Добавки.

"Труд":

Дават 50 млн. лв. за добавки към пенсиите за Великден

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министъра на финансите Владислав Горанов да подготви постановление за отпускане на 50 млн. лв., с които да се платят добавки към пенсиите за Великден. "Постъпленията от митниците са с 90 млн. повече, а от данъчните със 70 млн. повече в сравнение със същия период за миналата година. И понеже действително истински си обичаме пенсионерите, ще ги заделим тези пари", каза Борисов.

Засега не е ясно дали добавката ще е за всички пенсионери, или само за най-бедните. В края на 2014 г. правителството отпусна също 50 млн. лв. допълнително на Националния осигурителен институт, с които бяха платени по 40 лв. коледни добавки. Бонуса тогава получиха над 1,2 млн. възрастни, чиито пенсии са под 286 лв., колкото е официалната линия на бедност в България.

 

 

Енергетика.

"Сега":

Министър Петкова: Енергетиката е във финансов колапс

"Енергетиката е във финансов колапс и ако ние не предприемем бързи и адекватни действия, много от които са непопулярни и никой до сега не си и помислял да предприема, състоянието ще се влоши и българската енергетика ще колабира, а от там и българската икономика". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНР.
Тя посочи, че на първо място е необходимо да се стабилизира финансово секторът. "През първите 100 дни от нашето управление, първото нещо, към което пристъпихме като спешни и краткосрочни действия беше да поканим на масата на преговорите нашите американски партньори от двете американски централи "Марица-изток" 1 и 3. В петък успяхме да подпишем меморандум за разбирателство с двете централи, като постигнахме общо виждане, че трябва да бъдат предоговорени условията по дългосрочните договори по отношение на цената. Поставили сме си срок до края на месец март да предоговорим условията. Паралелно с това трябва да търсим вариант за изплащане на просрочените задължения на НЕК към двете централи. Тези просрочени задължения са малко над 600 млн. Наред с това НЕК дължи над 1,2 млрд. на производителите на електрическа енергия. Другата важна мярка са промените в Закона за енергетиката.

 

НАТО.

"Дума":

Стотици за пореден път поискаха референдум за НАТО

Близо 500 души за поредна неделя се събраха на фонтаните пред президентството, за да поискат референдум за НАТО и да се обявят срещу участието на България във военни действия в Украйна.
Един от организаторите на шествието, Васил Коцев, постави няколко въпроса, които адресира до президентството. Той обясни, че има притеснение относно танковете, които щели да дойдат у нас. Конкретно към президента той постави въпроса защо трябва да плащаме 16 млрд. лева дълг, част от който да се използва от правителството за закупуване на оръжие. Отказвам да съм войник в натовската армия, категоричен бе Коцев. България, по думите му, никога е нямала щат на чужда държава на своята територия. Именно това е другото възражение, което той отправи.
Протестиращите поискаха страната ни да не изпълнява чужди заповеди, а да има свобода. Събралите се на протеста развяха знамена на България и на Русия.
Протестът продължава всяка неделя в 12 часа на обяд пред президентството. Според организаторите той ще се състои, докато не се премахне опасността от въвличане на България във война и приготовленията за нея.

 

 

Протест.

"Дума":

Служителите на затворите в протестна готовност

Цялостно реално финансиране и изпълнение на социалните искания на служителите в затворите поискаха 120-те делегати на Общото събрание на Синдиката на служителите в затворите, което се проведе край Варна. В момента не се планират протести, но готовността за това остава, обяви шефът на синдиката Иван Петров. Синдикалната организация се намира в протестна готовност. В момента само сме отложили активните протестни действия и сме готови по всяко време да ги подновим, допълни той. По думите му работещите в сектора са дали толеранс от време на Министерството на правосъдието и на управляващите, за да приведат всички нормативни документи според изискванията на закона и да се  получи като заплащане това, което служителите от затворите договориха при последните срещи в МП.  Служителите в местата за лишаване от свобода са крайно недостатъчни. Ние сме на санитарния минимум, обясни Петров. Той даде пример, че има случаи, когато един надзирател в затвора отговаря по време на дежурството си за между 80 и 250-300 човека. Като справка той спомена, че служителите в затворите у нас са близо 4200, а половината от тях са надзиратели.