Неделните вестници продължават да следят случай с изчезването на „братя Галеви".

„Където и да се скрият, братя Галеви ще бъдат открити, заяви пред журналисти вътрешният министър Цветан Цветанов. Той призна, че това ще се отрази негативно на предстоящия доклад на Еврокомисията за България. Цветанов не можа да обясни и дали има правни пречки пред екстрадирането на Таки в България, но се похвали, че в момента тече акция срещу емблематични лица от прехода, които определи като "кокаинови крале".
По думите му възможните хипотези са много, а в момента това, което се знаело, е, че ги няма.
Предположенията са, че или са се укрили някъде в страната и другият вариант е, че са излезли нелегално извън страната, защото те няма как да преминат легално през границата, тъй като имат ограничения да напускат страната, обясни вътрешният министър.
Изчезването на братя Галеви ще се отрази негативно в юлския доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешния ред в България, призна вътрешния министър, цитиран от БНР, като прехвърли топката в полето на съдебната власт...
На въпрос дали има заповед за международно издирване, той каза, че това е от компетентността на Върховна касационна прокуратура, която трябва да ги заложи в системата." - пише „Дневник".

В. „Труд" също отделя място на изчезването на Галеви:
"В момента знаем, че тях ги няма. Предположенията са, че или са се укрили някъде в страната и другият вариант е, че са излезли нелегално извън страната, защото те няма как да преминат легално през границата, тъй като имат ограничения да напускат страната", съобщи Цветанов.
Той припомни позицията на Европейската комисия по казуса Галеви и обяви "че когато е имало тази необходимост, от правоохранителната система, заедно с Прокуратурата, са събрани достатъчно доказателства, за да се стигне до осъдителни присъди".
"Оттук нататък съдът е този, който на апелативна инстанция е могъл да се разпореди тези лица да бъдат там, където им е мястото. При положение, че не е направено, в момента започваме да издирваме тези лица. Ние имаме такава практика в годините назад, доста често срещана като явление", каза още Цветанов.
По думите му в момента има много информационни системи, чрез които се предава и се обменя информация в реално време. „България си извоюва едно изключително добро доверие чрез тези информационни системи с нашите евроатлантически партньори и за последните две години и половина, сме увеличили информационния обмен с Европол с 371 процента.
Уверявам ви, че където и да се скрият, те ще бъдат открити, защото в момента и с база данните ни на Шенгенската информационна система, и на Интерпол, и на Европол, те ще бъдат локализирани и ще бъдат задържани", каза Цветанов."

В. „24 часа" намира друга гледна точка към темата с публикация, озаглавена "Братя Галеви" пак в Туитър: Ремонтирате ли килиите ни?":
"Фалшивият профил на братя Галеви пак цъфна в Туитър.
Мнимият потребител беше изтрил профила си за известно време, а от снощи се появи отново в социалната мрежа.
„Слуховете за изчезването ни са силно преувеличени", пусна съобщение от акаунта си Галев. В профила му все още стои информация, че страницата му е активирана от Дърбън, Южна Африка.
Вместо картичка с екзотични плажове хакерът е качил част от стенограмата на МС и предложението на министър-председателят за промяна в закона. "Ако не днес, утре трябва да се вкара тази поправка в закона, с която в момента, в който съдията удари с чука и даде осъдителната присъда - понеже си била и съдия - идва съдебната полиция, слага белезниците и откарва в затвора".
Последното послание на мнимия хакер е :"Ремонтирате ни килиите? Похвално. Ако Бойко дойде да им пререже лентата може и да размислим".

Вестниците проследяват и изявите на президента Плевнелиев.

В. „24 часа" публикува интервю с държавния глава, под заглавие „Росен Плевнелиев: Докато аз съм президент, няма да текат пазарлъци за посланици".
В публикацията се съобщава, че Плевнелиев ще даде интервю за Си Ен Ен по време на предстоящото си посещение в САЩ.
"Със сигурност ще посоча къде България се справя добре и как може да надгради постигнатото. България е единствената държава в Европа, която в последните 10 години благодарение на усилията на много правителства драстично намали държавния си дълг. Страната ни сега е втората държава в ЕС с най-нисък дълг, първа е Естония. Това упражнение никой друг не е успял да го постигне, а тепърва много държави ще трябва да го направят. България успява в тези тежки времена да удържи устойчивостта на публичните финанси, има самочувствието и да планира и 10 години напред. Тези толкова важни теми със сигурност ще споделя пред Си Ен Ен." - казва държавният глава пред „24 часа".
В интервюто Плевнелиев отбелязва, че той координира кандидатурите за посланици с Министерството на външните работи, но отговорността за кадрите се носи от външното ведомство. Коментарът е по повод на предстоящата му визита в Рим и отказа на Ватикана да приеме за посланик Кирил Маричков младши.
"Искам МВнР да праща професионални дипломати, да ги обосновава и да си носи отговорността. Доволен съм, че стартирахме промяна в подхода за номиниране и изпращане на посланиците, в стратегически за нас столици отиват подготвени хора." - пояснява президентът.

В. „Дневник" също цитира президента:
"Законът за конфискацията е една стъпка в правилната посока, той е важен, за да възстанови усещането и у гражданите  като цяло, а и у партньорите ни в Европа, че ние търсим решение с липсващото в момента у гражданите чувство за справедливост. Като че ли много хора не си дават сметка, че този закон ще има и много силна превантивна сила...
Именно защото не го е имало, сега е силно усещането за безнаказаност..."

В. „Стандарт" помества публикация под заглавие „Плевнелиев: Чалгата и мутрите са демоде":
"Много се притеснявах преди години, че на младите се показваше една визия, комбинирана между чалга, мутри и едни скъпи коли. Радвам се, че следващото поколение има различна ценностна система. Така президентът Росен Плевнелиев коментира смяната на ролите в прехода.
По думите му, докато преди 20 години мутрите се разхождали по "Витошка" в едни кабриолети и си размахвали бухалките, днес България била много по напред, а мутрите се криели някъде в някакви тъмни места на планетата. За мен това е много позитивна промяна. И българите си взимат държавата в ръцете, категоричен беше още държавният глава.
Според визията му чистките и революциите в дългосрочен аспект не помагали на никого. Това, което помага, е еволюцията, отсече  Плевнелиев."

Всекидневниците продължават да следят и аферата в захарния бизнес.

„Гриша Ганчев, председател на надзорния съвет на компания „Литекс комерс„ АД, заяви, че е готов да покаже документи пред ГДБОП за схемите, по които фирми осъществяват контрабанда на захар.
"Това са сложни финансови схеми, които изискват и доста опитни специалисти, за да ги направят", подчера той в предаване на радио К2.
На въпрос дали е търсил премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов, Ганчев декларира, че не намира за нужно да ги търси: „Борисов и Цветанов си имат по-важни работи от мен. Сигурен съм, че това не е тяхна акция срещу мен. Вярвам в обективността на правосъдието".
На въпрос дали се смята за жертва в кампания на правителството заради доклада на ЕК по мониторига за правосъдието и борбата с престъпността, Гриша Ганчев отговори: „Не, но искам бизнесът със захар да излезе на светло. Държавата почна отнякъде, сега остана да го довърши."
Ганчев бе попитан защо не е споменал нещо за контрабандата на захар, докато е бил в ГДБОП. Той отговори, че не е имало време и не са го разпитали за това. Потвърди, че познава лично Милко Талев, но „не може да твърди кой с какво се е занимавал". На въпроса дали проверката е започнала от Милко Талев, Гриша Ганчев потвърди, че са го хванали „да прави зулуми" и после заради общите им сделки са го свързали с него.
В същото предаване по радио К2 Борислав Сарафов, ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, коментира, че Гриша Ганчев ще е най-малкото свидетел по обвинението на сина си.
Сарафов не изключи възможността аферата да засегне и други вносители, производители и опериращи със захар.
Относно съществуваща хипотеза за внасяне на пълна с тежки метали захар от района на Чернобил, Сарафов коментира, че тази захар не е внесена, но е била в ход на подготовка.
Той уточни, че сигналът за ДДС злоупотребите в захарния бизнес, е бил подаден от МВР." - пише в. „Сега".

В. „Труд" също отделя място на темата:
„Вярвам в обективността на правосъдието", заяви председателят на надзорния съвет на компания „Литекс комерс„ АД Гриша Ганчев в интервю пред радио К2.
Той изрази и готовност да покаже всички документи пред ГДБОП за схемите, по които фирми контрабандират захар.
"Това са сложни финансови схеми, които изискват и доста опитни специалисти, за да ги направят", подчерта Ганчев.
По неговите думи „Литекс" няма никаква връзка с данъчните измами „и изказа очакванията си в неделя, когато се гледа мярката за неотклонение на сина му Данаил Ганчев, държавата да си свърши работата и да пусне задържаните...
Гриша Ганчев не се смята за жертва в кампания на правителството заради доклада на ЕК по мониторига за правосъдието и борбата с престъпността...
На провокацията на Илиана Беновска, защо не е споменал нещо за контрабандата на захар, докато е бил в ГДБОП. Гриша Ганчев отговори, че не е имало време и не са го разпитали за това.
Председателят на "Литекс" бе разпитан точно за 15 мин в сградата на ГДБОП.
Ганчев потвърди, че познава лично Милко Талев, но „не може да твърди кой с какво се е занимавал". "Вярно е, че е правил зулуми и после навярно заради общите ни сделки са го свързали с нас", поясни той."

Всекидневниците пишат и за намерението на лидера на СДС Мартин Димитров да подаде оставка, ако Националният изпълнителен съвет на партията не подкрепи Синята коалиция.

„Лидерът на СДС Мартин Димитров е готов да подаде оставка, ако на заседанието на Националния съвет на партията във вторник се вземе решение тя да се яви самостоятелно на предстоящите парламентарни избори или в коалиция, различна от Синята.
"Три години обединявам десницата, а всяко едно различно решение би било крачка в другата посока. Не може 3 г. - обединявай тази десница, работи в тази посока, а после да се отиде към разединение", заяви Димитров пред Дарик радио. Според него, ако се вземе решение за самостоятелно явяване на СДС на изборите догодина, трябва да се изберат лидери измежду хората, които вярват, че това е най-добрият вариант за партията. Аз съм за Синята коалиция и за нейното разширяване, обясни Димитров. Той обаче не очаква Националният съвет да реши СДС да участва самостоятелно в изборите догодина.
В момента СДС и ДСБ са пред подписване на ново споразумение за продължаване на Синята коалиция за следващите избори за национален и европейски парламент." - информира в. „24 часа".

В. „Стандарт" също публикува информация по темата:
„Лидерът на СДС Мартин Димитров ще подаде оставка, ако на заседанието на Националния съвет на СДС във вторник се вземе решение партията да се яви самостоятелно на следващите избори или в коалиция, различна от Синята коалиция, заяви самият той пред Дарик...
"Човек трябва да вярва в това, което прави. Ако се вземе решение за самостоятелно явяване на СДС, трябва да се изберат лидери измежду хората, които вярват, че това е най-добрият вариант за СДС"...
Димитров обаче сподели, че не очаква Националният съвет на СДС да реши за самостоятелно явяване на вота, за каквото настояват отделни фигури в партията."

Неделният печат съобщава и за купуване на гласове при частичните местни избори в Кюстендил:

„При полицейска операция след обяд в Кюстендил са задържани няколко души, съобщи БГНЕС.
Сред арестуваните е и лицето известно с прякора Яло. Той се смята за един от най-старите организатори на купуването на гласове в общината. При ареста му у него са открити над 18 000 лева и около 5000 евро.
Полицейската акция е била основно в ромската махала. Сред задържаните е и смятаният за лидер на ДПС в махалата - Илчо.
Обискирани са били домовете на над 30 лица жители на квартала.
Утре (днес - б. р.) в община Кюстендил ще бъдат проведени първите частични избори за общински съветници в страната, след като ВАС касира заради редица закононарушения резултатите от редовните местни избори през октомври 2011 г. В Кюстендил за 37 местния парламент се състезават 16 партии и коалиции и трима независими кандидати.
Над 58 хиляди са избирателите, които имат право да упражнят правото си на глас за местен парламент. Наблюдатели ще следят за честността на изборите, съобщи БНТ.
Репортаж на медията от ромския квартал в Кюстендил показа, че купувачите на гласове са "пазарували" за 3-4 политически сили
Пред камерата местни жители разказват за хора, които давали по 20-30 лева за глас. Много от хората са били инструктирани за конкретна политическа сила.
"Аз ще поведем 50 човека, защото съм им казал за номер... да гласуват за номер..., да внимават в картинката", обяснява  купувач на гласове. На въпрос ако не гласуват по посочения начин хората, на които е платено какво ще има направи, той отговаря: "Каквото ще им направя, ще им направя!"
Според социолозите, този вот ще бъде и тест за парламентарните избори догодина.
Регистрираните застъпници са три пъти повече в сравнение с предишните избори - около 1700, съобщи още държавната телевизия. Близо половината от тях са за една политическа сила. Броят може да нарасне още.
Антоанета Цонева, ръководител на Института за развитие на публичната среда, коментира пред телевизията, че в Кюстендил има 107 секции, за които 1 700 застъпници са твърде много. Според нея фигурата на застъпника може да се използва отново, за да се купува и контролира вот.
За първи път на този вот се прави опит и за гражданско наблюдение през социалните мрежи."

„Ден преди изборите в Кюстендил при полицейска операция са задържани "купувачи на гласове", предаде БГНЕС. В града масово се говори и за извънредния брой застъпници, има съмнения за предстоящ контролиран вот.
Сред арестуваните днес в Кюстендил е и лицето, известно с прякора Яло. Той се смята за един от най-старите организатори на купуването на гласове в общината. При ареста на Яло при него са открити над 18 000 лева и около 5000 евро. Полицейската акция се провеждаше основно на територията на ромската махала в града. Сред задържаните е и смятаният за лидер на ДПС в махалата - Илчо. При спецакцията са обискирани домовете на над 30 лица от ромски произход.
Днес в Община Кюстендил ще бъдат проведени първите частични избори за общински съветници в страната, след като ВАС касира заради редица закононарушения резултатите от редовните местни избори през октомври 2011 г. В Кюстендил за 37- местния парламент се състезават 16 партии и коалиции и трима независими кандидати. Основните играчи обаче са само 6 партии и коалиции, които имаха свои общински съветници в предишния общински съвет..." - пише „Сега".