„24 часа"

Местан обяви: Доган завива надясно. Ще проговори

 

Ахмед Доган се кани този път да завива надясно. И да започне да говори.

Посоката на ДПС и новината за лидера на партията обяви пред "24 часа" Лютви Местан.

На въпрос защо Ахмед Доган мълчи почти половин мандат, заместник-председателят на движението успокои: "Ще проговори. Отново в най-добрия за страната интерес."

Местан не уточни кога и как ще стане това.

От известно време обаче в кулоарите на парламента върви слух, че Сокола изчаква да мине делото за конфликт на интереси срещу него. То е насрочено за 27 януари. След това планирал да излезе трайно от анонимност.

„24 часа"

"Гражданска отговорност" мина 300 лева в София

Цените на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" минаха психологическата граница от 300 лв. за масовите коли. Това става ясно от публикуваните от Комисията за финансов надзор нови цени на застрахователните дружества.

Някои от офертите за кола с двигател 1800 куб. см и регистрация в София дори наближават вече 350 лв. Столицата при всички застрахователи е определена като най-рискова. В провинцията цените са по-ниски с 5 до 20%, в зависимост от града.

В повечето случаи обаче застрахователите са вдигнали цената на застраховката само с 5-7% вместо очакваните 20%, показват данните от КФН. Така за колите с малък двигател до 1400 куб. м със софийска регистрация полицата струва средно около 175 лв. спрямо 165 лв. преди година. Все още е възможно да се намерят и оферти за 155-160 лв. заради отстъпките, които някои дружества правят. На места те достигат до 25%. Например цената се сваля при еднократно плащане, ако се декларира, че няма да се пътува в чужбина, шофьорът няма ПТП в последните 3 г. или собственикът е над определена възраст.

Има обаче и дружества, които са премахнали възможностите за отстъпки. Така при някои цената за малките коли е над 200 лв.

„Труд"

При бандитите цъфтят, при държавата се рушат

Изтърбушени прозорци, зеещи дупки, без врати, изкъртена камина, свалени плочки, изтръгнати кабели, контакти и изолации. Тази грозна картина, напомняща поражения след бомбардировка, може да се види в някогашната луксозна къща на несебърския наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите в Сунгурларе.

Бившата "крепост" бе отнета с решение на съда по искане на комисията "Кушлев". Само до дни данъчни пък се готвеха да я обявят на търг.

Никой обаче няма отговор кой е авторът на вандалството. От полицията обявиха, че са щели да пазят къщата, ако от общината са им били казали. Местната власт пък е категорична, че МВР е трябвало да вземе мерки. Но едно е ясно: никой не стопанисва отнето престъпно имущество.

„Труд"

Снегът се сипе, тировете си стоят

Сняг вали  в столицата, както и в областите Благоевград, Кюстендил, Смолян и Сандански. В Софийско снегът е слаб, а пътищата са мокри и хлъзгави, съобщи агенция „Фокус".

Главният път Е-79 между Сандански и Благоевград все още е затворен заради ремонтно-възстановителните дейности в Кресненското дефиле, а обходният маршрут минава през Гоце Делчев. Заради снега и отрицателните температури в отделни райони в Благоевградско и Кюстендилско са се образували заледявания. На места са въведени ограничения в движението на тежкотоварните автомобили.

В района на Гоце Делчев снеговалежът е започнал през нощта, но образувалата се снежна покривка е от порядъка на 2-3 см, а движението по пътищата в района се осъществява при зимни условия. Трафикът е интензивен, както заради пренасоченото вече седмица движение, така и заради провеждащия се днес в града пазарен ден.

„Стандарт"

Синдикат Алилуя

Освен в Господ поповете вече ще търсят упование и в Константин Тренчев. Църковните служители се уредиха със свой синдикат към КТ "Подкрепа". Новината потвърди вчера лично Тренчев.

Хората в расо са излъчили и свой Лех Валенса. Той се казва Христо Латинов. Освен свещеници в синдиката влизат клисари, административни служители в БПЦ и производители на свещи, поясниха за "Стандарт" от профсъюзната централа.

Броженията сред Божиите хора тръгнаха от Враца. Свещениците там се оплакаха, че не получават редовно заплати и не са осигурявани за здраве и пенсия. "Попове в синдикат? Абсурд!", скочи обаче викарийният епископ на Врачанската митрополия Киприян. "Канонът го забранява", отсече той.

 

„Стандарт"

Детска смърт на три ракии

8-годишната Нина Асенова не успя да напише своето писмо до Дядо Коледа. Защото пастрокът й я уби по погрешка. Трагедията се разигра в ловешкото с. Торос в неделя привечер. Към 17 часа 42-годишният Радослав Василев, 28-годишната му жена Аксиния Асенова, която е бременна, и децата им - 8-годишните близначки Нина и Силвия, 3-годишната Лора и едногодишният Васил, седнали на масата. Родителите си сипали греяна ракия и дали от огнената течност и на Силвия. "Защо продаде коня, сега с какво ще караш дърва от гората", започнала да пита мъжа си Аксиния, докато децата се хранели с боб. "Дадох го, защото нямаме пари", отвърнал Радослав. Ядосана, че семейството останало без кон, Аксиния започнала да обижда мъжа си. Добре почерпен, Радослав скочил от стола, грабнал едно от дърветата за огрев и посегнал с него към жена си. Тя се дръпнала, за да се предпази, а в този момент, за да я защити, пред нея застанала 10-годишната Нина. Радослав халосал малкото момиче с цялата си сила и то се строполило безпомощно на земята. Уплашени, всички започнали да носят вода и да мокрят лицето й. След това, като видели, че не могат да я свестят, я сложили да легне на леглото. Радослав доближил гърдите й и тогава разбрал, че сърцето й е спряло да бие. Ужасен, пастрокът звъннал на семейния лекар д-р Пламен Цветков и хукнал за още помощ към дома на майка си Лалка. "Дойде при мен към 19 ч., крещейки, че Нинка е много зле", разказа през сълзи баба Лалка. Двамата тръгнали към дома на семейството, където д-р Цветков вече бил установил смъртта на детето и повикал линейка, която да прибере трупа на момиченцето. Ужасени от трагедията Мариета, Силвия и Лора легнали до Нина и не спирали да й се молят да отвори очи.

 

„Монитор"

Махат стикера за каско от колата

Стикерите, че автомобилът има автокаско, да бъдат махнати от стъклата на колите, за да се прекратят застрахователните измами. Това е едно от предложенията за борба с този вид престъпления, съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Той участва в специална конференция, посветена на превенцията на застрахователните измами.

"След като няма стикер на колата, няма да има и насочване към определена застрахователна компания на лица, които крадат коли", обясни вицепремиерът.

Според него голяма част от кражбите се инициират от определени застрахователни компании, които умишлено действат съвместно с престъпни групи, за да сринат реномето на свои конкуренти и така да привлекат нови клиенти към собствените си портфейли. Така онази част от компаниите, които нямат силови структури, изпадат от пазара.

"Експертна група вече е изготвила законодателни промени, които да доведат до премахването на стикерите. Очаква се към края на януари да са готови окончателните текстове за промени и те да бъдат внесени в парламента за обсъждане. Важното е и да ограничим посегателствата върху автомобили", поясни още Цветанов.

Вчера той посочи и някои от големите автокрадци в София, сред които били Лъвицата, Тапата, Дебелото и Патицата. Цветанов поясни, че след задържането им кражбите на автомобили рязко са намалели.

Проблемът обаче отново е излязъл на дневен ред, след като са започнали да се гледат делата им, мярката им за неотклонение е била променена в "парична гаранция" и те са излезли навън.

„Монитор"

Заловиха дипломат и майка му с нелегални цигари

Дипломат от външно министерство и майка му бяха спипани с контрабандни цигари. 29-годишният Тодор Петров бил сгащен от ченгетата на бул. "Мария Луиза" в 9,30 часа в неделя. Той шофирал лек автомобил "Опел Астра", а до него се возела 57-годишната му майка Роза Йорданова, разказаха криминалисти пред "Монитор".

Мъжът има статут на българско аташе в Кипър. Работи от няколко години във външното ни ведомство и това не е първото му провинение, обясниха запознати.

Когато спрели автомобила за проверка, ченгетата извършили обиск на колата и открили 381 кутии цигари със сръбски бандерол.

29-годишният дипломат не успял да обясни откъде е взел папиросите и защо се намират в неговата кола. След кратък разпит мъжът решил да се отърве, като натопи майка си. Възрастната жена само кимнала, след което Тодор си извадил дипломатическия паспорт с надеждата да не го арестуват. Ченгетата обаче му сложили белезниците и го отвели във 2-ро РПУ заедно с родителката му. По време на разпитите Роза потвърдила, че цигарите са нейни.

 

„Монитор"

Пияни родители убиха дете

Пияни родители убиха 8-годишната си дъщеричка и натровиха с алкохол близначката й, която оцеля по чудо след откритите близо 2 промила в кръвта й. Ужасяващата случка се разиграла в неделя около 17 часа в луковитското село Торос.

Поредният скандал в семейството на Аксиния Асенова и Радослав Василев, за които напиването с греяна ракия било ежедневие, избухнал след спор за продадени животни. Въпреки че двамата съпрузи живеели заедно с петте си деца в двустайна постройка, родителите не се притеснявали да се напиват до несвяст пред малчуганите и да си раздават шамари.

Във фаталната вечер всичко се разиграло по стар обичай. В ранния следобед майката изпратила хлапетата да купят две шишета по половин литър ракия и седнали на масата. Малко преди алкохолът да привърши, жената започнала да се кара на мъжа си, че е продал всичките отглеждани от тях магарета, без да си оставят нито едно за себе си. Бащата не останал длъжен и започнал да крещи, че съпругата му постоянно е пияна и нищо не пипва в къщата. В яда си 46-годишният Радослав грабнал дърво с дължина около 40 см и посегнал да удари жена си. Аксиния успяла да се дръпне и цепеницата се стоварила върху главата на 8-годишната Нина, която в този момент била край родителите си, защото се опитвала да ги разтърве. Детето на секундата се строполило на земята и от устата му започнала да излиза пяна.

„Дневник"

Незаконните строежи край "Искър" изведнъж намаляха тройно

Язовир "Искър", понеделник, 13 декември 2010 г., 10 часа - повече от четири години след като държавният строителен контрол (ДНСК) издаде актове за премахване на 121 незаконни постройки, започва събарянето на първите.

Те не са големите вили, разположени в охраняемата вододайна зона, където строителството е забранено по всички закони. Багерът тръгва срещу къщички до 30 кв.м, строени с подръчни материали, както беше разрешено в местата за т.нар. самозадоволяване при социализма. Намират се и доста по-далече от вододайната зона.

За тези четири години се оказва и че две трети от незаконните постройки неясно как са се "изпарили" от списъците на ДНСК за събаряне. През 2006 г. строителният контрол направи проверка след сигнал от концесионера "Софийска вода", че не може да загради санитарно-охранителната зона на язовира заради частни имоти.

В разпространения тогава доклад се казваше, че 121 обекта са построени незаконно, а около 40 къщи са без строителни книжа. Днес са издадени 40 заповеди за премахване на незаконни строежи, основно бараки и огради. От тях 12 се оспорват в съда, от останалите 28 седем доброволно са премахнати, каза Стоян Благоев от ДНСК.

„Сега"

Държавата срина незаконна барака, но остави дворци край яз. "Искър"

Абсурдни текстове в Закона за устройство на територията и амнистии за незаконното строителство спасяват от събаряне масивни постройки във вододайните зони. Така нито една от вилите, построени в чашката на язовир "Искър", няма да бъде разрушена. ДНСК се отчете с премахването на бунгало от 27 кв.м.

Става дума за около 20 масивни постройки и всички разполагат с нужните строителни разрешения или вече са се сдобили с т.нар. актове за търпимост, съобщиха вчера служители на Столична община.

Когато избухна скандалът с митничарското селище край язовир "Ивайловград", също се оказа, че много от вилите там са в процес на узаконяване или имат актове за търпимост. Поради това всички закани на премиера Борисов и регионалния министър Плевнелиев се изчерпват само с надстройки и паянтови къщички.

Актове за търпимост по закон се издават за строежи, започнати преди 1998 г. и декларирани пред съответните органи. Декларирането е можело да бъде направено до 2003 г. Отделно от това през 2001 г. е взето решение, че всички строежи, почнати преди 1987 г., могат да минат процедура по узаконяване. По този начин във вододайните зони на много язовири са построени вили, въпреки че според ЗУТ за незаконни се смятат всички строежи върху сервитут на съоръжения.

„Дума"

Изтеглят опасни коледни стоки

Няколко партиди с опасни детски дрехи и играчки, както и необезопасени коледни лампички ще бъдат изтеглени от пазара. Те бяха засечени от инспекторите на Комисията за защита на потребителите, които направиха проверка на столичната борса "Илиянци". Експертите обясниха, че коледните лампички крият риск от поражения с електрически ток. От КЗП обаче обясниха, че това е сезонен продукт и много трудно може да бъде хванат и иззет своевременно от търговската мрежа. Проблемът с детските играчки е, че те съдържат остри, опасни частици, които могат да бъдат погълнати от деца. Другата негодна и опасна стока, която откриха инспекторите, са детски суитчъри, които ще бъдат изтеглени от пазара, защото връзките от качулките им крият риск от задушаване.

Инспекторите обясниха, че не само при евтини стоки могат да бъдат открити несъответствия от изискванията за безопасност. "Цената не е ориентир. При марковите дрехи също има частични случаи, където се намират негодни стоки", обясни инспектор Томов от дирекцията за контрол на пазара към Комисия за защита на потребителите. Той заяви, че друго често срещано нарушение е наличието на две до три цени под оригиналния етикет, прикрепен към стоката. Задължително етикетите трябва да съдържат точно описание на артикула, както и информация за производителя и вносителя.