Тефтерчетата.

"24 Часа":

Борисов сравни изчезването на тефтерчетата на Златанов с "Костинброд"

Премиерът Бойко Борисов сравни откраднатите от колата на вещо лице тефтерчета на Филип Златанов с костинбродската афера, при която се твърдеше, че има надпечатани бюлетини за изборите през 2013 г.

Това става в началото на извънредното заседание на кабинета във вторник. Преди това вътрешният министър Веселин Вучков обяснява как е станала кражбата.

Цялата афера с тефтерчетата на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси може да е фалшифицирана като костинбродската, допуска премиерът Борисов. И с изчезването на оригиналните документи това вече не можело да се докаже.

 

Депозити.

"Стандарт":

Спасяват влогове и до 250 000 лева

Държавата да гарантира влогове и до 250 000 лева, предвижда нов закон. Сега при банков фалит са защитени депозитите до 196 бона.
Промяната няма да касае всички влогове, а само някои, които се правят с определена цел. Сред тях са парите от продажба на жилище, от подялба след развод или изплатена застраховка.
Те ще са гарантирани до 3 месеца след внасянето им в банката, пише в проект на финансовото министерство. Според него защитените влогове вече ще се изплащат до 7 работни дни, след като затворят трезора. Европейската директива, която ние трябва да спазим с новия закон, влиза в сила от 3 юли 2015 г. За България обаче това трябва да стане още от 1 януари 2015 г. Причината е, че срещу страната ни започна наказателна процедура заради забавеното изплащане на защитените влогове в КТБ.

 

Скандал.

"Монитор":

Болници купили ненужни лекарства за 59 млн. лв.

Болници са поръчали лекарства за 59 млн. лв., без да имат нужда от тях. Това показват резултатите от проверка, направена в 13 лечебни заведения из цялата страна в периода януари 2013 ­ юни 2014 г. Това съобщи Бойко Великов, директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, позовавайки се на данни от доклад, изготвен от центъра, чиято цел е да се изготвят предложения, противодействащи на корупционните практики.Данните сочат още, че по-голямата част от обявените обществени поръчки са били неоснователни или въобще не са били провеждани независимо че законодателството го изисква.В доклада се предлага да се извършват централизирани търгове за доставка на медикаменти, тъй като възможността за контрол е много по-голяма, допълни Великов.

 

Имунитети.

"Дума":

Цацаров поиска имунитета на петима депутати

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да снеме имунитетите на петима народни представители - Цветан Цветанов, Волен Сидеров, Георги Свиленски, Илия Илиев, Димитър Димитров, както и на представителя в Европейския парламент Сергей Станишев. Основанията за исканията са наличните данни за водени наказателни производства срещу лица с имунитет, съобщиха от прокуратурата.

Срещу Цветан Цветанов от ГЕРБ се водят 3 наказателни производства за престъпления по служба в качеството му на министър на вътрешните работи - за присвояване, длъжностно престъпление и лично укривателство. Става въпрос за липса на контрол при незаконно подслушване, за отказа за прилагане на СРС срещу бивш полицейски шеф въпреки съдебно решение по казуса.
Имунитетът на Волен Сидеров е поискан заради хулигански действия. ДУМА припомня, че лидерът на "Атака" нападна полицай при полет от София за Варна, след като вдигна скандал на служителка на френското посолство. Имунитетът на Димитър Димитров от БСП е поискан, защото е обвиняем за умишлено причинени значителни стопански щети. Съпартиецът му Георги Свиленски е обвиняем за противозаконно повреждане на ипотекирано имущество.