24 часа"

Забраняват смартфони в час

Директори на училища ще забраняват ползването на мобилни телефони в час. Санкциите ще се увеличат. Някои училищни ръководства написаха специални допълнения към правилниците за дейността на училището.

Досега забрана има в правилника за приложение на закона за народната просвета, но масово не се спазва - нито учители, нито ученици.

В столичното 51-о СОУ "Елисавета Багряна" е вписана нова точка: педагогическата колегия настоятелно препоръчва в училище да не се носят смартфони (с тъчскрийн, с възможности за използване на социални мрежи, електронни игри).

„Труд"

Регистрацията на автомобил пада на 30 лв.

Регистрацията на автомобил вече струва 30 лeва. Това обявиха пред "Труд" от консорциум J. L. M. sistems - Erih Utsch - фирмата, която произвежда новите табели за автомобилите. Фирмата, която работи в 50 държави, изработва новите табели за регистрация за цена 4,97 лв. без ДДС бройката. Хората вече не плащат и 8 лева за болт, с който преди се захващаха номерата по искане на КАТ.

„Стандарт"

Пиян полицай я прегази

Пиян граничен полицай уби бебе на тротоара в созополското село Крушевец. 36-годишният Костадин Стоянов буквално премазал 11-месечната Красимира в количката й. В 9,10 ч вчера полицаят се прибирал след запой в Малко Търново и вероятно е заспал на волана, коментираха разследващи.

Според тях, колата изобщо няма спирачен път. Количката с Краси била пред магазина, където майка й Нонка влязла за минута. "Видях шофьора, беше мъртвопиян!", заяви обезумелият от мъка баща на бебето - Красимир.

Дрегерът обаче е отчел само 0,63 промила, което е малко над нормата. "Полицаите го покриха, дръпнаха го настрани и му дадоха да пие 3-4 млека, преди да му вземат пробата", твърдят очевидци на трагедията.

„Монитор"

Пълна забрана за GSM в училище

Тотална забрана на джиесемите при децата в начален етап има в някои школа у нас. Така например в едно от частните ни училища ползването на мобилните телефони е забранено не просто по време на час, а изобщо на територията на школото. Правилото  важи за учениците от 1 до 7-и клас.

„Има случаи, когато джиесемите се оставят при охраната, но само ако се налага. Например ако детето ще бъде само вкъщи, след като се върне от училище", обясни административният управител на частното школо „Дорис Тенеди" Владислав Димитров. Той поясни, че при гимназистите режимът не е толкова строг и те имат право да носят телефоните си в училище. Тотална забрана на джиесемите при децата има и в някои от началните класове на 20 ОУ „Тодор Минков" в София. Решението за забрана е взето от родителите. Всяко училище обаче се придържа към различна политика относно ползването на мобилни телефони в час, показа проверка на „Монитор".

„Сега"

Съвет на мъдреците ще спира изтичането на умове от България

Съвет на мъдреците, в който ще влизат министри, представители на научни среди и бизнесмени, ще се бори с "изтичането на мозъци" от България. Официалното име на новата структура ще е Съвет за интелигентен растеж и ще се намира в Министерския съвет. Създаването му е предвидено в изготвената стратегия за интелигентен растеж, която беше пусната за съгласуване. Тя има за цел увеличаване на инвестициите в нови технологии, обучението на специалисти, наемането на висококвалифицирани кадри от българските фирми и нарастване на парите за наука и разработки до 1.5% от БВП до 2020 г. Председател на съвета ще е министър-председателят. От бизнеса ще има представители на определените приоритетни области, към които страната ще положи усилия, за да се развиват. Това са информационните технологии, мехатрониката, биотехнологиите, нанотехнологиите, производство на филми, музика, радио- и телевизионни програми, фармация и екологично чисти продукти.

„Дума"

Роднински назначения в служебния кабинет

Роднински назначения и тотална политическа чистка цари в служебното правителство на Георги Близнашки. Уволняват се областни управители и висш управленски персонал. Връщат се хора на ГЕРБ и кадри на Реформаторския блок. Тихомълком в министерствата се възстановят ключови фигури от кабинета "Борисов".

Съпругата на общинаря Прошко Прошков Десислава Прошкова е съветник на външния министър Даниел Митов, съпартиец на половинката й. Ивелина Николова стана главен секретар на правосъдния министър, а Георги Евгениев, с когото съжителства, контролира министерствата, на които е вицепремиер Христо Иванов. Ива Йорданова, любимата на лидера на СДС Божидар Лукарски, е съветник на Илияна Цанова, вицепремиер по еврофондовете.

Вътрешният министър Йордан Бакалов смени 5 ключови шефове с хора, верни на ГЕРБ. В МВР се връща бившият главен секретар Калин Георгиев, дясната ръка на Цветан Цветанов. „Капитал дейли"

Длъжник на ББР ще строи сградата й

Два от трите български строителя на "Южен поток" - "Главболгарстрой" и "Понсстройинженеринг", са избрани без обществена поръчка да изградят централата на държавната Българската банка за развитие.

В победителя - обединението ДЗЗД "София", двете фирми държат по 40%. Важна подробност е, че "Понсстройинженеринг" има кредити от банката - това става ясно от няколкото залога на дружеството в нейна полза. Преди седмици компанията спечели и поръчката за 38 млн. лв. за  строителството на спортната зала в Бургас заедно с близката до Делян Пеевски "Водстрой 98", която беше сочена за архитект на българското обединение за "Южен поток".

Другите две компании в обединение "София" са "Ултрастрой" и "Строй-консулт мениджмънт груп". Критериите за избор са били най-ниска цена и най-кратък срок на изпълнение, твърдят от ББР.

„Преса"

Къртят от стените ценни творби

Ценен маслен стенопис и внушително метално пано, украсявали Централната софийска гара, паднаха жертва на грандиозен ремонт.

Монументалните творби са на именити наши автори - академик Светлин Русев и починалия преди четири години художник модернист проф. Иван Кирков. Без разрешение на експерти те са изкъртени от стените и са складирани в депо в очакване... да бъдат „реставрирани".

Вчера след нашата проверка Светлин Русев беше потърсен от изпълнителя на проекта „Главболгарстрой" и с очите си се увери в „резултата". Стенописът му е раздробен на парчета, а от паното на Кирков липсва огромна част. Възложител на обновяването на гарата е Националната компания „Железопътна инфраструктура".