмнение като ценност. Твърдението "Семейство без брак с едно или повече деца е нещо нормално в днешно време" получава съгласието на 80% от запитаните, а 15% са на обратното мнение. Зад определението "нормално" би могла да стои и констатацията "разпространено", и оценката "приемливо". Както може да се очаква, в по-високите възрастови групи дяловете на положителните отговори спадат, но дори и там те са по-чувствителни в сравнение с дяловете на отрицателните.
В същото време, за да имаш деца, има статута на почти безусловна ценност. С твърдението "Животът е безсмислен, ако нямаш деца" се съгласяват 86%, а само 7% са на обратното мнение..." - в. „Дневник".